Tetszett a cikk?

Negyven tálib harcos és kilenc, az afgán kormányerők soraiban harcoló milicista halt meg szerdán a délkelet-afganisztáni Kandahár tartományban zajlott heves harcokban. Eközben Hamid Karzai afgán kormányfő az országnak nyújtandó segélyezésről tárgyal Angliában.

Kedden este tálibok támadtak a Loi Karez helységet felügyelő kormánycsapatokra, a kétórás összecsapás után a támadók elmenekültek. A helyszínre küldött erősítésekkel szerdán reggel újra kezdődtek a harcok, és egész nap tartottak. A kormányerők összesen 40 tálibot öltek meg, ezzel csaknem teljesen megsemmisítették az ellenséges egységet, amelyet Afez Abdul Rahim molla vezetett. Az afgán hatóságok szerint a támadók Pakisztánból indították akciójukat, Kvetta pakisztáni város vezetői azonban hivatalosan is tiltakoztak ez ellen.
Kandahár tartomány az 1996 és 2001 között hatalmon lévő afgán tálibok fő bázisa volt. A tálibokkal, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal és Gulbuddin Hekmatyar iszlám vezetővel állítólagos kapcsolatban lévő erők március óta megsokszorozták támadásaikat e térségben a kormányerők ellen.
Eközben Hamid Karzai afgán államfő Londonban tárgyal az Afganisztánnak juttatandó segélyekről. "Nagy-Britannia nem hagyja cserben Afganisztánt" - mondta Geoff Hoon brit védelmi miniszter, nagyobb katonai segítséget ígérve az ázsiai ország belbiztonsági helyzetének javításához. Az amerikai támogatást élvező, a Nyugat segítségével hatalomra került Karzai kifejtette Londonban az afgán kormány aggodalmát, hogy Irak újjáépítésének feladata elvonja a nemzetközi közösség figyelmét, pénzét és katonai segítségét Afganisztántól. (MTI)
Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Új rekord: 55 percig drifteltek egy elektromos Porschéval

Új rekord: 55 percig drifteltek egy elektromos Porschéval