A szavazatok többségének összeszámlálása után magabiztosan vezet a csecsenföldi elnökválasztáson Ahmad Kadirov, a Kreml által támogatott adminisztráció vezetője - közölte a csecsenföldi központi választási bizottság elnöke hétfőn. Az EBESZ soros elnöke szerint a választás az erőszak légkörében, ellenőrizhetetlenül zajlott.

A részvételi arány a várakozásoknak megfelelően magas volt: az 560 ezer választópolgár 85-87 százaléka voksolt vasárnap - jelentette be a választási bizottság elnöke. Hétfőn 13 óráig az összes szavazat 77 százalékát dolgozták fel. Az előzetes eredmény szerint Kadirov szerezte meg a leadott szavazatok 81,1 százalékát, rá voksolt 318 ezer választó. A többi hat jelölt egyike sem érte el a tíz százalékot. A második legtöbb szavazatot Abdullah Bogajev, a déli szövetségi régió korábbi főfelügyelője kapta, az ő eredménye 6,2 százalék, így Kadirovot már nem lehet behozni. Az elnökválasztás végleges eredményét hétfő estére várják, és kedden hirdetheti ki a központi választási bizottság.
A csecsenföldi választási bizottság elnöke szerint a megbékéléshez vezető út első lépése az, hogy a márciusi alkotmányos népszavazás után szabadon, félelem és kényszerítés nélkül készült fel a köztársaság az elnökválasztásra. A felkészülést csak néhány incidens zavarta meg: két-három szavazóhelyiségben lövéseket adtak le szélsőségesek, de senki nem sérült meg. Az alkotmány elfogadása óta a csecsenek az Oroszországi Föderáció és a Csecsen Köztársaság teljes értékű állampolgárainak érezhetik magukat - jelentette ki a bizottsági elnök.
A bizottság képviselőinek örömhangulata nem tükröződött Groznijban a választási bizottság székhelye körül gyülekező csecsenek között. Az egyik férfi az MTI-nek azt mondta: szinte biztos, hogy ilyen sokan nem mentek el szavazni, a magas részvételi arányról szóló közlés "politikai trükk", akárcsak Kadirov győzelme. Kadirov 1951-ben a kazahsztáni Karagandában született (a csecsenek csak az 1957-es amnesztia után térhettek vissza hazájukba, ahonnan Sztálin 1944-ben az ingusokkal együtt száműzte őket). A csecsenföldi iszlám egyetem rektora volt, majd 1994-ben az oroszellenes felkeléshez csatlakozott; muftiként, a legfőbb vallási vezetőként szent háborút hirdetett Oroszország ellen. Később azonban a radikális vahhábita mozgalom térnyerése miatt elhatárolta magát Aszlan Maszhadov szeparatista vezetőtől. 1999-ben, a dagesztáni csecsen invázió után nyíltan szakított Maszhadov elnökkel, a második csecsen háborúban már nem vett részt. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2000. júliusában nevezte ki a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció élére.
A csecsenföldi elnökválasztás az erőszak légkörében zajlott, nem volt pluralizmus, túlságosan kevés jelölt indult, és hiányoztak a független médiumok, melyek megfigyelhették volna a szavazás menetét - jelentette ki Varsóban Jaap de Hoop Scheffer holland külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke és a NATO leendő főtitkára. A holland külügyminiszter közölte, hogy nehéz a választást értékelni, mert nem voltak jelen az EBESZ képviselői. A szervezet varsói székhelye kapott ugyan meghívást, de az túl későn érkezett, így a képviselet nem küldhette el megfigyelőit Groznijba. (MTI)
Weber: Nem tudom befolyásolni, hogy ki hogyan kommunikálja a döntésünket

Weber: Nem tudom befolyásolni, hogy ki hogyan kommunikálja a döntésünket

Egyházak és sport: az Orbán-kormány ezen a két területen lefocizta Európát

Egyházak és sport: az Orbán-kormány ezen a két területen lefocizta Európát

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke ül be Hegedűs Lórántné megüresedő parlamenti székébe

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke ül be Hegedűs Lórántné megüresedő parlamenti székébe