szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Holnap fény derül rá, hogy melyik webnaplót választotta a Golden Blog-díj szakmai zsűrije a legjobbnak. A közönségdíjasok nevét már nyilvánosságra hoztuk, a végső nagy megmérettetés előtt azonban még megemlékeznénk a május közepén indított verseny jelentősebb „mérföldköveiről”.

Szerkesztőségünk több tagja is saját internetes naplót vezet, ezért is vetődött fel az ötlet, hogy keressük meg és díjjal ismerjük el a - vélhetően - legjobb magyar blogot. Igen ám, de vajon hogyan lehet összehasonlítani a témájukban sokszor teljes mértékben különböző, erősen szubjektív, személyes tartalmú naplókat? A kérdés megválaszolására jöttek létre a verseny során használt kategóriák, majd a szakmai zsűri összehívása után május 19-én elindulhatott a Golden Blog jelölési szakasza, amely során mindössze arra kértük látogatóinkat, ajánlják figyelmünkbe a nekik leginkább tetsző naplókat. Az intenzív érdeklődés minket is meglepett, s ez jól bizonyította, hogy a blognak mint műfajnak nem csak egy szűk körnek a „kiváltsága”, hanem egyre többen érdeklődnek az írásnak ezen válfaja iránt.

A Golden Blog-díj első szakaszának indulása után mindössze két héttel kétezernél is több ajánlás érkezett, s közel hatszáz különböző webnaplót neveztek a díjra, ez a szám pedig egy újabb hét leforgása alatt  elérte a hétszázas küszöböt is. Az érdeklődés cseppet sem lanyhult, s egyre több szó esett a blogokról a rádióban és a televízióban, egyértelművé téve, hogy a pár éve már népszerű önkifejezési forma még napjainkban is képes újabb és újabb rétegeket meghódítani.

Június 19-én megkezdődött a verseny legizgalmasabb szakasza. A zsűri a beérkezett blogok közül kiválaszotta és kategóriákba csoportosította a száz legjobbnak gondolt naplót, majd megkezdődött a szigorú értékelés, amelybe immár olvasóink is bekapcsolódhattak. A voksokat egy hónapig gyűjtöttük, s több mint 3000 szavazat futott be az résztvevő blogokra. Július 19-én lezárult a szavazás, s hamarosan megszületett a közönségdíjasok listája. Néhány nappal később meghirdettük Sziget-különdíjunkat, amely a legjobb, a fesztiválról szóló blogbejegyzés megírására buzdította olvasóinkat. Ezután pedig megkezdődött a közönségdíjas blogok végső, nagy csatája, hogy kiderüljön, a végső ötösből – kategóriától függetlenül – melyik webnapló a legjobb. Ezalatt a zsűri ismét összeült, hogy hasonló szempontok alapján eldöntse, kié legyen az abszolút győzelem. Kategóriagyőzteseink egyenként nyilatkoztak a hvg.hu-nak, így a közönség is jobban megismerkedhetett kedvenceivel, Hírbehozóval, az E-mediával, Suematrával, a Munkanaplóval, Combfiksszel, a Kiccsaj meg malaccal, a Technocollal, illetve az abszolút közönségdíjas Szánalmas.hu-val. A zsűri kiválasztottjáról holnap rántjuk le a leplet.

Reméljük, hogy az elmúlt hetek alatt a Golden Blog-díjjal is sikerült közelebb hoznunk olvasóinkat a webes naplókhoz és naplóíráshoz úgy, hogy egyúttal érdekes és hasznos olvasmányokra találtak a blogokban.

hvg.hu Gazdaság

"A magyar napilapok szörnyen rosszak"

A blogok ott fejlődhetnek, ahol a hivatásos média nem teljesít jól - véli Nick Denton, az amerikai Gawker Media webnapló-vállalkozás vezetője. A blogírást pénzre váltó Denton szerint a blogoknak Magyarországon is fontos szerep juthat, mivel szerinte unalmasak és rosszak a magyar napilapok.

hvg.hu Golden Blog

Golden Blog 2005: döntött a közönség is!

A Golden Blog közönségszavazása során 100 blogra összesen közel 3000 szavazat érkezett. Egy-egy voksolás akkor is érvényes volt, ha a szavazó nem kívánt, vagy nem tudott minden egyes kategóriában kedvencet megjelölni - így sokan voltak olyanok, akik csupán személyes választottjukra szavaztak. A kapott eredmények az egyik kategóriában megegyeztek a zsűri döntésével is.

hvg.hu Golden Blog

Malac e-bay-es pápasüvegben

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a közönség által legjobb tematikus blognak választott Kiccsaj meg malac című blog szerzőjét, Becherpiget faggatjuk.

hvg.hu Média

Aki válaszol: Pécsi Ferenc, E-média

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri döntése alapján legjobb tematikus blognak választott E-média szerkesztőjével, Pécsi Ferenccel beszélgetünk.

hvg.hu Golden Blog

Golden Blog: kategóriagyőztesek a zsűri szerint

A Golden Blog 11 tagú zsűrije meghozta döntését, és a blogkategóriákon belül megválasztotta az első három helyezettet. Ezek közül az első helyezettek mérkőznek meg a Golden Blog fődíjáért. Nehéz szülés volt, ezért két kategóriában holtverseny alakult ki. A zsűri tagjai elmondják véleményüket minden dobogós blogról, ezen kívül azokról a naplókról, melyek nekik tetszettek, de az első háromba nem kerültek be.

hvg.hu Golden Blog

„A blog szelep, a blog sziget, a blog játszótér”

A Golden Blog-díj személyes naplói között taroltak a hölgybloggerek, s az elismerő vélemények mellé két kategóriagyőzelmet bezsebeltek. A zsűri által díjazott Suematra és Munkanapló, illetve a közönségdíjas Combfiksz szerzőit írói ambíciókról, anonimitásról és a női bloggerek titkáról faggatta a hvg.hu - elektronikus úton.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

Egy HIV-fertőzött „valóságshow"-ja

Mivel nemrég került a netre, ezért a hvg.hu Golden Blog 100-as listáján nem szerepel, mégis az egyik leglátogatottabb magyar nyelvű webnapló a HIV Status Positive. A blog anonim szerzője állítja: HIV vírussal fertőzött. Hogy ez igaz-e vagy sem, nem tisztünk eldönteni. Ami tény, hogy e blog akár AIDS-ellenes kampányként is értelmezhető. A szerző e-mailben válaszolt a hvg.hu kérdéseire.

hvg.hu Golden Blog

Aki válaszol: Hírbehozó

Tegnap indult sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri és a közönség szavazatait egyaránt begyűjtő Hírbehozó válaszol.

hvg.hu Golden Blog

A Szánalmas.hu nyerte a Golden Blog közönségdíját

Lezárult a hvg.hu Golden Blog 2005 díjának közönségszavazása. Olvasóink az elmúlt egy héten a közönség által megválasztott öt kategóriagyőztes blog valamelyikére adhatták le szavazatukat, s a vasárnap éjfélig beérkezett voksok alapján a közönségdíjat a Szánalmas.hu közös blog viheti el. Gratulálunk!

hvg.hu Golden Blog

"Az elismertség nem számít"

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog-díjának kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri által holtversenyben legjobb közös blognak választott Technocol néhány szerzőjével készítettünk „mélyinterjút”.

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Már ki lehet próbálni a MÁV új jegyautomatáit

Már ki lehet próbálni a MÁV új jegyautomatáit

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége