szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Golden Blog 11 tagú zsűrije meghozta döntését, és a blogkategóriákon belül megválasztotta az első három helyezettet. Ezek közül az első helyezettek mérkőznek meg a Golden Blog fődíjáért. Nehéz szülés volt, ezért két kategóriában holtverseny alakult ki. A zsűri tagjai elmondják véleményüket minden dobogós blogról, ezen kívül azokról a naplókról, melyek nekik tetszettek, de az első háromba nem kerültek be.

Én-blogok

(Zsűritagok: Babarczy Eszter, Dezső András, Hammer Ferenc, Kiricsi Gábor, Marinov Iván, Mr.A, Pálinkás Szűcs Róbert, Túry Gergely)

Kétszeri szavazás után sem tudott a zsűri a kategória legjobbjáról dönteni, így végül mindkét esélyes blogot – a munkanaplót és suematrát is - továbbjuttatta a jövő heti nagydöntőbe. A 2. helyen plastik, a 3. helyen pedig miles végzett.

1. munkanaplo es suematra - holtverseny

2. plastik

3. miles

Értékel a zsűri - ezúttal nem számokkal, hanem szavakkal:

„Mit vár az ember, ha olvasó, egy énblogtól? A jelen olvasó (én) azt várja, amit minden más szövegtől is vár: legyen miért elolvasni. Mondhatjuk persze, hogy elég, ha egy blogot írnak, az elsősorban írnivaló és nem olvasnivaló ügy, ennyiben viszont minden blog egyformán jó (és versenyen kívül áll). Egy énblog millió oknál fogva lehet olvasnivaló. Például lehet jó szöveg, költői, szellemes, okos, anekdotadús vagy tömör. De olvasnivaló lesz az a blog is, amelynek szerzője fanképző képességgel van megáldva - menet közben megkedveljük a szerzőt és mintegy ráakadunk élete fonalára, mert az fáj neki, ami nekünk is fáj, vagy mert viccesnek találjuk a humorát. Végezetül, az olvashatóságot az én esetemben legalábbis erősen javítja, ha mindenféle érdekes dolgot megtudhatok a bloggertől, munkahelyekről, emberekről, receptekről, betegségekről – mindegy, csak okulhassak. A blogokban persze az is szép, hogy műfajjá lettek, és egy fájt fülű blogkritikus (a zsűritag igyekeznék ilyennek mutatkozni) örömmel látja, ha a blog kommunikál az olvasóval és más blogokkal, valamint a világ nem blogszerű részeivel: például kommentekkel és viszontkommentekkel, baráti blogok listájával, belső és külső hivatkozásokkal és további érdekességekkel van megtűzdelve. Egyszóval, jó, ha egy blog él a lehetőségeivel. Az általam első helyre sorolt Munkanapló (neviddel) egy blog, amely tényleg irodalom, az irodalmi igényű vallomásos énblogokra időnként jellemző nyelvi áradás nélkül. Fegyelmezett, tömör és szellemes beszámoló, elegáns megoldással egy hivatali menza, egy mellékhelyiség, egy lift és egy folyosó életének kimerítő taglalásába rejti poétikus világnézeti és társadalomkritikai sűrítményeit. Mikor lesz sok a menzából? Egyszer biztos, de engem fél év ebből még magához láncolt.”
(Babarczy Eszter az én blogokról és a Munkanaplóról)

„Kevesen tudják izgalmassá tenni a közigazgatásban dolgozók nihilista életét, de a blog írójának ez sikerült. A naplón keresztül akár még arra a balesetre is sor kerülhet, hogy az adónkból eltartott bürokrácia láttán eszünkbe jut: ott is emberek dolgoznak, még ha kívülről droidoknak is néznek ki.”
(Dezső András a Munkanaplóról)

„A legjobb klasszikus én-blog.”
(Marinov Iván a Suematráról)

„Az énblogok gondos tanulmányozása után a későbbi bloggereknek mindenekelőtt azt ajánlom, hogy kerüljék az olyan fordulatokat, hogy fergeteges, meg elévülhetetlen, fárasztó internetes tréfákat se tegyenek a blogjaikba. Emellett szerintem a kutyát sem érdekli, hogy az illető blogger mit látott a tévében. A blogozás emellett szerintem nem az írásdüh kiélésének az eszköze, ahhoz elég egy írógép papír nélkül. Különösen, ha szabadvers a termék. És emellett még van kb. hetvenhét módja egy blog elrontásának. A versenyzők közül szerintem isolde, munkanaplo es suematra követett el legkevesebb hibát. Javaslom, költözzenek össze. Blog opcionális."
(Hammer Ferenc az én blogokról, a győztes párosról és isoldéról)

„Ha lenne egy ilyen okos férfimagazin a nyomtatott piacon, valószínűleg éhen halnának gazdáik. Ezért fut a miles.hu az interneten. De ott nagyon jól.”
(Marinov Iván a miles.hu-ról)

„A magyar blogklasszikusok egyike, de én nem ezért szeretem. Viszont milyen érdekes, hogy lejárt szavatosságú termékek ebben a naplóban nem szerepelnek. Lehet, hogy az ilyet bírom én nagyon."
(Kiricsi Gábor a Plastik Mediáról)

Hírblogok (Oldaltörés)

(Zsűritagok: Dezső András, Hirschler Richárd, Kiricsi Gábor, Mr.A, Pálinkás Szűcs Róbert, Zsoldos Dávid)

Nagy egyetértésben született döntés e kategória legjobbjáról. Hírbehozót a hat zsűritag közül öt az első helyen jelölte meg, egy zsűritag pedig harmadik legjobbként jelölte őt meg. A második helyen Pocakos végzett, harmadik pedig a Try-san, Mano-san és a politika lett.

1. Hírbehozó

2. Pocakos

3. Try-san

Értékel a zsűri - ezúttal nem számokkal, hanem szavakkal:

„A blog (nagyon) szubjektív műfaj, egy hírsite pedig legyen objektív - ezt az ellentmondást feloldani a lehetetlennel határos. Több mint valószínű, hogy az én készülékemben van a hiba, de elég nehezen emésztettem az ebben a kategóriában túltengő politikai "megmondomafrankót"-habitust. Egyszerűbben fogalmazva: rájöttem, hogy hiba volt elvállalnom a kategóriát... Hírbehozónak hittem el a leginkább, hogy valóban a híreket kívánja kommentálni és nem a véleményének elmondásához keres apropót - emellett nemcsak stílusában, hanem megjelenésében is elegáns.”
(Zsoldos Dávid a hírblogokról és Hírbehozóról)

„Élvezetes stílus, nagyon jól rendszerezett, hivatkozások a korábbi írásokra, más cikkekre. Ugyanakkor ettől valahogy kicsit zsúfoltnak is tűnik”.
(Mr.A Hírbehozóról)

„A magyar sajtót kritikusan szemléli, de nem ezért szeretjük. A blogra eszkábált extra kütyűk ellenére, vagy éppen ennek köszönhetően áttekinthető, tartalmas. Médiamunkások és a "civilek" számára egyaránt fogyasztható, a hírekre viszonylag gyorsan reagál."
(Dezső András Hírbehozóról)

„Pocakos hírblogja a világ minden tájáról gyűjti a magyar szempontból érdekes információkat, mindezt röviden, érthetően, a lényeget kiemelve, nem túlmagyarázva, de azért személyes véleményét is hozzáfűzve, ha kell fotókkal illusztrálva. Legutóbb előbányászta a kanadai matematikaverseny helyezéseit, köztük a magyarok 9. helyét.”
(Hirschler Richárd Pocakosról)

„Az itthoni megmondóembereknél nekem sokkal, de sokkal érdekesebb volt azt megfigyelni, mi tűnik fontosnak tizenvalahányezer kilométerről nézve? Kiderül, hogy a közélet egy kicsit olyan, mint egy impresszionista festmény - minél közelebbről nézed, annál kevésbé látod. Na jó, ebbe némileg patetikus hasonlatba azért szorult némi eufemizmus...”
(Zsoldos Dávid Pocakosról)

„Ha politikai témájú cikk kerül elém, akkor két mondat után elkattintok, de most simán végigolvastam az archívum utolsó 3 hónapját”.
(Mr.A Try-Sanról)

Fotóblogok (Oldaltörés)

(Zsűritagok: Dezső András, Kiricsi Gábor, Marinov Iván, Mr.A, Pálinkás Szűcs Róbert, Túry Gergely)

A kategória legjobbja a fényérzékeny lett, megelőzve a holtversenyben 2. helyezett bp.undergroundot és a Photoblogot, valamint a 3. helyezett Amsterdamot. A holtversenyről indoklásunkat lásd a szöveges részben.

1. fényérzékeny 

2. bp.underground és Photoblog 

3. amsterdam.hu 

Értékel a zsűri - ezúttal nem számokkal, hanem szavakkal:

„Számomra a Fényérzékeny volt az a blog, amely árulkodik mind az alkotó életéről, hangulatairól, mind környezetünk és társadalmunk folytonos átalakulásáról, apró rezdüléseiről. Végigblogolja életének legfontosabb állomásait. Kicsit fecseg, néha korrekten sűríti megérzéseit. A néző számára áttekinthető térképet nyújt, hogy megértsék, mi az ő viszonya a világhoz.”
(Túry Gergely a fényérzékenyről)

„Fnyrzknyt azért szeretem, mert naplószerűen dokumentálja azt, hogy hol volt a fényképezőgép gazdája. Miután az újságírásban a kedvencem a riport, szeretem, ha egy fotós is így működik. Ott van mindenhol. Ez a nézőnek élmény.”
(Pálinkás Szűcs Róbert a fényérzékenyről)

„Két azonos jellegű blog – ezért a megosztott második hely. A stílus, a témaválasztás sokszor egy időben változik. A két alkotó nagyon erős szimbiózisban alkot, egymást erősítik. Sőt, párhuzamba rakva a bejegyzéseket: kérdés-felelet viszonyban vannak egymással a képeik. Néha tükörképeik egymásnak, néha az elvarázsolt kastély tükörterméhez hasonlóan torzulnak, korrigálódnak a képek... szétválaszthatatlanok...”
(Túry Gergely a bp.undergroundról és a Photoblogról)

Két olyan fotóssal van dolgom, akiknek nem annyira a dokumentálás, hanem a képalkotás a teljesítmény, az egyedi látásmód [ragyogó] és a publikálás. Tiszta művészet, nem elsősorban napló.
(Pálinkás Szűcs Róbert a bp.undergroundról és a Photoblogról)

„Az ötlet mérhetetlenül jó, de folytatni kell. Elismerésem az alkotónak, Ráday Mihály is megirigyelheti, de több személyes felfedezésre lenne szükség az utcarészletekben. Ha így folytatja, jövőre tuti első befutó.”
(Túry Gergely az amsterdam.hu-ról)

„Az alapkoncepció - utcák szerint csoportosított képek - nekem nagyon tetszett. Ami kicsit levon belőle, az az archívum hiánya, és a félrevezető domain név (vö: amsterdam - budapest)”
(Mr.A az amsterdam.hu-ról)

„A legfontosabb irány, egyébként személyes kedvenc. Nyilván lehetne erről a városról, az utcákról jobb képeket csinálni, művészkedni még egy sort, jobbakat felpakolni, de maga az ötlet annyira fontos és jó, hogy elnézem a hiányosságokat. Még nem egy Klösz György, de az lesz, drukkolok neki.”
(Pálinkás Szűcs Róbert az amsterdam.hu-ról)

Közös blog (Oldaltörés)

(Zsűritagok: Dezső András, Kiricsi Gábor, Marinov Iván, Mr.A, Pálinkás Szűcs Róbert, Zsoldos Dávid)

Az énblogok között tapasztalt nagy csatához hasonló eredmény született a közös blogok kategóriájában is – végül itt is holtversenyt hirdettünk. A Technocol és az Emilrulez ősbloggerei továbbléptek a következő körbe, őket követi a kütyüvadász Pazar cuccok és mindenki szánalmas.hu-ja.

1. Emilrulez és Technocol

2. Pazar cuccok es Szánalmas.hu

Értékel a zsűri - ezúttal nem számokkal, hanem szavakkal:

„RuleZ rulez! Hegyi Gyuri összetéveszthetetlen verbális és vizuális megnyilvánulásai, plusz Zazie minden mennyiségben egy kattintásra - mit mondhatnék még? Két óra múlva indulok a veszprémi koncertre... de mielőtt rám ragad, hogy fan vagyok (ez az igazság!), sietve elárulom, hogy nem csak miattuk megyek”.
(Zsoldos Dávid az Emilrulezről)

”Mert ez tetszett a legjobban.”
(Mr.A a Technocol.hu-ról)

"Technikaőrülteknek kötelező darab - de a 18-as karika alatt is vannak érdekes cuccok... Nem állod meg, hogy végig ne kattintgasd. Ja, és még jól is néz ki."
(Zsoldos Dávid a Pazar cuccokról)

"Általában hidegen hagynak a kütyük, de ez az oldal nagyon frankó. A dizájn remek, illeszkednek bele a bemutatott termékek fotói, a válogatás sokoldalú, és ami a legfontosabb: szellemes. Ha elhagynák, vagy csak ritkábban használnák a névadó pazar-ozást, még jobbak lennének. Ja és: ne féljetek a bemutatott termékek eredeti linkjeit – vagy a forrásokat - közzétenni!”
(Marinov Iván a Pazar cuccokról)

"Ha nem lenne annyi gagyi és azokat előállító szánalmas és fura élőlény a Kárpát-medencében, mint amennyi sajnos van, talán soha nem jött volna létre ez a gagyirezervátum. Kötelező azoknak, akik abban a tévhitben élnek, hogy a világban a normális emberek vannak többségben."
(Dezső András a Szánalmas.hu-ról)

Tematikus blogok (Oldaltörés)

(Zsűritagok: Dezső András, Kiricsi Gábor, Marinov Iván, Mr.A, Nyírő András, Pálinkás Szűcs Róbert, Túry Gergely, Zsoldos Dávid)

Három zsűritagnál első helyen, egynél harmadik helyen szerepelt, így magabiztosan nyerte a tematikus blogok viadalát az e-média blog. Ezt követi a víztorony blog és doransky.

1. e-media

2. Viztorony

3. Doransky

Értékel a zsűri - ezúttal nem számokkal, hanem szavakkal:

„Jött, posztolt és győzött. Néhány hét alatt építette fel magát Magyarország legelismertebb szakmai blogjává. Azóta a tartalom önálló oldallá érett, de freeblogos változatának olvasóit sem hanyagolja. Ezért külön jár a pont.”
(Marinov Iván az e-mediáról)

„Az e-media azzal foglalkozik, ami mellett mi simán elmegyünk. Arra van rálátása, amire a hírgyárak már rá se hederítenek. Szerzője néha a tévéseknél is jobban tudja, mi való a tévébe, meg azt is tudja, mitől rossz egy hírportál. Blogjában pedig ezeket leírja.”
(Kiricsi Gábor az e-mediáról)

„Micsoda szenzációs baromság, igazi vertikális portál, témájában is. Alapos, kár, hogy pont a Golden Blog idején nem frissült.”
(Nyírő András a Víztoronyról)

„Elegáns, stílusos - és nem utolsósorban szinte minden bejegyzése érdekes. További rokonszenves vonása, hogy bár a téma kifejezetten ösztönözné a lila ködök eregetését, a szerzőnek a tárgyalt téma láthatóan fontosabb saját magánál. Hajrá!”
(Zsoldos Dávid Doranskyról)

„Érdekes dolgokról ír, ugyanakkor a szövegezésében, szóhasználatában van valami idegen.”
(Mr.A Doranskyról)

Ami a zsűritagokban maradt: azaz bloggerekről, akik épp lemaradtak (Oldaltörés)

„Hiánypótló blog, de a kezelhetőséget javítani kellene. A havi archívum célszerűbb lenne, és szükség lenne a kategóriákra is.”
(Mr.A a Balatonblogról)

„Bölcsészlány a call-centerben. Egy kiművelt emberfő (micsoda tartással), akinek finom, okos humorát, pompás allegóriáit még a "varrodában" eltöltött ingerszegény nyolcórák sem tudják kikezdeni. Külön világ ez, érzelmes és kifinomult stílussal, saját nyelvvel és szókészlettel, visszatérő helyszínekkel és sok David Bowie-val.”
(Kiricsi Gábor Kisfókáról)

"Ha suematra a legjobb klasszikus én-blog, akkor moshi-moshi a legjobb újvonalas. Napi olvasmány. Abbahagynia butaság lenne.”
(Marinov Iván moshi-moshiról)

„Profi megvalósítás és design, valóban hasznos tartalom - a site-nak minden esélye megvan arra, hogy az egyik legfontosabb fejlesztői fórummá, tudásbázissá váljon. Az első helyezés ennek szól, valamint ösztönző célzatú megelőlegezett bizalom a készítők kitartása érdekében.”
(Zsoldos Dávid a Weblaborról)

„Basahalom rendkívül színes, érdekes, napra kész naplót vezet a cívisváros, Debrecen életéről, közben leleplezi a kisebb-nagyobb visszaéléseket is.”
(Hirschler Richárd Basahalomról)

„A nagy ötlet, igazi hiánypótló blogtéma, amitől az országos sportsajtó - érdeklődés hiányában - szabadulna, nekik már túl kicsi ez a pálya. Sehol egy Ronaldinho, vannak viszont harmincfős lelátók és partjelző mackónadrágban. A "megyeszurker" alcímű blog - minden ellenkező látszat dacára - a pesti corporate médiaközeg dolgozóinak szellemi hobbiterméke, amely nem pénzt, csupán némi figyelmet kér a futballnak. Szimpatikus."
(Kiricsi Gábor a megyefociról)

„Végre! Bevallom, félve kattintottam ide először, mert ez az a téma, amit általában - tisztelet a kivételnek - fülbedugaszolós szemellenzősséggel (képzavar: blogos, de jogos) kezelnek pro és kontra... Az egész verseny egyik legkellemesebb meglepetése: informatív, sokarcú, tetszetős, magazinos, minőségi - minden elismerésem a készítőké."
(Zsoldos Dávid a Judapestről)

„’Neociki’ - lassan már tizenvalahány éve, hogy ezt a terminus technicust először hallottam egy kedves tanárom szájából. Azóta a fővárosban bóklászva számtalanszor eszembe kell jusson - talán ez a blog is segít, hogy minél kevesebbszer... Jelszó: irtsd a gagyit, ne siránkozz!”
(Zsoldos Dávid a Mondomról)

„Jó ez a közös blog, a vendégmunkás szisztéma pedig kifejezetten ötletes. Fotóblogjaikkal és haverjaikkal kiegészítve ez a társaság igazi blogbirodalom. Nálam a ses a minta a csoportos szerkesztésű személyes blogokra.”
(Marinov Iván a sesblogról)

„A hírblogoknak álcázott ’politikai önmegvalósító blogok’ közül talán ez sikerült a legjobban. Politikai anti- és szimpátiáktól függetlenül: ha már beszólunk, inkább a hatalomnak szóljunk be - és profi módon. De ezzel együtt sem érzem elmoshatónak a blog és a publicisztika határait...”
(Zsoldos Dávid az UFi blogjáról)

„Nincs igazán jó filmkalauz az interneten - vagy csak nem találtam még meg? Ez sem az (még), de egyszer akár azzá is válhat. Ha moziznál, de fogalmad sincs, mit (ne) nézzél meg, katt ide bátran!”
(Zsoldos Dávid a Filmbuziról)

„Személyes hangvételű, normális filmkritikák, szembarát környezetben.”
(Mr.A a Filmbuziról)

„Az én kedvencem a Daily Muzak Blog, Szerb Antal a popzene világában, informatív, kedves, megértő, vicces, színtiszta telitalálat. Igazi véleményvezér."
(Nyírő András a Daily Muzakról)

„Nálam ugyan a harmadik helyen áll, de hiányzik egy kis szellem, valami csavar, ami ezt az első osztályú közösségi témát emészthetővé is teszi.”
(Nyírő András a Bunkó autósokról)

„A magyar valóságot vizuálisan is megjelenítő, honfitársaink közlekedési kultúráját kiveséző közszolgálati blog, enyhe feljelentgetős-besúgós szájízzel. Az biztos, hogy nem az adatvédelmi biztos kedvenc blogja, de kit érdekel, hogy a szégyenpadra állított autóknak a szerkesztők nem takarják ki a rendszámtábláját, ha a cél (tényleg, mi a cél?) valójában nemes? És amúgy is: a nagy dzsippel körúton keresztbeálló gépjárművezetőknek sosincs igazuk!”
(Dezső András a Bunkó autósokról)

„Kedves, közvetlen hangjával maradandó élményt ad”.
(Nyírő András a Siket a kisfiamról)

”Jó képek, de a technikai megvalósítás nem az igazi: új ablakban nyíló archívum linkek, menüelemek, amik nem működnek.”
(Mr.A a Pixeltigrisről)

„Ha szeretném a baseballt, napi olvasmány lenne. Így csak egy respekt egy körön kívülitől.”
(Marinov Iván a Playballról)

„Egy olvasható énblog: egy személyes történet, egy város, egy szellemi kaland, továbbá némely szerelmi és munkahelyi ügyek érzékeny és őszinte krónikája, mulatságos, kedves és figyelmes történetecskék. Egy mesélő blogger – régebben tárcaírónak hívtuk az ilyen szerzőt --, aki időnként odaszól a többieknek, a közönségnek, mindenesetre sokat gondol rájuk -- tehát nem hoz abba a kínos helyzetbe, hogy leselkedőnek kelljen gondolnom magam.”
(Babarczy Eszter Zöld Taráról)

„Naplóblog, magamutogatás és rejtőzködő homály nélkül: éveken át gyarapodó történet, szól a szerzőről, dolgokról és helyzetekről, amelyekről úgy gondolja szerzőnk – tisztelettel az olvasó és önmaga iránt --, hogy említésre méltóak, és magáról a blogolásról, a magányáról, a szégyenéről, az öröméről és a dilemmáiról. Szétcsúszik időnként az oldal, nem sikerül mindig megjeleníteni a képeket, de azért megvan minden, ami blogszerű – hipertextes hivatkozások, linkek, rokon blogok, idézetek.”
(Babarczy Eszter Vadjutkáról)

”Aki a Matula Magazint olvasva már kényelmetlenül érzi magát, az a mofogep.freeblog.hu közös blogot kerülje el messzire. Lehetne ide olyat írni, hogyan bánnak az iróniával, meg a szatírával, meg hasonlók, de rá kell jönnünk, hogy a mofógépesek mindennel úgy bánnak, ahogy akarnak.”
(Kiricsi Gábor a mofogepről)

„Nem csak IT-lábjegyzet”
(Marinov Iván az IT-Lábjegyzetről)

„Életünk, Orosháza. Közéleti napló ez, amelybe a szerző folyamatosan belekeveri saját magát, nagyon helyesen. Az ilyenre mondják ugyan, hogy "van neki egyfajta bája", de ne legyünk leereszkedőek a szerénységgel szemben: Korbely György városának elfogulatlan, öntudatos polgára, aki - ilyen is van - nem akar mindenáron megmondóember lenni. Viszont fontos, amit csinál.”
(Kiricsi Gábor a Kisvárosi Webnaplóról)

„A top 100-ba nem került be, mert a nevezés idején még túl fiatal volt. Az állítólag HIV-pozitív szerzőnek remek a stílusa, a téma aktuális, és anélkül válik drámaivá, hogy nyálas, érzelgős lenne. Túl az önterápián egy AIDS-ellenes kampánnyal is felér. Emellett letisztult, áttekinthető, és lehetőségeihez mérten informatív blog. Az egyetlen, potenciálisan életmentő magyar webnapló.”
(Dezső András a hiv.freeblog.hu-ról)

A nyeremények (Oldaltörés)

A szakmai zsűri által megválasztott kategóriagyőztesek fejenként egy féléves HVG-előfizetést, egy a HVG-könyvek sorozat keretében kiadott Merre tart a világ? – 50 tény, amely megrengethetné a világot című könyvet, egy pen drive-ot, és egy hétvégi nyaralást kapnak az Almásy Kastélyhotel jóvoltából.

E díjakon túl a hvg.hu szerkesztősége felajánlja, hogy a lapunk profiljába illeszkedő blogok íróinak igény esetén megjelenési felületet ad oldalain.

A hét továbbjutó blogger (Munkanapló, Suematra, Fényérzékeny, Hírbehozó, E-média, Technocol, EmilRulez) közül a zsűri a jövő hét folyamán választja ki azt, aki megkapja a Golden Blog fődíját, azaz egy laptopot a Panda Software Hungary jóvoltából, egy 4 főre szóló balatoni hétvégét a Confhotel jóvoltából, és egy 2 személyes vacsorát a hűvösvölgyi Caramel étterem jóvoltából.

Mondd el a véleményed a Fórumban!

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések

A Volkswagennél már készülnek: jöhet a milliárdos bírság

A Volkswagennél már készülnek: jöhet a milliárdos bírság