szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog-díjának kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri által holtversenyben legjobb közös blognak választott Technocol néhány szerzőjével készítettünk „mélyinterjút”.

Kik voltak az a külföldi bloggerek, akiknek a blogja hatással voltak rátok, mikor 2001-ben - Magyarországon az elsők között - elindítottátok a Technocolt?

ma0: Ránk blog nem volt hatással. A t'col szipusista kollektívája kb. 2000-ben jutott el oda, hogy kilőjön az éterbe egy akár webzine-nek is nevezhető ottlapot. Ennek például része volt egy fejre állított blog is, közismertebb nevén topik. Öncélú, dadaista. Tök jó. Akkoriban meg nem volt divat az ilyesmi, mindenki direkte megizzadt, hogy egy csepp online tartalmat is kifacsarjon magából. Mi ebbe a fülledt izzadságszagba csaptunk bele kegyetlenül, macsetével, persze. Aztán egy kicsit belazultunk, jöttek az epigonok, leálltunk. Na ebbe az áporodott izzadságszagba csapott bele 2001 911, ami persze a mi reneszánszunkat jelöli elsősorban. Azóta állunk az általatok most megnyitott lóversenypályán alapító atya szobraként.

Razzia: Úgy emlékszem, nem olvastam bloggereket akkoriban, viszont nagy hatással volt rám a hazánk kulturális vákuuma és ébredező nemiségem közötti ozmotikus kiegyenlítődés perspektívája.

Egyszer valamelyik technocolos azt nyilatkozta egy tévéműsorban, hogy úgy válhat valaki a Technocol szerzőjévé, ha ad 3 liter vért. Ez nyilván poén akart lenni, de mi alapján válogatjátok ki a szerzőgárdát? Hányan vagytok?

Joco: Haveri alapon. Négyen-öten.

RaZo: Nem, sajnos azt kell, hogy mondjuk, hogy ez egyáltalán nem „ poén”. Aki csatlakozni akar, annak valóban legalább 3 liter vért kell hoznia magával, és utána előfordulhat, hogy ezzel a vérrel gusztustalankodni is kell. A feladatokat szubjektív felvételi bizottságunk határozza meg. Volt olyan jelentkező, akit egyből felvettünk, ő öt liter vért hozott a saját testében, majd mindenféle szennyező anyagokkal keverte a szemünk előtt. Nagyon durva volt.

Razzia: Ez túl jó kérdés, beletört a felső állkapcsom.

Ígérjük, a következő kérdésnél vigyázni fogunk az egészségedre: szoktatok-e vitatkozni arról, hogy ki-mit írjon a Technocolra?

Razzia: Vitáinkat demokratikus tortacsatával döntjük el, aztán sikoltozó denevérekkel dörzsöljük meztelen felsőtestünket.

RaZo: A technocol autonóm közösségi tudatnyomat, soha nem szólunk bele abba, hogy ki mit posztoljon. Egy nagy tarajos hullám hátán utazunk mindannyian, részecskegyorsítós szörfdeszkával. Közben süt a nap. Miért, te vitatkoznál egy részecskegyorsítós szörfdeszka hátán egyensúlyozva? Miközben süt a nap?

Joco: Volt vita, például arról, hogy legyen-e user comment (ahol az olvasó kommentálni tudja a bejegyzéseket – a szerk.) és blog-e a technocol. Ne legyen és a Technocol nem blog, erre jutottunk.

Ez utóbbi remek érv arra, hogy ne ti nyerjetek. Nem titok, hogy a technocolos szerzők nagyrészt indexes újságírók. Az Indexen több rovat is van (Comment.com, Homár), ahol blogolhattok. Mi alapján döntötök arról, hogy egy adott bejegyzést az index blogjaiban, vagy a Technocolban közöltök?

RaZo: Amennyire tudom, a Comment.com az Index kultrovatának része, a Homár pedig úgymond gyermeke a portálnak. A technocolnak egyikhez sincs jelenleg köze, a szerzőgárda sem fedi teljesen egymást, így nincs tartalmi megfontolás sem.

Négy év blogolás után elég sok oldalra kikerültetek linkként, elég nagy a baráti kör. Számít nektek a nézettség?

ma0: Kifejlesztettünk egy speciális ún. Értettségi Indexet (c). Nekünk csak ez számít, meg a ragasztó.

És az számít-e valamit, hogy kategóriagyőztesek lettetek? Mit gondoltok, minek számít az elismertség? A folytonosságnak, a tartalomnak, netán a stílusnak?

Joco: Hatvan százalék a tartalom, negyven százalék stílus. Folytonosságról ugye nem annyira van szó, a kb. fél éve tartó ernyedtséget is a Golden Blog törte meg.

ma0: Az elismertség nem számít. Egyetlen kiváló mémmel felszerelt mail többet érhet, mint egy akármilyen plecsnivel felszerelt blog. A hvg.hu által is habosított blogdivat pont nem arról szól, amiről akár a technocol vagy az épp sikeres blogok.

Ha már habosítunk, és blogdivat van: kultbloggerként mit tanácsoltok annak, aki menő blogger szeretne lenni, de nincs ötlete, ráadásul vidéken lakik és még vicces barátai sincsenek?

epokit: Az Epokit Art Consulting tanácsa: minden nap dobjon fel egy pénzt, ha írás írjon egy létező nő izgató testrészeiről, ha fej, írjon valami drága elektromos berendezésről. A dobókocka használatának szabályait csak projektoros meditációs bloggertovábbképző kurzusunk résztvevőinek árulhatjuk el.

etele: Először is: inkább sportoljon, mint drogozzon, vagy blogba írogasson értelmetlen hülyeségeket. Másodszor: okosan, objektíven fel kell mérni, hogy érdekel-e bárkit is a három másik - ugyancsak blogger - cimbijén kívül az amit ír. A blogok 99%-a csak a Globális Tárhelyet pusztítja, ezért több szervert kell gyártani, és őserdőket kell felégetni, hogy gigantikus szerverparkokat létesítsenek. Az olajcégek tárcája hízik minden újabb karakterrel! Viszont ha olyat csinál, amit más még nem, és azt megfelelő színvonalon, akkor megérdemelt féléves ismertsége plüss aurájában sütkérezhet a Világsztráda fövenyes tengerpartján, és a budapesti kertsörözőkben.

ma0: Etelének igaza van, holott vidékről jött és már nincsenek vicces barátai.

hvg.hu Média

Aki válaszol: Pécsi Ferenc, E-média

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri döntése alapján legjobb tematikus blognak választott E-média szerkesztőjével, Pécsi Ferenccel beszélgetünk.

hvg.hu Golden Blog

Aki válaszol: Hírbehozó

Tegnap indult sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri és a közönség szavazatait egyaránt begyűjtő Hírbehozó válaszol.

hvg.hu Golden Blog

Malac e-bay-es pápasüvegben

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a közönség által legjobb tematikus blognak választott Kiccsaj meg malac című blog szerzőjét, Becherpiget faggatjuk.

hvg.hu Golden Blog

Golden Blog 2005: döntött a közönség is!

A Golden Blog közönségszavazása során 100 blogra összesen közel 3000 szavazat érkezett. Egy-egy voksolás akkor is érvényes volt, ha a szavazó nem kívánt, vagy nem tudott minden egyes kategóriában kedvencet megjelölni - így sokan voltak olyanok, akik csupán személyes választottjukra szavaztak. A kapott eredmények az egyik kategóriában megegyeztek a zsűri döntésével is.

hvg.hu Golden Blog

Golden Blog: kategóriagyőztesek a zsűri szerint

A Golden Blog 11 tagú zsűrije meghozta döntését, és a blogkategóriákon belül megválasztotta az első három helyezettet. Ezek közül az első helyezettek mérkőznek meg a Golden Blog fődíjáért. Nehéz szülés volt, ezért két kategóriában holtverseny alakult ki. A zsűri tagjai elmondják véleményüket minden dobogós blogról, ezen kívül azokról a naplókról, melyek nekik tetszettek, de az első háromba nem kerültek be.

hvg.hu Golden Blog

„A blog szelep, a blog sziget, a blog játszótér”

A Golden Blog-díj személyes naplói között taroltak a hölgybloggerek, s az elismerő vélemények mellé két kategóriagyőzelmet bezsebeltek. A zsűri által díjazott Suematra és Munkanapló, illetve a közönségdíjas Combfiksz szerzőit írói ambíciókról, anonimitásról és a női bloggerek titkáról faggatta a hvg.hu - elektronikus úton.

Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna

Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna

Lehet-e kétféle vakcinával oltani egy embert?

Lehet-e kétféle vakcinával oltani egy embert?

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál