Mivel nem kábítószer-alapanyag, a rendőrségnek vissza kell adnia azt a 115 ecetsav-anhidridet tartalmazó hordót, amit a Nemzeti Nyomozó Iroda tíz ország részvételével, egy évig tartó titkos nyomozás után néhány hete foglalt le, mert azt feltételezték, hogy kábítószer készítéséhez használják – írja a Délmagyar.hu.

Egy hónapja került nyilvánosságra, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság mintegy tíz tonna, 135 milliárd forint értékű heroin előállításához szükséges ecetsav-anhidridet foglalt le Csongrád megyében. A rendőrök azóta sem vettek senkit őrizetbe, a lap információi szerint az importőrök ellen magánokirat-hamisítás miatt indult eljárás.

A Délmagyar.hu-nak nyilatkozó Szántó Gábor, a Szegedi Városi Ügyészség vezetője megerősítette, hogy a rendőrség valóban lefoglalt 115 hordó vegyszert, majd megjegyezte: az ecetsav-anhidrid egy uniós rendelet szerint „nem képezi kábítószer alapanyagát", így a tartása vagy forgalomba hozatala nem engedélyköteles. A forgalomba hozatal esetén a jogszabály csupán bejelentési kötelezettséget ír elő abban az esetben, ha az éves mennyiség meghaladja a 100 litert.

A vezető ügyész hangsúlyozta: "Mivel a lefoglalt vegyszer birtoklása nem bűncselekmény, így elkobzásának sincs helye, és a lefoglalás megszüntetése esetén a törvényben meghatározottak szerint kell kiadásáról rendelkezni, tehát vissza kell adni a tulajdonosnak."

A lefoglalt 15 tonna ecetsav-anhidrit szakmai vélemények szerint a nagyipari heroingyártás egyik alapanyaga, de legálisan a gyógyszergyártásban és a vegyiparban is használják. A szegedi szállítmány becslések szerint elég lett volna 10 tonna heroin előállításához, aminek piaci értéke 130-135 milliárd forint. A HVG akkor szakmai körökből úgy értesült, hogy többen helytelenítették a feltehetően török bűnözőknek szánt anyag lefoglalását, mivel a követése elvezethetett volna a heroingyártókhoz.


MTI Itthon

Félmilliárdot is érhet a Baranyában lefoglalt kokain

Akár a félmilliárd forintot is elérheti annak a mintegy tíz kilogramm kokainnak a feketepiaci értéke, amelyet még hétfőn foglaltak le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a rendőrség közös akciója keretében Baranyában.

Shake

Az enyhe drogok jobbak vagy az állandó lerészegedés?

Amellett, hogy bármilyen droghasználat teljesen illegális, a The Sunday Times című angol hetilap egyik élvonalbeli újságírója, India Knight ismét előhúzott egy tabu témát a fiókból, a tinik állandó részegsége kapcsán. Szerinte ugyanis egy marihuánás cigi vagy extasy kevesebb károsodást okozhat, mint a fél liter kommersz vodka, amit a fiatalok lenyelnek egy ferde éjszakán.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Szex- és pornófüggőség: hogyan uraljuk vágyainkat?

Kölcsönös intimitás, biztonságérzet vagy félelem és kizsákmányolás? Hol a határ az egészséges és az addiktív szex között? Mit tegyünk, ha a szexuális függőség életünk meghatározó része lett? Szexuálpszichológust, klinikai pszichológust és addiktológust faggattunk.

Medipress Plázs

Ifjúságkutatás: kevesebb szex és drog

Az amerikai tinédzserek kevesebbet szeretkeznek, kevesebbet drogoznak és kevesebbet dohányoznak, mint azok, akik az 1990-es években nőttek fel – áll az amerikai betegségfelügyeleti és megelőző központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerdán közétett tanulmányában.

Radar360: megint mélyponton a forint, busás jutalmat kaptak Orbán segítői

Radar360: megint mélyponton a forint, busás jutalmat kaptak Orbán segítői

Megbüntettek egy kínai boltot, mert megemelte a szájmaszk árát

Megbüntettek egy kínai boltot, mert megemelte a szájmaszk árát

Úgy hírlik, Dzsudzsák maradna az Emirátusokban

Úgy hírlik, Dzsudzsák maradna az Emirátusokban

Az év végéig levezényelhetik a Természettudományi Múzeumba Debrecenbe költözését

Az év végéig levezényelhetik a Természettudományi Múzeumba Debrecenbe költözését

A Dunába csúszott egy autó Dunaharasztinál

A Dunába csúszott egy autó Dunaharasztinál

Az autópálya hídján terelt át egy román juhász több száz birkát – videó

Az autópálya hídján terelt át egy román juhász több száz birkát – videó