szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az amerikai tinédzserek kevesebbet szeretkeznek, kevesebbet drogoznak és kevesebbet dohányoznak, mint azok, akik az 1990-es években nőttek fel – áll az amerikai betegségfelügyeleti és megelőző központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerdán közétett tanulmányában.

Nagyobb valószínűséggel használnak óvszert is a szexhez, kapcsolják be a biztonsági övet és kerülik a részeg sofőr vezette autóba való beülést – mutatta ki az Egyesült Államokban végzett országos tanulmány a fiatalkori kockázatos viselkedésről.

A középiskolások körülbelül 48 százaléka 2007-ben már nem volt szűz, ami csökkenést jelent az 1991-es 54 százalékhoz képest. Eközben csupán 15 százalékuk állítja azt, hogy négy vagy annál több szexuális partnere volt, ami szintén visszaesés az 1991-es 19 százalékhoz viszonyítva. A szexuálisan aktív diákok 62 százaléka nyilatkozta azt, hogy legutóbbi szeretkezése alkalmával használt óvszert, ami növekedést jelent az 1991-es 46 százalékhoz képest.

A tinédzserek körülbelül 35 százaléka ivott legalább egy alkoholos italt a 2007-es felmérést megelőző hónap folyamán, ami elmarad az 1991-es 42 százaléktól. A marihuána használat a diákok 20 százalékára csökkent az 1999-es 27 százalékos csúcsról, a metamfetamin használat pedig a 2001-es 10 százalékról 2007-ben a diákok négy százalékára esett vissza.

Körülbelül fele annyi diák vallotta, hogy valamilyen fegyvert visel: 2007-ben 17 százalék, szemben az 1991-es 33 százalékkal. Nem tapasztalható azonban változás azoknak a tanulóknak a számában, akik állításuk szerint azért nem mentek iskolába, mert vagy az iskolában, vagy az utcákon nem érezték biztonságban magukat: 1991-ben és 2007-ben egyaránt hét százalék.

2007-ben a diákok csupán 12 százaléka állította, hogy ritkán vagy sosem köti be a biztonsági övet, míg ez az arány 1991-ben 35 százalék volt. 27 százalék mondta, hogy beszállt olyan autóba, amelynek sofőrje ittas volt, ami csökkenést jelent az 1991-es 36 százalékohoz képest.

„Örülünk annak, hogy napjainkban több középiskolás tesz olyan dolgokat, amik segítenek megőrizni egészségüket és elkerülni az egészségükre veszélyt jelentő helyzeteket” – nyilatkozta Howell Wechsler, a CDC kamasz és iskolaegészségügyi részlegének igazgatója.

Bár jelentős visszaesés volt tapasztalható a szexuális életet élő fekete diákok számában (2007-ben 66 százalék, 1991-ben 82 százalék) illetve fehér tinédzserek számában (2007-ben 44 százalék, 1991-ben 50 százalék), a spanyol kamaszok körében nem volt változás (2007-ben 52 százalék, 1991-ben 53 százalék). „A spanyol diákok a fekete és a fehér tanulóknál nagyobb valószínűséggel követtek el öngyilkosságot, használtak kokaint, heroint vagy ecstasyt, ültek olyan kocsiba, amelynek sofőrje ittas volt, vagy koplaltak 24 óráig, hogy lefogyjanak” – nyilatkozta Wechsler az újságíróknak.

A felmérés reprezentatív mintáját országosan 14 ezer kilenc-tizenkettedik osztályos középiskolás alkotta. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Depresszió és harag veszélyezteti a fiatalokat

Elhagyni a szülői házat és saját családot alapítani túl sok lehet egyszerre. A diákéveket követően kemény időszak köszönthet a fiatalokra. Azért van egy jó hír: idővel minden jobbra fordul.

hvg.hu Plázs

237 ok a szexre: ki, miért csinálja?

Hogy miért szexelnek az emberek? Egy új tanulmány sorra vette az érveket, és meg sem állt 237-ig. Az okok a magasztostól a botrányosig terjednek. Egyes indítékok a szívből jönnek, míg mások az anatómiában gyökereznek.

MTI Plázs

Egészségtelenül élnek a magyar fiatalok

Három vidéki és három budapesti egyetemen indított tavaly felmérést az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Felmérésükből kitűnik, hogy a fiatalok nem táplálkoznak egészségesen és keveset mozognak.