szerző:
hvg.hu

Roma diákok mentorálásával megbízott szegedi tanárok egymással versengve gyalázták tanítványaikat az IWIW egyik fórumán.


Orkok, cigók, féreg osztály, segghülye kölkök. Így hívják egymás között a gondjaikra bízott roma gyerekeket a felzárkóztató programban részt vevő mentorok egy része. A Délmagyar.hu-n néhány napja megjelent cikk szemezget a tanárok hozzászólásaiból, ezek között olyan tanácsokat találunk, mint „ne aggódjatok, lekopik hamar, de azért fertőtlenítőszert vegyél a lányodnak” vagy „összefutottam egy csajjal a gyámügyről (…) azt monta, hogy ha a gyerekek nem is tudják hogy ki a mentoruk akkor hogy hívják a melléjük kirendelt segítőt (...) na felment rendesen a vércukrom, mondtam is, hogy ezek a kölkök olyan segghülyék, hogy sokszor azt sem tudják hányadikosok és ki a tanárjuk (...) remélem sikerült és belátta a nő, hogy kikkel van a probléma".

Az újságíró megkereste az érintett tanárokat akik az általuk leírtakkal kapcsolatban úgy védekeztek, hogy ők "csak átvették" más fórumozók szóhasználatát, amikor orknak, norvégnak, tücsöknek, cigónak, c-nek nevezték szövegeikben a romákat.

Az ügy hátterében a szegedi Móra Ferenc Általános Iskola tavalyi bezárása áll, amely akkor az egyik látványos eleme volt a roma szegregáció elleni intézkedéseknek, az addig ott tanuló szinte kizárólag roma diákokat a város 11 iskolájában helyezték el. Több szervezet már akkor felhívta a figyelmet a megoldás buktatóira, ezért az önkormányzat mentori állásokat ajánlott fel, hogy a diákokat már jól ismerő tanárok megkönnyítsék a beilleszkedést az új iskolába és délutáni foglalkozásokkal, családlátogatással segítsék a felzárkózást. Az így létrehozott 16 teljes és egy részmunkaidős állásra jelentkező tanárokat a bezárt intézmény vezetője ajánlotta az új iskoláknak és most kettőjükről derült ki, hogy az egyik fórumon olyan rasszista kijelentéseket tettek amik alapjaiban kérdőjelezik meg az eddigi munkájukat.

Kardos László, az önkormányzat kulturális irodájának vezetője a hvg.hu-nak elmondta: a cikkben leírtak őket is meglepték, de szerinte a mentor-programmal nincs probléma, az eddigi információk szerint ugyanis csak két tanárt érint az ügy. Hozzátette, a hatályos jogszabályok értelmében a fegyelmi vizsgálatot az adott iskoláknak kell lefolytatniuk, de ennek menetét kiemelten figyelemmel fogják kísérni. Arra a kérdésre, hogy nem kellett volna-e a város által finanszírozott mentori programot ellenőrizni és a programban részt vevő tanárok munkáját időszakosan áttekinteni, az a válasz érkezett, hogy ez fel sem merült, mivel az önkormányzat eddig semmiféle panaszt vagy negatív visszajelzést nem kapott és az ellenőrzés ilyen esetben a munkáltatónak, vagyis az iskolának a feladata.

Kolompár László, a szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a regionális lapnak úgy fogalmazott, hogy a CKÖ minden eszközt bevet annak érdekében, hogy az ügynek a lehető legsúlyosabb következményei legyenek a tanárokra nézve. "Fegyelmivel el kell őket bocsátani, de úgy, hogy még iskola közelébe se kerüljenek többé " közölte az elnök, aki hozzátette: akiben van hivatástudat, az nem így dolgozik.

hvg.hu Helyi érték

Cigányellenes demonstráció a kézilabda bajnokin

Összehangolt romaellenes demonstrációt tartott két rivális szurkolótábor a hétvégén Debrecenben megrendezett bajnoki kézilabdameccs előtt. A Magyar Kézilabda Szövetség már vizsgálja az ügyet. Szerintük ilyen esetben fel kell függeszteni a találkozót.

Vélemény

Tehetséges cigány tanulók kényszerköltöztetése

A főként tehetséges cigány fiatalok középiskolai tanulmányait segítő, egyetemi továbbtanulásukat előkészítő mánfai kollégium vezetése bedobta a törülközőt. 12 tanév után bezárt az iskola, az épületet dobra verik, a gyerekeket Komlóra irányították át. A nevelő kollektíva szétszéledt, 12 év tapasztalatai többé-kevésbé kárba vesznek. Hogyan történhetett mindez?

hvg.hu Kult

Brüsszel után Borsodban a roma fotókiállítás

A Roma Évtized program nemzetközi fotókiállítása Brüsszel után Alsózsolcán nyílt meg, és október 12-ig látható. Az utazó kiállítás bemutatására itthon 10 magyar község pályázott – mindenütt kerekasztal-beszélgetésekkel, és kulturális eseményekkel egészítik ki a kiállítást.

MTI Itthon

Lungo Drom: újratermelődhet a cigány analfabétizmus

A kormánynak be kell juttatnia a rászorulókat az oktatási intézményekbe, mert reális a veszélye annak, hogy vidéken, ahol a cigányság 90 százaléka el, újratermelődik a cigány analfabétizmus - közölte Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke.

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni