szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összehangolt romaellenes demonstrációt tartott két rivális szurkolótábor a hétvégén Debrecenben megrendezett bajnoki kézilabdameccs előtt. A Magyar Kézilabda Szövetség már vizsgálja az ügyet. Szerintük ilyen esetben fel kell függeszteni a találkozót.


„Ritka esemény, ha valamiben egyetértenek a Ferencváros és a DVSC törzsszurkolói"   – írja Basahalom blogjában a hétvégi meccsről. Az "Agresszív szurkolással a romák ellen" című blogbejegyzés arról tudósít, hogy a szélsőjobboldalon cigánybűnözésnek nevezett jelenség ellen tüntettek a kézilabda-drukkerek.

A helyszínen készült videók magukért beszélnek, a két tábor közel 2500 szurkolója még a meccs megkezdése előtt kibontotta transzparenseit, amelyeken egyebek mellett a „Lehet, hogy a sírhant holnap téged takar - Emlékezz most reá, gyújts egy gyertyát magyar!” szöveg volt olvasható, alatta pedig valószínűleg fiatalon elhunytak nevei, életkoruk és térségbeli városok szerepeltek.

A Hajdú Online a kézilabda bajnokság első rangadójáról készült tudósítása szerint „remek hangulatban kezdődött a találkozó (…) sportszerűen buzdította mindkét szurkolótábor a kedvenceit, ennek megfelelően vetették magukat csatába a felek.” A cikk írója megkeresésünkre elmondta: a fenti megfogalmazással csupán arra utaltak, hogy a két tábor szurkolótábora az előzetes félelmekkel ellentétben nem esett egymásnak már a meccs elején. Azokról az eseményekről pedig, amik a videón is láthatók, nem akart beszámolni, mivel az "politikai és nem sportújságírói feladat".

Később, mint ahogy a megyei lap is írja, a Fradi-szurkolóknak már nem tetszett, hogy vesztésre állt a csapat, így előbb egy hatalmas dobot hajítottak be a pályára, majd egy égő fáklyával is megcélozták saját kapusukat. Az őszi első bajnoki meccset egyébként a debreceniek nyerték 35-29-re.

A hvg.hu a Magyar Kézilabda Szövetség versenybizottságánál tájékozódott. Mint kérdésünkre elmondták: már elindították a vizsgálatot a történtek ügyében, még várnak a hivatalos jelentésekre. Amennyiben rendbontás történt, ezt a bizottság tárgyalni fogja, és  tíz napon belül döntenek is az ügyben.

A hvg.hu kérdésére elmondták, a versenyszabályzatban rasszista szurkolói demonstrációról szóló kitétel nincs, de a szövetség álláspontja az, hogy ha a nézőtéren ilyesmi történik, szünetet kell elrendelni, és a mérkőzést csak a transzparensek elkobzása után szabad folytatni.

Vélemény

Cigány-magyar polgárőrségeket!

Magasodó gyűlöletfalak építőkockájává is válhat a kődarab, amely betörte a székesfehérvári roma lány fejét. Ugyanakkor pozitív fejleményt is tartalmaz az eseménysor.

hvg.hu Itthon

Mégsem nyomoznak a cigányellenes képregény miatt

Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Lévai Katalin európai parlamenti képviselő vizsgálati kérelmét a Móricka nevű vicclapban megjelent cigányellenes képregény ügyében. Közben civil szervezetek közös nyilatkozatra készülnek.

A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak