Horváth Zoltán HVG Hetilap

A tét, a hely és a befutó

Karácsony Gergely nyolc hónappal ezelőtti sokkszerű budapesti főpolgármesterré választásával olyan szintet ért el a nemzeti egyet gondolás, amihez csak kevés hasonlót ismer az elmúlt három évtized korábban dicsőségesnek remélt történelmi ámokfutása. Olyat, amilyet az ideiglenesen hazánkban állomásozó NER-világ működtetői tán még az évek óta agyonsulykolt téma-nünükéikkel kapcsolatban sem mertek volna remélni. Bizony, kérem, totális nemzeti konszenzus volt itt. Abban a tekintetben legalábbis, hogy aligha volt, aki nem az új főpolgármester ellen azon nyomban megkezdett egész pályás letámadást jövendölt volna. Abban sem tértek el az álláspontok, hogy a küzdőtéri erőviszonyok már első látásra sem kiegyenlítettek. Itt azonban véget is ért az össznépi nézetazonosság. A már a viszonylagos választási vereség okán is vérig sértett kormányzati B-közép (ahol a „közép” fogalma éppúgy eufemizmus, mint a Groupama Aréna megfelelő szektorában) azonnal elvárta az erőfölény érvényesítését menetből. A némileg az önmaga számára is meglepő térfoglalását éppen csak feldolgozni kezdő alkalmi társulás viszont, legalább a játékrendbe történő felsorakozásig, méltányos önmegtartóztatásban, majd „tiszta játékban” reménykedett. Persze legfeljebb a másik oldal kinyilvánított szándékainak és jól ismert gyakorlatának függvényében.

Gergely Márton HVG Hetilap

Orbán Viktor próbája

Eljött Orbán Viktor nagy pillanata. A magyar kormányfő évek óta a nemzetközi porond nehézsúlyú versenyzőjeként lép fel, aki hidat épít Kelet és Nyugat között. Ő az, aki mindenkinél korábban felismerte a valódi veszélyt, nem hagyta a figyelmét elterelni csip-csup válságokkal, ráadásul szoros viszonyt ápol a világpolitikát mozgató legfontosabb szereplőkkel. Nincs ebben gúnyolódás, ez az a kép, amelyet Orbán magáról igyekszik kialakítani. Csak próba elé nem állította még az élet. Eddig.

Minxin Pei HVG Hetilap

Trump ajándéka Kínának

Miután Trump elnök parancsára meggyilkolták Kászim Szulejmánit, ha a távolban is, de felsejlett a totális amerikai–iráni háború rémképe. A kialakult helyzetnek csak egy nyertese van: Kína.

Horn Gábor HVG Hetilap

A harmincéves zsákutca

Ámulattal szemléltük, csodálattal hallgattuk, egy szippantással lélegeztük be: harminc éve szabad és független lett az ország. Amíg mi mámorosan magunkhoz ragadtuk az autonómia, a szellemi szuverenitás és az önmegvalósítás lehetőségének ajándékát, elkotródtak a szovjet katonák, összeomlott a hol gonosz, hol fontoskodó hatalom.

HVG Vélemény

Szűk esztendők haszna

Nem gondoltam volna, hogy a költségvetési hiány valós mértéke, sőt a gazdaság strukturális problémái válnak nem egészen fél évvel a választások előtt a legnagyobb ellenzéki párt kampányának legfontosabb elemeivé. Ennek örülni kell, eddig ugyanis a kampányok igencsak összezavarták a választók fejét. Így talán az ellenzék részéről nem is olyan rossz üzenet az, hogy a választások után sem lesz kolbászból a kerítés. Túlzott optimizmusra persze nincs okunk, a kampány még könnyen fulladhat alacsony színvonalú ígéretversenybe a tizennegyedik havi nyugdíjakról. Ne felejtsük el, a büdzsé jövőjén aggódó ellenzék volt az, amely nem egészen két éve az istenadta néppel elkaszáltatta a vizitdíjat és a tandíjat, és mivel ma is ugyanazokat az arcokat láthatjuk a pártvezetésben, engem meg is lep ez a rettenetes prudencia.

Vélemény

Közérdekű ingatlanspekuláció

A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben az volt a jellemző, hogy a befektető szemet vetett egy szegény önkormányzat ingatlanára, majd előzékenyen a saját pénzén elkészítette a szájíze szerinti rendezési tervet. Holott mind a terv, mind az ingatlan övezeti besorolása a kerületi, illetve a fővárosi önkormányzat hatásköre. Ha az önkormányzatok az övezetátsorolás előtt dobják piacra az ingatlant, ingyen tesznek hatalmas pénzeket a befektető kasszájába.

Vélemény

"Újjáéledni látszik a sörétes ház véres fogalma"

Ma Magyarországon újjáéledni látszik a „sörétes ház” véres fogalma. A faluszéli, szocpolos épületek ideális célpontjai benzines palacknak és vadászpuskának. A mai magyar gyilkosok pedig a jelek szerint amerikai rasszista elődjeiket is alulmúlják, ott ugyanis a tudatosan megválasztott áldozatok közt legfeljebb tíz-egynéhány éves kiskamaszok voltak, de nem négy-öt éves gyerekek.

Vélemény

Hack Péter: számon kérhető büntetőhatalmat!

Az elmúlt napokban újabb elemmel bővült a magyar igazságszolgáltatás kudarcainak listája. Soron kívüli eljárásban 11 esztendőt vett igénybe, míg az 1990-es évek végén még az évszázad olajbotrányának tekintett ügyben részben felmentésekkel, részben rendkívül enyhe ítéletekkel lezárult az Energol-sztori. A Tocsik- vagy a Postabank-ügy fejleményei után a cinikus szemlélő nem ok nélkül mondhatja, az lett volna furcsa, ha ez a dolog nem így végződik.

Vélemény

Király Béla: az 56-os forradalom tíz igazsága

Faludy György költői kifinomultságával a forradalom lényegét így határozta meg: "Ezerkilencszázötvenhat, te csillag". Ebben az értelemben keressük annak igazságait. Tanítsuk meg ezeket gyermekeinknek, unokáinknak. Legyenek büszkék 56-ra, történelmünk e csillagára.

Vélemény

Lyukas zászló, kapanyél

Október 23-án, ha nem is az elkötött harckocsi ágyúja, de a kapanyél újra elsült Budapesten, és én megint csak - mint nem sokkal korábban, a Szabadság téri repülő kockakövek szörnyű éjszakáján - bámultam a képeket hajnalig, és alig hittem a szememnek. Budapest nem csupán egy ország, hanem minden magyarok fővárosa - ami ott történik, az velem is történik. Ezért vettem zokon a vandál pusztítást, és ezért váltam kétségbeesetté, tanácstalanná.

Itthon

"Új magyar ünnepi népszokás jött divatba"

A jelek szerint össznemzeti tradíciót teremtett az államelnök, amikor március idusán elmulasztott kezet rázni az állam egyik kitüntetettjével. Az aktus egyből vonzó médiaeseménnyé avatta az amúgy dögunalmas állami érem- és oklevélosztó ceremóniát. Igaz, a népszerűségi pontjaiból az ügy miatt sokat vesztő államfő utóbb mondott egy középgyenge pardont, ám a szellem kiszabadult a palackból: új magyar ünnepi népszokás jött divatba.

Vélemény

Alibigaranciák

Nem lesz választási költségvetés 2006-ban - mondta tavaly a miniszterelnök. Aztán mégis lett, és most, a választások után, kapkodó adóemelésekkel és "racizásokkal" igyekeznek belőle visszavenni, amit lehet.

Dobszay László Vélemény

A "székely" himnusz

Sok mindenért sajnálom a székelyeket, de legjobban talán a - mostanában egyre több politikai rendezvényen is elhangzó - "székely himnuszért". Ennél biztosan jobbat érdemeltek.

Vélemény

Éretlen dinnye

Abszolút karakán módon jelentette ki a tévében az agrárminiszter, hogy nem tűri a dinnyeárak leverését. Mert az import a hazai termesztőknek kárt okoz. Azt nem említette, hogy a vevőknek is kárára lenne az olcsó görögdinnye. Habár ezzel ne kukacoskodjunk, meg azzal se, hogy ugyan mennyiben adekvát e populista karakánság a piacgazdaság természetével.

Vélemény

Mi lesz itt?

Hagyjuk egy szemhunyásnyit a francba a pártprogramokat, vagy ami ezekből emlékezetünkben valamilyen különös véletlen folytán megragadt. A magyarok aligha azon ígérethalmaz alapján fognak ugyanis maguknak vasárnap négy évre jövőt választani, amivel a kormányzati pozícióért versengők az utóbbi hónapokban hol arcátlanabbul, hol szemérmesebben etették őket. Félszavakból, ijesztgetésekből vagy csak ösztönösen alighanem igen sokak - talán a döntő többség - számára világosodik már, hogy a következő négy évre bizalmat kapó kurzus számára nincs más pálya, mint amit a következő, bármilyen színezetű kormányzatnak mindenképpen be kell járnia, akár számos korábbi ígérettel szemben is.

Vélemény

Svéd eurócsavar

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javasolta: legyen 2008-ban véleménynyilvánító népszavazás arról, hogy csatlakozzunk-e 2010-ben az euróövezethez. Mivel az ötlet azon nyomban elnyerte a Fidesz egyetértését, immár a választási eredmények ismerete nélkül is tudhatjuk, hogy lesz ilyen népszavazás. És legfeljebb csak remélhetjük, hogy mégsem lesz. A javaslat ugyanis legalább két sebből vérzik.

Vélemény

Karanténba a menekültekkel!

Aki szerint idegenellenes, netán uszító a cím, annak idézek a menekültügyi eljárást részletező 172/2001 számú kormányrendeletből: "A befogadó állomáson, illetőleg a szerződés alapján fenntartott szálláshelyen tartózkodó menekültkénti elismerését kérő külföldit közegészségügyi érdekből el kell különíteni, amíg az ÁNTSZ által kiadott igazolás nem tanúsítja, hogy a kérelmező az elvégzett vizsgálatok és észlelt tünetek alapján nem szenved AIDS, tbc, lepra, luesz, tífusz, paratífusz megbetegedésekben..."

1 2 3 4 5
A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

Lelassított Budapest: több megye is gyorsabban fejlődik a fővárosnál

Lelassított Budapest: több megye is gyorsabban fejlődik a fővárosnál

Pandabíróságot állítottak fel Kínában

Pandabíróságot állítottak fel Kínában

Kirúgott cégvezető miatt mondhatott le a fideszes polgármester

Kirúgott cégvezető miatt mondhatott le a fideszes polgármester

Emmanuel Macron is érintett lehet Michel Platini korrupciós botrányában

Emmanuel Macron is érintett lehet Michel Platini korrupciós botrányában

Újabb milliárdokból épülhet a Bozsik Stadion

Újabb milliárdokból épülhet a Bozsik Stadion

313 milliárd forintnyi bitcoin került egy számlára, de senki nem tudja, ki küldte

313 milliárd forintnyi bitcoin került egy számlára, de senki nem tudja, ki küldte

Nem könnyű kiszúrni a kamerás civil rendőrautókat

Nem könnyű kiszúrni a kamerás civil rendőrautókat

A címlapról ajánljuk