Hogyan neveljünk függőségre hajlamos gyermeket/felnőttet?

Hogyan neveljünk függőségre hajlamos gyermeket/felnőttet?

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kérdés természetesen cinikus, de amikor az ember olyan családokkal találkozik, amelyben a szülők módszeresen irtották ki gyermekük önbecsülését és önállóságát, sokszor támadhat az az érzése, hogy itt valamiféle recept szerint jártak el - írja új könyvében Kapitány-Fövény Máté.

A szenvedélybetegekkel foglalkozó klinikai szakpszichológus Ezerarcú függőség című könyvében arról ír: a függőség kialakulásához számtalan tényező járul hozzá az életút során - ezek egyike például a szülői nevelés.

Ez természetesen nem jelenti, hogy minden esetben egyenes irányú kapcsolatot feltételezhetünk nevelési stílus és függőség között. Akárcsak a genetikai tényezők, a szülői nevelési stílus is inkább közvetve mutat összefüggést a szenvedélybetegségekkel.

Vagyis például az autoriter/tekintélyelvű, merev és szigorú szülő gyermeke nem feltétlenül lesz függő, de szinte garantált, hogy szorongóvá és depresszióra hajlamossá válik. A szorongás és a depresszió ugyanakkor kockázati tényezők egy esetleges szenvedélybetegség kialakulása szempontjából. Ezt nevezhetjük tehát közvetett hatásnak is.

A szerző ezen hatások alapján elkészítette listáját azokról a szülői magatartásokról, amelyek hozzájárulhatnak a gyerekek élete során a függőség kialakulásához. Az alábbiak ezt a - nyomokban szarkazmust tartalmazó - listát közöljük:

Hogyan neveljünk függőségre hajlamos gyermeket/felnőttet?

- Kezdjük azzal, hogy úgy vállalunk gyermeket, hogy nem  a gyermek iránti vágy ösztönöz bennünket.

- Ha szülés utáni depresszió lesz úrrá rajtunk, ne is foglalkozzunk vele, addig is hanyagoljuk el a csecsemőt/kisgyereket.

- Engedjünk meg neki mindent, vagy éppen ellenkezőleg, tartsuk olyan szigorú keretek között, mintha satuba fognánk.

- A kezdetektől fogva ingereljük túl a gyermeket! Ne hagyjuk, hogy egyetlen játékkal hosszasan babráljon, a végén még kialakul nála a monotóniatűrés.

- Bármi történjék, semmiképpen se hagyjuk, hogy értékesnek vagy fontosnak élhesse meg magát.

- Igyekezzünk mindennap destruktív megjegyzéseket odavetni, és éreztetni gyermekünkkel, hogy sosem leszünk igazán elégedettek vele.

- Használjuk a gyermeket eszközként a párunkkal folytatott hatalmi harcok során.

- Vigyázzunk, nehogy érzelmileg leváljon rólunk, és semmi esetre se engedjük önálló felnőtté érni.

- Érzelmi zsarolással vegyük rá, hogy érezze bűnnek irántunk táplált indulatait. Legyen a családunkban tabu minden negatív érzelem!

- Érjük el, hogy életét, érzéseit és gondolatait ne élhesse meg a sajátjaként. Nem lehetnek titkai előttünk!

- Ha mindezeket betartjuk, még akkor is van rá némi esély, hogy gyermekünk olyan közegbe kerül, ahol támogató, bizalmas kapcsolatokat tud kialakítani, vagy olyan célokat tűz maga elé, amelyek védik a függőség kibontakozásától. Vigasztalódjunk azzal, hogy mi minden tőlünk telhetőt megtettünk.

- S végül: ha szenvedélybeteggé válik, tegyünk róla, hogy ez maradjon is így. Véletlenül se gondolkodjunk el a családi rendszer problémáin vagy saját felelősségünkön. Erősítsük meg szívünket az alábbi mottóval: „Nem én vagyok a függő! Nem velem van tehát baj!” Ezt mondogassuk addig, amíg el is hisszük.

Miként ismerhetjük fel szenvedélybetegségünket? Hogyan segíthetünk egy függőnek? Az Ezerarcú függőség nemcsak a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeit mutatja be, hanem betekintést nyújt a jövő szenvedélybetegségeibe is. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

A könyv szerzője 2020. január 29-én egy előadásban is prezentálja gondolatait a témáról. A HVG Extra Pszichológia Szalon estjén Kapitány-Fövény Máté az életkori szakaszokat és az azokhoz köthető kockázati tényezőket, valamint a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeit mutatja be. További részletek a programról itt.