HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a hagyományos nagyvállalati struktúrában a csapatok mérete a projektek fontosságával arányos, a startup szférában a kis csapatokban hisznek.

„Ha a kormányzat valamilyen fontos, nagy projekten dolgozik, a dolog természetéből adódóan a projekt csak akkor lehet valóban fontos, ha emberek százai vagy ezrei dolgoznak rajta. Ezzel szemben a Google-nél mindent elkövetnek azért, hogy egy Google internetes keresőszolgáltatáshoz hasonló léptékű szolgáltatásukat a lehető legkevesebb emberrel működtessék. Úgy vélik, ha egy 10-15 fős csapatban megvan minden tudás a Google internetes keresőszolgáltatásának hibaelhárításához, akkor nincs szükség több emberre. Inkább azon vannak, hogy minél kevesebb embert a lehető legnagyobb felelősséggel ruházzanak fel”

- mutat rá Mikey Dickerson, az Egyesült Államok Digitális Szolgálatának korábbi vezetője a kis csapatok erejére. A startupok világában azért tiszteli mindenki a kis csapatokat, mert újra és újra bebizonyítják, hogy a lehetetlenre is képesek.

Honnan van a kis startup csapatoknak ilyen varázserejük?

Először is erős kötelék és hatékony kommunikáció van közöttük és hű szövetségeseik között, a közelségnek köszönhetően. Akik egyszer bekerültek egy ilyen csapatba, ott is akarnak maradni, és mindenki teszi a dolgát úgy, ahogy kell. Sokan még komoly pénzügyi kockázatot is vállalnak, még a karrierjüket is kockára teszik, amikor csatlakoznak.

Mindemellett az ilyen csapatok rendkívül rugalmasak; szinte elképzelhetetlen, hogy a bürokrácia gyökeret verjen ott, ahol mindenkinek közvetlen kapcsolata van a másikkal, és el is számoltathatják egymást. Azok a menedzsmentproblémák, amelyek a nagyobb szervezetekben nehézzé teszik az elszámoltathatóságot, könnyebben megoldhatók a fizikai és érzelmi közelség révén. A startup csapatok a jövőkép megváltoztatása nélkül is képesek stratégiát váltani.

Van azonban még egy fontos tényező: a szűkösség. Ha valaki szenvedélyesen hisz a küldetésében, de nincs elegendő erőforrása a megvalósításhoz, annak végképp összpontosítania kell. Ha ugyanis szűkre szabott az idő és a pénz, a vállalkozás folyamatosan végveszélyben van. Ez az oka annak, hogy a technológiai ágazatban a kis csapatok inkább a meglévő technológiák újrahasznosítására koncentrálnak, és a már meglévő komponensekből állítják össze a termékeiket. Mindehhez – az üzleti világban példátlan módon – nem kell engedélyt kérniük vagy formális üzletfejlesztési kapcsolatot létesíteniük.

Kicsik, de nem akarnak kicsik maradni

Ahogy Alexis Ohanian, a Reddit és a Hipmunk társalapítója a Without Their Permission (Engedélyük nélkül) című könyvében írta:

„Az internet nyílt rendszer: azért működik, mert senkitől sem kell engedélyt kérnünk ahhoz, hogy kreatívak legyünk, és minden internetes cím egyformán hozzáférhető.”

Képzeljük csak el, hogyan nézne ki ma a Facebook, ha Mark Zuckerbergnek húsz együttműködési megállapodást kellett volna aláírnia ahhoz, hogy kipróbálhassa az ötletét a Harvard campusán!

A kis csapatok erejébe vetett hittel kapcsolatban azonban egy lényeges ellentmondás is megfigyelhető a Szilícium-völgyben. A startupok alapvetően különböznek a kisvállalkozásoktól: a legtöbb startup nem akar kicsi maradni. A startup csapatok olyanok, mint a vadászcsapatok: elszántan keresik a termék és a piac összhangját. Amint azonban rátalálnak, újra kell magukat konfigurálniuk: új felállásra és teljesen új fegyverzetre van szükségük. Ez az átalakulás pedig új problémákkal jár.

A fenti cikk Eric Ries Lean Startup című könyvének szerkesztett részlete. Ries szerint a startupoknak át kell hatolniuk a bizonytalanság ködén, hogy megtalálják a fenntartható vállalkozáshoz vezető sikeres utat. A lean gyártás tapasztalataira építve a Lean Startup forradalmian új menedzsmentmódszert kínál. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Agyunk mely részével látunk bele a jövőbe?

Hogyan tanulták meg az emberek képzeletben előre látni olyan események láncolatát, amelyek még nem következtek be? – többek között e kérdésre is választ ad Daniel Gilbert pszichológiaprofesszor. Részlet a Rábukkanni a boldogságra című könyvből.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Kétségbeesés helyett átszervezés. Hogyan tanultak a kudarcból az Amazonnál?

Egy hagyományos vállalatnál talán sokakat kirúgtak volna egy olyan kudarc után, ami a cég Fire nevű okostelefonját kísérte, a cég munkatársain pedig eluralkodott volna a depresszió. Az Amazonnál viszont a lehetőséget látták benne, és inkább a tapasztalatok összegzésére, valamint az átszervezésre koncentráltak.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan alakítsuk ki a jövőképünket a siker elérése érdekében?

Ahhoz, hogy ne üres és teljesíthetetlen célokat tűzzünk ki magunk elé, ismernünk kell saját értékrendünket, és emellett jövőképre is szükség van. A jövőkép egyfajta világítótorony: segítségével menet közben újra és újra ellenőrizhetjük, milyen irányba tartunk.