HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hajnóczy Soma, a bűvészet történetének egyik legfiatalabb világbajnoka, az illúzió és a humor műfaját ötvözve egyedi stílust alakított ki. Cikkünkben egyszerűen megtanulható trükköket csokorba gyűjtő könyvéből mutatunk be egy pénzérmés gyakorlatot.

"Nincs ahhoz fogható érzés, mint embereket szórakoztatni; látni a nézők szemében a csodálkozást: azt, hogy amit épp megtapasztalnak, az ellentmond mindannak, amit a világ működéséről eddig gondoltak"

- írják Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal című könyvük bevezetőjében a szerzők, Hajnóczy Soma bűvész és szakmai konzulense, Kelle Botond.

Könyvükben olyan trükköket gyűjtöttek össze, amelyeket rövid gyakorlás után bárki megtanulhat mindenféle előképzettség nélkül. Fontosnak tartották azt is, hogy a mutatványokhoz ne kelljen speciális trükkös kellékeket beszerezni, és ne kelljen sokat barkácsolni.

Az alábbiakban a Hihetetlen pénzsokszorozás néven futó trükköt mutatjuk be, amelyet Soma korábban hajléktalanok előtt is előadott, és amelyre élete egyik legemlékezetesebb élményeként emlékezik vissza.

HATÁS:

Egy ötforintost néhány szempillantás alatt két darab kétszázassá változtatunk.

KELLÉKEK:

Egy marék apró, amiben van egy ötforintos és két darab kétszázforintos is.

ELŐKÉSZÜLET:

Tegyünk az asztalra egy marék aprót. Vegyük a jobb kezünkbe a mutató- és a hüvelykujjunk közé az ötforintost, és mögé, az ujjainkkal párhuzamosan tegyük egymásra a két darab kétszázforintost. Kicsit gyakorolni kell majd, hogy egyik pénzérme se essen le. Ha a kétszázasok hozzáérnek az ötforintos hátához, az sokat segít a stabilizálásban.

Ha jól igazítottuk el az érméket, és a nézők szemmagasságába emeljük az ötforintost, számukra a két darab kétszázforintos érme teljesen rejtve marad.

BEMUTATÁS:

A másik kezünkkel takarjuk el az érméket. Az előkészületben leírtaknak megfelelő kéztartással emeljük a nézők szemmagasságába (3. ábra), majd engedjük le az érmét takaró bal kezünket.

Miután mindenki látta az ötforintost, mutassuk meg az üres bal kezünket, újra takarjuk el az érméket a 3. ábrán látható módon, majd figyelve arra, hogy a bal kezünkkel továbbra is eltakarjuk, amit csinálunk, a bal hüvelykujjunkkal csúsztassuk az ötforintost a két kétszázas érme tetejére (a bal középső és gyűrűsujjunkat pedig közben tegyük a kétszázasok alá, hogy azok nehogy kiessenek a kezünkből).

Ezután a mozdulatot folytatva a bal hüvelykujjunkkal csúsztassuk szét a két kétszázast, és kerüljön a bal kezünkbe egy kétszázas, a jobb kezünk mutató- és hüvelykujja közé pedig csíptessük a másik kétszázast, mögötte az elrejtett ötforintossal (5. ábra).

Folytassuk a mozdulatot, és vigyük távol a két kezünket egymástól.

TIPP:

Fontos, hogy a nézők ennél a trükknél nem ülhetnek oldalra, csak velünk szembe, és nem állhatnak vagy ülhetnek magasabban, illetve alacsonyabban nálunk, mert akkor is lebukhatunk. Az a legcélszerűbb, ha először csak egyetlen embernek mutatjuk be a trükköt, és sokat gyakoroljuk a tükör előtt.

További trükkök Hajnóczy Soma és Kelle Botond Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal című könyvében, amelyet itt rendelhet meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Cserélje kisebbre a szemetest! Mi kell a hulladékmentes konyhához?

A hulladékmentes vagy zero waste mozgalmakról egyre több helyen hallhatunk. Ha még nem tettük meg, itt az ideje, hogy mi is kövessük a trendet. Hiszen ha csak a konyhánkat nézzük, megdöbbentőek a számok: éves szinten átlag 40-45 kilónyi élelmiszert dobunk ki, ami a bolygónkon kívül a pénztárcánkat is megterheli.