HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amióta létezik bitcoin, azóta számos párhuzamot állítottak az arany és a kriptopénz között - nem véletlenül. Most a Bloomberg merült el a kérdéskörben.

A JPMorgan, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley arra számítanak, hogy 2021-re felmegy az arany ára. A Bloomberg kutatása pedig azt jósolja, hogy ezzel párhuzamosan, pontosabban éppen ezért a bitcoin ára is felmegy, hiszen ugyanazok a motivációk és piaci jelenségek állnak a háttérben. A válságra adott válaszként elinduló pénznyomtatás ugyanis jelentős inflációs kockázattal bír, éppen ezért fordulhatnak sokan az aranyhoz – és a bitcoinhoz is. De nem ez az egyetlen ok.

Mi a helyzet az arannyal?

A Goldman Sachs elemzői szerint az arany akár a kétezer dolláros unciánkénti árat is elérheti – ezzel tíz százalékos növekedést elérve. A Morgan Stanley szerint ha a dollár értékvesztése folytatódik, akkor az arany felvétele a befektetési portfóliókba növekedni fog, egyre több helyen szerepel majd. Az összefoglalókból az a történelmi tanulság is kiderül, hogy a gazdasági helyreállás korai stádiumában mindig megnő a kereslet az aranyra. Meglátjuk, hogy ez most is így lesz-e.

©

Az biztos, hogy sok a bizonytalanság a különböző piacokon és általában a gazdaságban. Nagy kérdés, hogy ez meddig tart, és mennyire lesz sikeres a helyreállítási folyamat. A legfontosabb "erő", ami ilyenkor megjelenik, az a recessziótól való félelem. Ez szintén olyasmi, ami előtérbe helyezi az aranyat mint befektetési lehetőséget.

A járvány második hullámától való félelem, a magas munkanélküliség és a vállalkozások csökkenő produktivitása mind-mind tovább szítják a gazdasági bizonytalanságot – ez pedig szintén kedvez a "klasszikus" menekülési eszközként is funkcionáló aranynak.

Emellett az emberek a gazdasági "turbulenciák" idején aranyérméket, aranyrudakat is szívesen vásárolnak és halmoznak, ez is egy kapcsolódó, a trendet erősítő hatás.

Együtt járnak

A Forbes összefoglalójában bemutatja az arany és a bitcoin (együttes) mozgását az elmúlt év során; érdemes egy pillantást vetni a cikkükben megtekinthető grafikonra (a sárga vonal az arany, a sötétszürke a bitcoin).

Az intézményi, vagyis a nagybefektetők "eleve" felfedezték már maguknak a bitcoint, egyre többen, egyre többet vesznek a kriptopénzből. Azonban most, hogy azt látják, egyre erősebben korrelál az arany és a bitcoin mozgása, még több tőkét tehetnek a kriptopénzbe, hiszen számukra "megnyugtató", legalábbis biztonságérzetet ad az összefüggés.

Ráadásul nemcsak hogy ugyanazok a hatások érik a digitális fizetőeszközt, mint az aranyat, de ezek a tényezők erőteljesebb hatással is lehetnek rá, mivel a kriptopénz mennyisége "korlátozottabb" (a rejtélyes alapító ugyanis úgy állította be a rendszert, hogy mindössze 21 millió bitcoin létezhet, soha nem lehet több).

A cikk szerzője Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, a Kriptopénz ABC címe ismeretterjesztő könyv szakmai szerkesztője, társszerzője. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!