szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Stop-motion animációval a LEGO elemek és minifigurák megelevenedhetnek — a vetítővásznon legalábbis biztosan. Íme néhány tipp kezdőknek a Készíts saját LEGO filmet! című könyv alapján.

A stop-motion animáció lényege egyszerű. Készítsünk egy fotót az általunk megálmodott jelenetről. Ezután mozdítsuk el egy kicsit a szereplőt, majd készítsünk róla egy újabb fotót. Ismét mozdítsuk el kicsit a szereplőt, majd újra fotózzuk le. Ezt aztán ismételjük el újra és újra. Amikor az összes fotót feltöltjük egy animációs programba, az gyorsan, egymás után játssza vissza őket - szemünk pedig mozgóképként érzékeli a fényképeket.

Az alábbiakban - a Készíts saját LEGO filmet című könyv alapján - sorra veszünk néhány gyakori hibát, amibe az első filmek készítésekor belefuthatunk.

1. A film túl gyors vagy túl lassú

Ha a film gyors, csökkentsük a képkockák sebességét (FPS) az animációkészítéshez használt programban vagy appban (részletesebben lásd keretes anyagunkat)! Ha például 15 FPS-re állítottuk, játsszuk le a filmet 10 FPS-sel vagy még lassabban! Ha pedig túl lassú, próbáljuk növelni a képkockák sebességét! Ha például 5 FPS-re állítottuk, játsszuk le a filmet 10 FPS-sel vagy gyorsabban!

Szoftverek a képek összefűzéséhez

Filmünk elkészítéséhez szükség lesz egy programra, amivel összefűzhetjük, majd lejátszhatjuk a fotókat. Mindegy, milyen fényképezőgépet, számítógépet, szoftvert vagy appot használunk a filmkészítéshez, a főbb fogások könnyen elkészíthetők az alap animációs programok segítségével.

Windows Movie Maker | Ez a program a legtöbb számítógépen alapeszközként megtalálható. Bármilyen digitális fényképezőgépről vagy webkameráról tölthetünk be vele fotókat, és módosíthatjuk az egyes felvételek lejátszásának a „hosszát”, akár gyors diavetítést, akár egy stop-motion filmet választunk.

iMovie | Az alapprogram a legtöbb Mac gépen fent van. A segítségével összefűzhetjük a saját digitális fényképezőgépes vagy webkamerás
fotóinkat, és animációt készíthetünk belőlük.

Ingyenes appok | Ha animációt készítenénk, rengeteg applikáció közül választhatunk. Érdemes először egy ingyenes appal vagy demó verzióval próbálkozni. Írjuk be a keresőbe a „stop-motion animáció” kulcsszavakat! (A cikk elkészítéséhez szükséges teszt során a Stop Motion Studio ingyenes appot, a háttérhez pedig a Fejem felett az égbolt című, kihajtható HVG-s gyerekkönyvet használtuk.)

A Stop Motion Studio egyszerű kezelőfelülete

Fizetős appok | Ha nagyon beleszeretünk az animációkészítésbe, talán érdemes pénzt szánni egy olyan programra, amely még több trükköt tud.
Próbáljuk ki ezek közül néhánynak a demó vagy az ingyenes változatát, mielőtt eldöntjük, melyik app a legmegfelelőbb!

2. Az animáció túl szaggatott

Előfordul, hogy az első videó még egy kicsit darabos, és a régi filmekre emlékeztet. Próbáljunk még kisebbet mozdítani a minifigurán, és készítsünk több fotót, hogy a mozgása még simább legyen!

Az egyik legtöbbet használt effekt a járás folyamata, hiszen szereplőink ezáltal jutnak el egyik helyről a másikra. Állítsuk a minifigurát egy széles lapos elemre, majd mozgassuk őket apránként, bütyökről bütyökre. Tipp: minden lépés megtétele után írjuk fel egy cetlire a B (bal) vagy J (jobb) betűt! Ez segít megjegyezni, hogy legközelebb melyik lábat kell mozgatnunk.

3. A háttér nagyon villog

Ez történik akkor, ha a világítás egyenetlen, vagy odakint felhők takarják el a napot. Forgatás előtt sötétítsük el mindig az ablakokat! Így könnyebb lesz irányítani a fényeket. Még a nap fénye is megzavarhatja a felvételkészítést. Világítsuk meg a jelenetet két oldalról, két lámpával. Ez egy jól bevált, egyszerű beállítás.

Két mezei asztali lámpa is megteszi

4. A minifigurák állandóan felborulnak

A borulások elkerülése érdekében állítsuk őket egy széles lapos elemre! Esetleg használjunk a rögzítésükhöz olyan gyurmaragasztót, amivel a posztereket rakjuk ki a falra. Ügyeljünk arra, hogy elég hely legyen a minifigurák mozgatására. Egy stabil asztal vagy akár a padló is jó lehet erre a célra.

5. A kamera folyton bemozdul

Mivel a legkisebb elmozdulás is meglátszik a felvételen, szükségünk lesz valamire, ami stabilan megtartja a fényképezőgépet. Ha nincs állványunk, építsünk egyet LEGO elemekből! Vagy állítsuk a gépet egy könyvekből épített toronyra!

A fenti LEGO állvány bármelyik okostelefont stabilan megtartja

6. A figurák mozgása nem élethű

A való életben az emberek nem állnak mozdulatlanul, hogy aztán hirtelen gyors mozdulatokat tegyenek. Ehelyett fokozatosan (lassan) mozdulnak meg. Tegyük a szereplőinket a lehető legélethűbbé! Amikor a minifiguránk mozogni kezd, készítsünk néhány fotót az apró mozdulatokról! Mielőtt megállna, ismét készítsünk pár fotót a kisebb mozdulatokról!

7. Kárba ment a fél nap

Rendszeresen mentsük el a munkánkat! Előfordul, hogy az app vagy a szoftver nem működik olyan jól, mint elvárnánk.

A gyakori mentéssel elkerülhetjük, hogy a sok munkánk kárba vesszen.

A Készíts saját LEGO filmet! című könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát

Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods