Így készítsük el első LEGO filmünket! - Hibalista az első próbálkozásokhoz

Így készítsük el első LEGO filmünket! - Hibalista az első próbálkozásokhoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Stop-motion animációval a LEGO elemek és minifigurák megelevenedhetnek — a vetítővásznon legalábbis biztosan. Íme néhány tipp kezdőknek a Készíts saját LEGO filmet! című könyv alapján.

A stop-motion animáció lényege egyszerű. Készítsünk egy fotót az általunk megálmodott jelenetről. Ezután mozdítsuk el egy kicsit a szereplőt, majd készítsünk róla egy újabb fotót. Ismét mozdítsuk el kicsit a szereplőt, majd újra fotózzuk le. Ezt aztán ismételjük el újra és újra. Amikor az összes fotót feltöltjük egy animációs programba, az gyorsan, egymás után játssza vissza őket - szemünk pedig mozgóképként érzékeli a fényképeket.

Az alábbiakban - a Készíts saját LEGO filmet című könyv alapján - sorra veszünk néhány gyakori hibát, amibe az első filmek készítésekor belefuthatunk.

1. A film túl gyors vagy túl lassú

Ha a film gyors, csökkentsük a képkockák sebességét (FPS) az animációkészítéshez használt programban vagy appban (részletesebben lásd keretes anyagunkat)! Ha például 15 FPS-re állítottuk, játsszuk le a filmet 10 FPS-sel vagy még lassabban! Ha pedig túl lassú, próbáljuk növelni a képkockák sebességét! Ha például 5 FPS-re állítottuk, játsszuk le a filmet 10 FPS-sel vagy gyorsabban!

Szoftverek a képek összefűzéséhez

Filmünk elkészítéséhez szükség lesz egy programra, amivel összefűzhetjük, majd lejátszhatjuk a fotókat. Mindegy, milyen fényképezőgépet, számítógépet, szoftvert vagy appot használunk a filmkészítéshez, a főbb fogások könnyen elkészíthetők az alap animációs programok segítségével.

Windows Movie Maker | Ez a program a legtöbb számítógépen alapeszközként megtalálható. Bármilyen digitális fényképezőgépről vagy webkameráról tölthetünk be vele fotókat, és módosíthatjuk az egyes felvételek lejátszásának a „hosszát”, akár gyors diavetítést, akár egy stop-motion filmet választunk.

iMovie | Az alapprogram a legtöbb Mac gépen fent van. A segítségével összefűzhetjük a saját digitális fényképezőgépes vagy webkamerás
fotóinkat, és animációt készíthetünk belőlük.

Ingyenes appok | Ha animációt készítenénk, rengeteg applikáció közül választhatunk. Érdemes először egy ingyenes appal vagy demó verzióval próbálkozni. Írjuk be a keresőbe a „stop-motion animáció” kulcsszavakat! (A cikk elkészítéséhez szükséges teszt során a Stop Motion Studio ingyenes appot, a háttérhez pedig a Fejem felett az égbolt című, kihajtható HVG-s gyerekkönyvet használtuk.)

A Stop Motion Studio egyszerű kezelőfelülete

Fizetős appok | Ha nagyon beleszeretünk az animációkészítésbe, talán érdemes pénzt szánni egy olyan programra, amely még több trükköt tud.
Próbáljuk ki ezek közül néhánynak a demó vagy az ingyenes változatát, mielőtt eldöntjük, melyik app a legmegfelelőbb!

2. Az animáció túl szaggatott

Előfordul, hogy az első videó még egy kicsit darabos, és a régi filmekre emlékeztet. Próbáljunk még kisebbet mozdítani a minifigurán, és készítsünk több fotót, hogy a mozgása még simább legyen!

Az egyik legtöbbet használt effekt a járás folyamata, hiszen szereplőink ezáltal jutnak el egyik helyről a másikra. Állítsuk a minifigurát egy széles lapos elemre, majd mozgassuk őket apránként, bütyökről bütyökre. Tipp: minden lépés megtétele után írjuk fel egy cetlire a B (bal) vagy J (jobb) betűt! Ez segít megjegyezni, hogy legközelebb melyik lábat kell mozgatnunk.

3. A háttér nagyon villog

Ez történik akkor, ha a világítás egyenetlen, vagy odakint felhők takarják el a napot. Forgatás előtt sötétítsük el mindig az ablakokat! Így könnyebb lesz irányítani a fényeket. Még a nap fénye is megzavarhatja a felvételkészítést. Világítsuk meg a jelenetet két oldalról, két lámpával. Ez egy jól bevált, egyszerű beállítás.

Két mezei asztali lámpa is megteszi

4. A minifigurák állandóan felborulnak

A borulások elkerülése érdekében állítsuk őket egy széles lapos elemre! Esetleg használjunk a rögzítésükhöz olyan gyurmaragasztót, amivel a posztereket rakjuk ki a falra. Ügyeljünk arra, hogy elég hely legyen a minifigurák mozgatására. Egy stabil asztal vagy akár a padló is jó lehet erre a célra.

5. A kamera folyton bemozdul

Mivel a legkisebb elmozdulás is meglátszik a felvételen, szükségünk lesz valamire, ami stabilan megtartja a fényképezőgépet. Ha nincs állványunk, építsünk egyet LEGO elemekből! Vagy állítsuk a gépet egy könyvekből épített toronyra!

A fenti LEGO állvány bármelyik okostelefont stabilan megtartja

6. A figurák mozgása nem élethű

A való életben az emberek nem állnak mozdulatlanul, hogy aztán hirtelen gyors mozdulatokat tegyenek. Ehelyett fokozatosan (lassan) mozdulnak meg. Tegyük a szereplőinket a lehető legélethűbbé! Amikor a minifiguránk mozogni kezd, készítsünk néhány fotót az apró mozdulatokról! Mielőtt megállna, ismét készítsünk pár fotót a kisebb mozdulatokról!

7. Kárba ment a fél nap

Rendszeresen mentsük el a munkánkat! Előfordul, hogy az app vagy a szoftver nem működik olyan jól, mint elvárnánk.

A gyakori mentéssel elkerülhetjük, hogy a sok munkánk kárba vesszen.

A Készíts saját LEGO filmet! című könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.