szerző:
Műértő
Tetszett a cikk?

Rétegközönségnek kínálnak kiállítást Kölnben, három kortárs brit mester jóvoltából (Hockney/Hamilton – Expanded Graphics). Az apropót az adta, hogy nemrég a helybeli Herbert Meyer-Ellinger és Christoph Vowinckel gyűjtőpáros a múzeumnak ajándékozta David Hockney 1966-os, Illustrations for Fourteen Poems by C. P. Cavafy című mappáját, amely itt most kerül először nyilvánosság elé.

A brit művészeti filmek úttörője, James Scott Love’s Presentation című munkájában örökítette meg az alkotás folyamatát, 1969-ben pedig a brit pop art korai képviselőjéről forgatott életrajzi filmet, „egyszerűen” Richard Hamilton címmel. (Utóbbiról Hockney is készített portrét, 1971-ben pedig együtt tiltakoztak az angol múzeumok belépődíjai ellen.)

Richard Hamilton: Swinging London 67 II., 1968
©

Scott kétszer is megjelent a tárlaton a múzeum mozijában: Julia Friedrich kurátor beszélgetett vele együttműködéséről a két képzőművésszel, illetve felidézték a hatvanas évek londoni hangulatát. A dokumentumfilmek puritán jellege feltehetően a kiállításrendezésre is hatott: fehér falak, vitrinek – semmi fényeffektus, a tágas termekben csak a mennyezeti LED-égők árasztanak általános világítást a hasonlóan minimalistán installált grafikai lapokra.

David Hockney: In an Old Book, 1966
©

A rendezvény címébe foglalt „kiterjesztés” többértelmű. Hockney pályafutása korai szakaszában egyrészt az irodalom vizuális kifejezéseinek módozatait vizsgálta, majd – nyíltan vállalt melegként – a homoszexualitás magától értetődő ábrázolását hangsúlyozta a heteroszexuálisan dominált társadalomban. Az albumot ihlető versek szerzője Constantine Peter Cavafy (Konsztandinosz Petrosz Kavafisz) háromnyelvű, történész végzettségű egyiptomi görög költő, újságíró és köztisztviselő, aki 1933-as halála után angol fordításokban vált népszerűvé. Antik mitológiában gyökerező, fojtott homoerotikájú műveivel a modern görög irodalom egyik megteremtőjének számít.

A Hockney-ról készült filmben a mesterembert láthatjuk műtermében: fotó alapján, baljában füstölgő csikkel vési a rézlemezt, majd savban füröszti, végül kerékhajtású kézi nyomógéppel viszi át a fémlapról a papírra. A klasszicizáló, takaróval félig-meddig leplezett ágyjelenetekre még közvetett utalás sem történik.

Richard Hamilton: My Marilyn (paste up), 1964
©

Hamilton a fotók, levlapok, újságképek, reklámok világát – a popkultúra kliséit – avatta művészetté. Esetében „kiterjesztésen” a sokak által elérhető, megvásárolható multiplika értendő. Ilyen, sajtófotó nyomán született munka a kétértelmű „swinging” (kilengés/kicsapongás) szóra utaló, Swinging London 67 II. (1968) című festmény alapján készült szitanyomat. Témája egy kábítószer-használat miatti vádhatósági eljárás: Mick Jagger és Robert Fraser műkereskedő összebilincselve próbálja eltakarni arcát a kamerák villanófényében.

A múzeumi gyűjtemény alapállományához tartozó korábbi Hockney- és Hamilton-grafikák, valamint az új szerzemény mellé magánkollekciókból is kölcsönöztek további, a kiállítás témájához illő alkotásokat. (Megtekinthető április 14-ig.)
Wagner István

(Megjelent a Műértő 2019 márciusi lapszámában)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szupergyors az első zöld rendszámos McLaren sportkocsi

Szupergyors az első zöld rendszámos McLaren sportkocsi

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?