Tetszett a cikk?

Ezer és ezer kérdés felmerül bennünk, mikor álmaink otthonát keressük, mégis a megfelelő finanszírozási forma kiválasztása jelenti talán az egyik legnehezebb döntést. A lakáslízing (akár új, akár használt lakásra) kitűnő megoldást jelenthet, ha lakásvásárlás vagy lakáscsere előtt áll, vagy csak szeretné kivonni pénzét a lakóingatlanából. Interjú dr. Dunavölgyi Máriával, az OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatójával. (x)

Milyen újdonságot hozott az OTP Lakáslízing a piacra?

Az első és legfontosabb újdonság, hogy olcsóbb lakáshoz jutási lehetőséget kínál, mint a többi megoldás. Új lakás esetében a finanszírozás a lakás nettó árából indul ki, míg minden más lakásvásárlásnál a lakás bruttó vételára a kiindulópont. Összességében ez közel 20 százalékos kamat-megtakarítást jelent a hasonló kamatozású hitelekhez képest. Másik fontos előnye, hogy új lakásnál akár önerő nélkül is elindítható az ügylet, tehát nem kell várni, amíg megtakarítja az önrészt, vagy eladja régi lakását, beköltözhet azonnal. Használt lakás esetén szükséges minimális önerő, de éppen most csökkentettük 30 százalékról 20 százalékra. Ha egy számpéldát nézünk: a havi lízingdíj egy 15 millió forint értékű új lakás esetében, 0 forint önerővel, 15 százalékos maradványértékkel kb. 92 ezer Ft, mindez 30 százalékos önerővel pedig alig haladja meg a 60 ezer forintot. A holnapunkon (www.otplakaslizing.hu) található egy részletes törlesztőrészlet-kalkulátor ott számos variáció kipróbálható. További nagy előny, hogy új lakás esetén a lízingbevevő a futamidő végén kijelölhet más tulajdonost is.

Dunavölgyi Mária

Kinek ajánljuk az OTP Lakáslízinget?

Számos előnye miatt annak is ajánljuk, akinek nincs pénze és annak is, akinek van. Az önerő nélküli konstrukció jó lehetőséget teremt a lakáshoz jutásra azoknak, akik vagy nem rendelkeznek tőkével (pl. albérletben lakók, hiszen alig kell többet fizetni egy albérleti díjnál és így az ügyfél a saját lakásába fizet), vagy akinek ugyan van már egy lakása, de újba szeretne költözni és régi ingatlanját nem tudja azonnal értékesíteni. De kiváló befektetési lehetőség is. Aki az önerő befizetést választja, az is élvezheti az alacsonyabb havi törlesztőrészletek előnyét a finanszírozott összegre.

Azok számára, akik már rendelkeznek lakással, és szabad felhasználású pénzre van szükségük, vagy ki szeretnék váltani meglévő, régi hitelüket, egy másik termékünket, a visszlízinget ajánljuk. Ennek az a lényege, hogy az ingatlan tulajdonosa (lehet magánszemély vagy cég) a futamidő lejártáig eladja nekünk saját tulajdonú lakását, majd a futamidő végén visszakerül az ő nevére. A lízingelt összeg akár a lakás piaci értékének 80 százalékát is elérheti. És mivel az OTP Lakáslízingnél nincs felső életkorhatár, bármilyen korban lehet a maximális (akár 25 éves) futamidőre lízingelni.

Ki minősülhet hitelképesnek Önöknél?

Nemcsak a jövedelemigazolással igazolt jövedelmet vesszük figyelembe, hanem az ügyfél egyéb más forrásból származó jövedelmét is. Társszerződő vagy kezes bevonása (szükség esetén) természetesen itt is lehetséges. Sőt, még jövedelemigazolást sem kérünk, ha új lakás esetén 20 százalék, használt lakás esetén pedig minimum 25 százalék befizetésre kerül.

Felmerülnek-e egyéb költségek az ügylet indításakor?

Végleg eltöröltük a hitelbírálati díjat és a földhivatali eljárás díját, ami eleve 40 ezer forint könnyebbséget jelent az ügyfélnek. Tavaszi akciónk keretében pedig a 25 ezer forintos értékbecslés díját és a közjegyzői költséget is átvállaljuk, így összességében akár 100 ezer forint is megtakarítható a kapcsolódó díjakból. Így gyakorlatilag költség nélkül el lehet indítani az ügyletet és a szerződéskötéskor is csak a szerződéskötési díjat (jövedelem alapon 2 százalék, jövedelemvizsgálat nélkül 3 százalék), illetve szükség esetén a vagyonátruházási illetéket kell megfizetni (ez új lakások esetében 15 millió forintig 0 forint ).

Mi történik, ha valaki fizetésképtelenné válik?

Fontos, hogy az ingatlan gyakorlati tulajdonjoga korlátozásmentesen az ügyfélé: bérbe adhatja, vagy akár irodaként is használhatja. Ha pedig végképp nem tudja fizetni a törlesztõrészleteket, vagy szeretné eladni, ugyanúgy el tudunk vele számolni, mint egy hagyományos hitel esetében. Ha átmeneti pénzzavar áll fenn az ügyfélnél, akkor átütemezzük a törlesztést, ha pedig tartósan bajba került, akkor közösen keresünk egy mindkettőnk számára elfogadható megoldást (lízingátvállalás, az ingatlan értékesítése, stb.) A nemzetközi irányadó jogi szabályozás szerint még az ingatlan értéknövekedéséből származó haszon is az ügyfélé lesz, mi minden esetben csak a hátralevő tőketartozásra tartunk igényt.

www.otplakaslizing.hu (törlesztőrészlet kalkulátorral és fiókkeresővel)

06 1/ 20/ 30/ 70 3666 666; 06 40 366 666 (6-os menüpont)

Már több mint 270 fiókban országszerte!
(x)

Visszatérhet az Android a Honor új telefonjaira, a Google-appokat is megkaphatják

Visszatérhet az Android a Honor új telefonjaira, a Google-appokat is megkaphatják

Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Kimutatták a koronavírus átterjedését egy várandós nő és magzata között

Kimutatták a koronavírus átterjedését egy várandós nő és magzata között