szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt öt évben az új és használt lakások vásárlásával is jelentős hozamot érhettek el azok, akik befektetési céllal vásároltak. A kérdés csupán az, hol és milyen típusú lakások esetében éri meg a nem kevés idő-, költség- és tőkeigényű befektetés.

Befektetési szempontból alapvetően két típusú ingatlan között választhatunk: használt vagy újépítésű ingatlanba fektetjük a pénzünket. Mindkét típusnak megvan a maga előnye. Aki használt lakás mellett dönt, általában igyekszik alkalmi vétel vagy kemény alku útján minimalizálni a vételárat és növelni a jó ütemű értéknövekedés évei után betakarítható hozam összegét − mondja Kövesdi Marcell, a Horizont Lakásbörze ügyvezetője. 2002 és 2007 között például évi 4 százalékos növekedéssel lehetett számolni a jobb budapesti kerületekben. Ha tehát 2002-ben megvettünk egy kétszobás használt lakást a Király utcában 22 millió forintért, 2007-ben 4,4 millió forint haszonnal tudtunk túladni rajta.

Az új építésű lakások esetében a kulcsátadás utáni értéknövekedés magasabb: az értéknövekedés akár az évi 5-10 százalékot is elérheti. A befektetők ebben a kategóriában mégis inkább a kezdeti értéknövekedésre koncentrálnak, mert az építkezés alatt már akár 25 százalékot is fialhat a pénzük. „Szinte minden új építésű ingatlan értékesítése alacsony árakkal kezdődik – mondja Kövesdi – és ezt az építkezés során folyamatosan emelik a piaci szinthez. Tehát, ha valaki mer első fecske lenni, és a beruházást is jól választja meg, kimagaslóan nagy profitra tehet szert.”

Több száz dízelgenerátor látja el árammal a Tesla berlini gyárépítését

Több száz dízelgenerátor látja el árammal a Tesla berlini gyárépítését

Radar360: "Migránshadak dörömbölnek"

Radar360: "Migránshadak dörömbölnek"

Zenés videót készített a Microsoft, az új Windowsra utalnak vele

Zenés videót készített a Microsoft, az új Windowsra utalnak vele