szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt öt évben Budapesten gyakorlatilag nem adtak át új bevásárlóközpontot – a tendencia most megtörni látszik. A közeljövőben több óriásprojektet is építenek, és a meglévő központokat is bővítik. Hol nőnek ki a földből az új fejlesztések?

Az elmúlt öt évben, az Örs vezér téri Árkád átadása óta egyetlen új bevásárlóközpontot sem nyitottak Budapesten. A bevásárlóközpont-fejlesztés második hulláma azonban nem várat sokat magára: 2009 és 2010

Arena Plaza - a legnagyobb központ
között előreláthatólag 4−5 jelentős projektet adnak át − tudtuk meg Szabó Viktóriától, a Cushman&Wakefield vezető tanácsadójától, aki azt is elárulta, hogy az új fejlesztések várhatóan jóval szofisztikáltabbak lesznek meglévő társaiknál, esetükben nagyobb szerepet kap a minőség, a különleges vonzerő és az átgondolt bérlői összetétel.

A novemberben nyíló Arena Plaza Magyarország legnagyobb bevásárlóközpontja lesz, amelybe több új márka mellett egy 10 ezer
Neo Center
négyzetméteres Tesco áruház is költözik. A Kőbányára tervezett Neo Center mintegy másfél évvel később, 2009 elején nyílik meg, ugyanezen év végén pedig a Móricz Zsigmond körtér szomszédságában épülő, 45 ezer négyzetméteres Buda Skálát is átadják – itt egy 4 ezer négyzetméteres divatáru üzlet és egy 13 termes mozi üzemeltetésére már alá is írták a bérleti szerződést. 2009 végére már
Buda Skala
elkészül az üvegtetővel fedett Corvin sétány is, ahol 34 ezer négyzetméternyi bérbeadható terület lesz.

Corvin Atrium
A bővebb kínálat hatására folytatódik a differenciálódás a bevásárlóközpontok között, tisztul a piac, és egyértelműen csökken az egyes központokra jutó vonzáskörzetek mérete is. Szabó Viktória szerint a "tisztulás részeként" sor kerülhet a rosszul menő központok átpozícionálására vagy újrafejlesztésére is. A bevásárlóközpontok piaca a látszat ellenére még távolról sem telített Budapesten: míg Nyugat-Európában ezer lakosra 210 négyzetméternyi terület jut, addig Magyarországon ez az adat csak 110 négyzetméter − azaz közel fele a nyugat-európainak.

Új plázák a láthatáron

Mundo
A bevásárlóközpontok piacán tehát bőven van még hely, ennek megfelelően körvonalazódnak az új fejlesztések. A Bosnyák téren például a lengyel Echo Investment építi Mundo névre keresztelt központját: az irodaházi fejlesztések mellett 2011-re elkészülő pláza 40−50 ezer négyzetméteres lesz. A IX. kerületben, a Közraktáraknál szintén új projekt formálódik: az 1500 négyzetméteres rendezvénytermet, galériákat, könyvesboltokat, kávé- és teaházakat,
C.E.T. Projekt
valamint a partszakasz teljes hosszában elnyújtózó teraszt is magába foglaló 13 ezer négyzetméteres C.E.T. Projekt átadása 2009-ben várható.
A Raiffeisennek a Mexikói úton, és a Hűvösvölgyi úton is lesz új fejlesztése: a Mexikói úti metrómegálló mellett épülő pláza 20 ezer négyzetméteres lesz, és 2009-re készül el, míg a Hűvösvölgyi úti, 6 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont tervezés alatt áll. A kőbánya-kispesti metróvégállomásra épülő KÖKI is nagy dobás lesz. A központot az R-Co developer fejleszti, alapterülete pedig 50 ezer négyzetméter körül várható.
A Szentendrei úton és az Etele téren is lesznek még jelentősebb plázafejlesztések, de ezekről konkrétumot egyelőre nem közöltek.

Kötelező bővítés
A bevásárlóközpontok közötti „harcban” a már meglévő központoknak is lépést kell tartaniuk, így ezt Budapest egyik legjobb minőségű plázája, az Árkád sem kerülheti el. Az Örs vezér téren lévő központ bővítése 2009−2010-ben lesz kész. A bővítés után a pláza teljes területe meghaladja majd az 50 ezer négyzetmétert. A Westend bővítése szintén küszöbön áll, az új átadás 2010−2011-ben várható. Hasonló sors vár az Europarkra, és a nemrég átadott Új Buda Centerre is: mindkét központot bővítik majd.

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

„A királynő hihetetlenül sztoikus” – Erzsébet négy nappal Fülöp herceg halála után már dolgozik

„A királynő hihetetlenül sztoikus” – Erzsébet négy nappal Fülöp herceg halála után már dolgozik