szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A tíz alvállalkozó és 70-80 munkása  csütörtökön reggel...

A tíz alvállalkozó és 70-80 munkása  csütörtökön reggel jelent meg a Béke utcai épület előtt, és kiszerelte a nyílászárók egy részét. Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a demonstráción elmondta: az akcióra azért került sor, mert a beruházó és a fővállalkozó több hónapja nem fizeti ki az egyik alvállalkozót, aki 181 ajtót vásárolt és épített be a saját pénzén. Amíg nem fizetik ki az ajtókat és a munkát, addig az alvállalkozó tulajdona, ezért elviheti - hangsúlyozta. 

(illusztráció)


Miután jelképesen kiszereltek 8-10 ajtót, a demonstráció résztvevői a fővállalkozóhoz mentek, ahol átadták azt a dokumentumot, amelyben közlik a céggel: a ki nem fizetett nyílászárók egy részét figyelemfelhívás végett kiszerelték, és követelik a cégtől: azonnal találjon megoldást a kialakult helyzetre.

Mindenki mindenkinek

Az eset ismételten ráirányította a figyelmet a magyar építőipar egyik jellemzőjére, a körbetartozásra. Ahogy Koji László, az Építési Vállalkozók Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke az ingatlanmenedzser.hu-nak elmondta, az ágazatban legalább 400 milliárddal tartoznak egymásnak a cégek. (Más becslések szerint az összeg 1000 millárdra rúg.)  Ennek negyede, 80-100 milliárd forint már csak  „kockás papíron” nyilvántartott, felszívódott tartozás – sohasem jutnak hozzá azok, akik elvégezték a munkát. Ugyanis cégek sora megy tönkre – hogy aztán a tulajdonosaik, megszabadulva az adósságoktól, új vállalkozást alapítsanak, és újra beszálljanak a nagy magyar építőipari spirálba.

Ettől – ha lehetséges – még kaotikusabb lesz a helyzet, ugyanis nálunk – ellentétben néhány európai ország gyakorlatával – teljes a vállalkozás szabadsága. Máshol szigorúbbak a szabályok, akinek a nevéhez felszámolás köthető, az meghatározott időre kénytelen kiszállni a gazdasági életből.

Eleve reménytelen

Hiú ábránd, hogy rövid időn belül változik a helyzet, fogalmazott Koji László, ugyanis egy-két éven nem várható az építési piac bővülése, az ágazat idei teljesítménye a 2003-as szintnek felel majd meg a jelenlegi trendek szerint. Az alelnök beszámolt arról is, hogy ugyan kis lépésnek tekinthető, de szeptember elsejétől bevezették a kötelező minimális rezsi-óradíjat, amit 1900 forintban állapít meg a jogszabály.

Ezzel nehezebb lesz áron alul elvállalni a munkákat – a körbetartozások egyik fő oka, hogy sokan úgy szerződnek fővállalkozóként, hogy tudatosan lenyomják a díjakat – vagyis szinte bekalkulálják, hogy valakit, vagy valakiket nem tudnak kifizetni. A törvényalkotás már  igyekszik "figyelni" a jelenségre, más kérdés, hogy a szabályozás érdekes helyzetekhez vezethet - a HVG nemrégiben foglalkozott egy ilyen esettel.

Hiteleznek, hogy dolgozhassanak
 
Az iparág rossz helyzetét mi sem jellemzi jobban, mint az a tény, hogy az alvállalkozó hitelezi meg az anyagokat. "Míg korábban a nagyobb építkezéseken az volt az általános gyakorlat, hogy az építőanyagokat a fővállalkozó biztosította, ma már egyre gyakoribb, hogy például a téglát a falazással megbízott alvállalkozónak kell megvennie, s az építőanyag árát csak a teljesítés után, a megbízási díjjal együtt kapja meg. Ez amellett, hogy átmeneti likviditási nehézséget okozhat egy kisebb vállalkozásnál, növeli az alvállalkozó kockázatát is, hiszen, ha a megbízó végül valamilyen okból nem fizet, a munkadíjon kívül az építőanyag árát is elbukhatja a cég", derül ki a nol.hu év eleji, átfogó elemzéséből.


Cég nem vész el, csak átalakul
 
Arról, hogyan is „működik” a mindenki tartozik mindenkinek rendszer, a Vas Népe napilap írásából kaphatunk képet. „Nem számít, van-e szerződés, a szélhámosok bárkit megkopaszthatnak, hogy aztán néhány hét vagy akár pár nap múlva egy másik kft.-ben tűnjenek fel, mint ahogy ez a festő által elmesélt történetben is történt. Az építőiparban számos kisvállalkozónak van többmilliós kintlévősége. Akik megtehetik - ablakosok, fűtésszerelők -, ilyenkor visszamennek és kiszerelik az általuk korábban beépített elemeket, a kőművesek és a festők azonban tehetetlenek. Az érintettek összefogása talán visszaszoríthatná eme vadkapitalizmust, ám ehhez az kellene, hogy senki ne vállaljon munkát olyan megbízónak, akinek tartozása van" - olvasható az írásban.
 
Megásatták a sírját az adóssal
 
A pénzük után futók egyre drasztikusabb módszerekhez folyamodnak. Tolna megyében szintén építőipari tartozás miatt raboltak el egy vállalkozót, megásatták vele sírját, belefektették, késsel fenyegették, és csak azután engedték el, hogy aláírta a tartozását elismerő kötelezvényt. A Kék fény legutóbbi kiadása feldolgozta az esetet, az előzetesben lévő gyanúsítottak elvégzett munkájuk után járó pénzükhöz szerettek volna hozzájutni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!