Az internetre fog hasonlítani a 21. század áramhálózata

Az internetre fog hasonlítani a 21. század áramhálózata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ha sikerül megoldani a háztartási berendezések elektronikus összekötését, majd ezt a rendszert összekapcsolni a...

Ha sikerül megoldani a háztartási berendezések elektronikus összekötését, majd ezt a rendszert összekapcsolni a lokális - zöld energiát használó - áramfejlesztőkkel, akkor közvetlenül a fogyasztó tudja majd szabályozni (optimalizálni) a felhasznált energia mennyiségét - vázolják fel német tudósok az alapgondolatot.

Mindez nem álom, a kasseli Napenergia-ellátástechnikai Intézetben (ISET) olyan megoldáson dolgoznak, amelynek segítségével decentralizált energiatermelés és irányítás valósulhat meg. A kísérleti projektet a Harz-hegység szélén található Dardesheim városban indították el 2007-ben. Az ezer lakosú település az áramot egyszerre több, kisebb forrásból szerzi be, amelyet kizárólag zöld energiából állítanak elő. A falu szélén - egymással online rendszerben - lévő mini-biomassza erőmű, szélkerék-telep, a házakon pedig napkollektorok biztosítják az energiát.

Napcellák egy biofarmon Dardesheimben
Napkollektorok egy istálló tetején
A E112-es csúcsturbina (4 ezer otthon, 6 gigawatt, évi 12-15 millió kilowattóra)

A rendszer másik pillére a házon belüli háztartási gépek összekapcsolása. Ha valaki például mosógépet használ, majd bekapcsolja a plazmatévét, a rendszer automatikusan értesíti az áramtermelőt vagy maga csoportosítja oda az energiát a legközelebbi forrásból. A háztartási berendezések pillanatnyi fogyasztása alapján sokkal gazdaságosabban működtethetők a lokális rendszerek. Így akár évente 3 gigawattot is megtakaríthat a falu. Kurt Rohrig, az ISET munkatársa szerint a cél az, hogy a fogyasztó egy online rendszeren keresztül nyomon követhesse pillanatnyi áramfogyasztásának valamennyi fázisát. A kutatók reményei szerint a rendszer kiterjeszthető a nagyobb városokra, illetve régiókra is.

(via Treehugger)