Jövő kedden tetőzhet a Duna Budapesten

Jövő kedden tetőzhet a Duna Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A rakpartok szintjét pénteken elérte a Duna, a rendőrség délelőtt megkezdte a parkoló autók elszállítását a budai...

A rakpartok szintjét pénteken elérte a Duna, a rendőrség délelőtt megkezdte a parkoló autók elszállítását a budai oldalon. A másodfokú készültséget várhatóan vasárnap este kell elrendelni. A Dunakanyarban a hullámtérben lévő ingatlanokat és utakat elönti a víz.- írta az Index.

Az áradás miatti közlekedési óvintézkedések miatt gyakorlatilag bedugult a Belváros. Óriási kocsisorok alakultak ki Budán a Moszkva tér környékén. Tegnap délután nem járt az M2 metró. E mellett 29 trianoni megemlékezés és a nemzeti vágta bénítja majd a hétvégén Budapest közlekedését.

A Dunán csütörtökön hajnali hat órakor elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe a Vének és Dunaremete közötti szakaszon. A Fővárosi Csatornázási Művek is megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán csütörtökön. Az átemelő telepeket átállítják árvízi üzemmódra, a kiömlőket pedig zsilippel zárják le.

A Római part már víz alatt van

Negyven lakóházat, tizenegy családot veszélyeztet a közeledő árvíz Óbudán, amennyiben a Duna eléri a kritikus szintet - írta az MTI. Hétfőre a Dunán Óbudánál 800 centiméteres vízállást és 830 centis tetőzést várnak, ezért a polgármester csütörtökön összehívta a védelmi bizottságot.

"Felkészülünk a Nánási úton lakók kitelepítésére, mielőtt a Duna vízállása eléri a kritikus szintet. A III. kerület 10 millió forintos keretet különített el a védekezésre" - mondta Bús Balázs, Óbuda polgármester az MTI-nek. A polgármester szerint elhúzódó árhullám várható, a szlovák és osztrák vízgyűjtő területen is folyamatosan esik az eső, de abban bíznak, hogy a 830 centimétert nem haladja meg a vízszint. "A védekezésben a Nánási, illetve a Királyok útjai védmű biztonságos védelmet fognak adni" - mondta. 

Maximum 820 centiméter

Bálint Gábor, a VITUKI Országos Vízjelző Szolgálat vezetője az Indexnek azt mondta: a csapadék-előrejelzés bizonytalansága miatt nehéz megjósolni a tetőzési szinteket. "Ha a felső-ausztriai vízgyűjtő területeken péntekig még sok eső esik, Budapestnél 820 centiméter lehet a maximum" - mondta Bálint. Ez negyven centiméterrel maradhat el a 2006. április 4-i abszolút rekordtól.