szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A téli hónapokban egyre gyakoribb, hogy szélhámosok csöngetnek be a lakásokba, házakba.

A téli hónapokban egyre gyakoribb, hogy szélhámosok csöngetnek be a lakásokba, házakba. Sokszor hivatalos személynek adják ki magukat, például valamelyik szolgáltató nevében lépnek fel.

A lakás bejáratához közel soha se hagyjunk értéktárgyat

Csalásuknak, megtévesztésüknek az a lényege, hogy azt állítják: túlfizetés történt, ezért egy nagy címletű bankjegyet felmutatva egy kisebb összeg visszaadására kérik a lakót. Az gyanútlanul bemegy a lakásba, esetleg beengedi a kéretlen vendéget-vendégeket, aki (k) kifigyeli (k), hogy honnan keríti elő a pénzt a későbbi sértett.

Kapcsolódó cikkek:

- Miért veszélyesek az ablakkereskedők?

- Hogyan leplezi a lakás eladója a korábbi csőtörést?

A megtévesztett lakó nem is sejti, hogy az egy-két percig tartó akció csak a feltérképezést szolgálja, majd egy rövid figyelem elterelő lépés alatt ellopják értékeit, készpénzét. Adománygyűjtők és rászorulóknak tűnők is hasonló módszert alkalmaznak.

Ellenőrizzük az igazolványt is!
©

A szolgáltatók közül most az ELMŰ azt tanácsolja, hogy a bármilyen okból megjelenő idegeneket (ügynök, árus,szolgáltató képviselőjeként bemutatkozó személy, stb.) soha se engedjünk be ellenőrzés nélkül a lakásba. Mindig kérjük az illető hivatalos státuszát igazoló bizonyítványt, legyen szó a kábeltévés, az áramszolgáltató, vagy a vízmű cégről. A vállalatok többsége fényképes igazolványt bocsátott ki vagy írásos megbízást ad embereinek. Kétség esetén érdemes egy előre elkészített szolgáltatói telefonlistát megnézni és hívni az ottani telefonszámokat.

Az E.ON felhívja a figyelmet: nem alkalmaz díjbeszedőket az esedékes energiadíj kiegyenlítésére. Munkatársai minden esetben igazolják magukat, és kizárólag a mérőóra gyári számát, valamint az óraállást rögzítik, befizetéseket nem fogadnak el, és készpénzes kifizetéseket nem teljesítenek. Könnyen azonosíthatók a cég emberei, mert arcképes igazolvánnyal igazolják magukat, másrészt mindig kézi adatrögzítő készülékkel dolgoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!