szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Kalifornia lesz a következő nagy áldozat – mondják amerikai kutatók, akik szerint néhány éven belül, de legfeljebb...

Kalifornia lesz a következő nagy áldozat – mondják amerikai kutatók, akik szerint néhány éven belül, de legfeljebb két-három évtized múlva óriási földrengés fogja megrázni a nyugati szövetségi államot. A híres-hírhedt Szent András-törésvonalnál kipattanó természeti csapás igenis valószínű és Kalifornia még mindig nincs felkészülve. Két éve egy tanulmányban 99 százalékos biztonsággal azt jósolták, hogy 6,7-7-es erősségű földmozgás lesz, az állam északi részén 10 százalékos biztonsággal számítottak 8-es, tehát a japánnál is nagyobb erejű pusztításra – írta több hírügynökség is.

A Szent András törésvonal Kalifornia partjai mentén is végig fut
©

 

Törésvonalak és veszélyzónák a világban

"A kérdés nem az, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor következik be egy olyan erős földmozgás, amely tartósan megváltoztatja a régió lakóinak életét és megélhetését" - olvasható az amerikai földtani intézet (USGS) egyik 2008-as tanulmányában, mely szerint a Szent András-törésvonalon egy 7,8-as magnitúdójú  földrengés 2 ezer halottat és 200 milliárd dolláros kárt hagyna maga után.

A San Francisco-i Épületellenőrzési Osztály megbízásából készült, minap közzétett jelentés szerint, ha San Franciscóban megismétlődne az 1906-ban történt - az Egyesült Államok történetében a legpusztítóbbak közé sorolt - 7,9-es erősségű földmozgás, akkor az 900 életet követelne, ezreket sebesítene meg, 3 ezer lakóházat rombolna le, valamint a város 160 ezer épületéből legalább 27 ezret tenne lakhatatlanná a biztonsági kockázatok miatt.

Óriási tüzek alakulnának ki a földmozgás utáni robbanások miatt
©

A tanulmány egyik készítője, Thomas Tobin mérnök szerint a déli sivatagos területek felől fújó forró szél ráadásul tovább szítaná a természeti csapás nyomán keletkező tüzeket, és súlyosbítaná a katasztrófát. Tobin külön felhívta a figyelmet a "gyilkos", vagyis egy földrengés hatására kártyavárként összeomló épületek sorára, többek között a San Franciscóban 1980 előtt, betonacél felhasználása nélkül épült felhőkarcolókra, a téglaépületekre, illetve azokra a néhány emeletes, megfelelő tartószerkezettel nem rendelkező lakóházakra, melyek aljában garázs vagy nyitott parkoló található.

Több tízezer ház semmisülne meg
©
San Franciscoban a múlt század elején történt földrengésnél is nagyobb lenne a pusztítás
©

A mérnök úgy számolja, hogy az utóbbiak esetében, például egy ötlakásos társasháznál, hozzávetőleg 10-20 ezer dollárba kerülne lakásonként az épület földrengés biztossá tétele, de ezt a terhet a tulajdonosok nem szívesen vállalják, a helyi városvezetés pedig általában nem töri magát azon, hogy hatékony anyagi ösztönzőkkel sarkallja a lakókat az életmentő befektetésekre.

Pesszimistább szakértők a jövőbe tekintve olyan kaliforniai városok képét festik le, ahol a szigorú biztonsági előírások betartásával épült, modern felhőkarcolók egy erős földmozgást átvészelve szabályos kőtörmelék-szőnyeg felett tornyosulnak majd.    

Los Angelesben több út gyorsan beszakadna
©
A toronyházak egy részét még 30-40 éve építették, ezért kevésbé biztonságosak
©

Ettől függetlenül Kalifornia büszkén hangoztatja, hogy mennyire élen jár a földrengés elleni védekezésben, jóllehet a március 11-én Japánban történtek kissé megrémisztették. Matthew Hornbach, a Texasi Egyetem Geofizikai Intézetének kutatási munkatársa a japán eseményeket követően bevallotta: sokkolta a csendes-óceáni térséget érintő katasztrófa mértéke. "Nem találni még egy olyan felkészült nemzetet, mint a japánok, és az, ami most történik velük, azt gondolom, az Egyesült Államok számára komoly figyelmeztető jel" - mutatott rá Hornbach.

"A japánok a biztonságos építészeti módszereket tekintve ráadásul mindig a kaliforniaiak előtt járnak: inkább lebontanak egy nem földrengésállónak vélt épületet, és újat húznak fel a helyén, így jóval kevesebb elavult épületet találni ott, mint Kaliforniában" - hangsúlyozta Dana Buntrock, a kaliforniai Berkeley Egyetem egyik építész tanára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

6 ezer üres lakás van Budapesten

Csak féligazság, hogy krónikusan sok eladatlan lakás bénítja a piacot, hiszen most is több mint 2 ezer új lakás van...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Ki nyer a japán földrengésen?

A japán katasztrófa sorozatnak vannak nyertesei is, ezek között biztosan ott vannak az építőipari és az...