szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Budai Gyula szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, Fapál László, a honvédelmi tárca korábbi közigazgatási...

Budai Gyula szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, Fapál László, a honvédelmi tárca korábbi közigazgatási államtitkára összesen közel százmillió forintért vásárolt lakásokat 2006-ban gyermekeinek, illetve saját részre. Mint kifejtette, az ingatlanok azok közül valók, amelyeket 2005-ben a Mesternívó Kft. a honvédelmi tárcának megvételre felajánlott.

 

A biztos felidézte a közigazgatási államtitkár korábbi ingatlanvásárlását is Fapál László három szolgálati lakást vásárolt meg. Az elsőt, egy X. kerületi 73 négyzetméteres lakást, 1988-ban vette meg 1,4 millió forintért. Ezt követően Táborfalván 2001-ben 3 millió forint munkáltatói kölcsönből kezdett el építkezni. 2005 májusában a HM a Mesternívó Kft.-től egy 146 négyzetméteres luxuslakást vásárolt. Ezt megelőzően, még áprilisban Fapál László arra nyújtott be igényt a honvédelmi miniszterhez, hogy szolgálati lakást szeretne igényelni. Ezzel egyidejűleg a kft. öt darab, 50-64 négyzetméter közötti lakást ajánlott fel a HM-nek megvételre - ismertette.

 

©

Budai Gyula közölte: 2006.január 12-én az államtitkár a miniszternek felterjesztette az általa bérelt, 146 négyzetméteres szolgálati lakást értékesítésre, "azaz ezt lakást 65 millió forintért célirányosan Fapál Lászlónak vette meg a tárca". A miniszter - folytatta - ezt meg is tette, és Fapál László a Répás utcai ingalant ki is jelölte értékesítésre. A kormánybiztos elmondása szerint az ingatlant az államtitkár 2006. júliusában 22 millió forintért vette meg az akkori feleségével. Ugyanebben az időszakban az államtitkár két nagy értékű ingatlant is vásárolt gyerekei részére a XIII. kerületi Röppentyű utcában.

Szerinte adódik a kérdés, honnan került elő százmillió forint lakásvásárlásra 2006-ban. A kormánybiztos válaszként idézte Oláh János dandártábornok vallomását, aki arról beszélt, hogy 2006-ban év elején 12 millió forintot vitt Fapál Lászlónak egy táskában, a pénz borítékban volt. A borítékot átadta, az államtitkár pedig abból kivett négymillió forintot, egy piros whiskys dobozba tette, és azt mondta, a főnökének lesz. A főnök Juhász Ferenc minisztert jelentette - idézte.
Hasonló konstrukcióban vásárolt ingatlant Gömbös János korábbi miniszteri biztos, aki szolgálati lakásának értékesítését kérte a tárca vezetőjétől - mondta, hozzátéve: az ingatlant korábban 30 millióért vették meg, a vásárlás után felújítására több mint 18 millió forintot fordítottak költségvetési forrásból, majd a biztos 8,3 millióért vehette meg.

Budai Gyula jelezte: húsz hasonló ügyben folytat vizsgálatot. Összegzése szerint az ügyek hasonlósága, hogy mind Fapál László, mind Gömbös János egy összegben fizették ki a vételárat, nem kértek részletfizetést, és nagy értékű felújításokat hajtottak végre költségvetési forrásból. Mindketten áron alul vásároltak ingatlant, és ellenük büntetőeljárás folyik - folytatta. Leszögezte: elvárja, hogy Juhász Ferenc és Fapál László is az utolsó forintig számoljanak el a lakásvásárlásaikra fordított összegekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!