Több ezer családot nem ment meg a Nemzeti Eszközkezelő

Több ezer családot nem ment meg a Nemzeti Eszközkezelő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A Nemzeti Eszközkezelő számára olyan összegű forrásokat szükséges biztosítani, hogy a szervezet legfeljebb 5 ezer...

A Nemzeti Eszközkezelő számára olyan összegű forrásokat szükséges biztosítani, hogy a szervezet legfeljebb 5 ezer ingatlant legyen képes megvásárolni 2014 végéig - áll a Magyar Közlöny legújabb számában, amely közzétette a kormány határozatát. Szakértők egyöntetű becslése szerint ez csak töredéke annak, amire szükség lenne, így több ezer érintett család sorsa válik bizonytalanná.

©

A kormányhatározat - amely szerint az eszközkezelő működéséhez szükséges forrásokat a nemzetgazdasági miniszternek kell biztosítania  - azt is rögzíti, hogy az idei költségvetési törvény Miniszterelnökség fejezet terhére 2 milliárd forint átcsoportosítása történjen meg a Nemzeti Eszközkezelő felállítása és működése érdekében. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára korábban azt mondta, hogy legkésőbb október 1-jén feláll a Nemzeti Eszközkezelő.

©

A Nemzeti Eszközkezelő működésében a szociális szempontok lesznek irányadóak, azoknak a családoknak nyújt majd segítséget, akik önerejükből nem képesek a lakhatásukról gondoskodni, például, mert az egyik vagy mindkét kereső elveszítette a munkáját, emiatt késedelembe estek, s ingatlanjukat a bank potenciálisan elárvereztethetné - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

©

Nátrán Roland akkor  azt mondta: az eszközkezelőnek az idén várhatóan mintegy 5 milliárd forintot kell ingatlanvásárlásra fordítania kétezer lakás diszkontáron történő megvásárlása esetén, figyelembe véve, hogy az átlagos ingatlanérték 7 millió forint, s a lakások teljes értéke így maximum mintegy 14 milliárd forint lehet.

©

A helyettes államtitkár elmondása szerint a kvóta emelkedésével a következő évben elvileg legfeljebb 12 ezer esetben kell beavatkozni, így az idei potenciális költségvetési teher három-négyszeresével lehet számolni jövőre. Az ezzel kapcsolatos döntést a kormány, illetve az Országgyűlés a jövő évi költségvetés tárgyalásakor fogja meghozni - jelezte korábban az NGM helyettes államtitkára.