Lapáttal szórják a piacra a spanyol lakásokat

Lapáttal szórják a piacra a spanyol lakásokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A spanyol bankok elkezdték a piacra önteni a bedőlt lakáshitelek miatt hozzájuk visszakerült lakásokat.

Spanyolországban eljött az, amitől sokan féltek: a veszteségeiket csökkenteni akaró bankok egymás után dobják a piacra a hozzájuk visszakerült lakásokat. A vevőknek egyúttal olcsó jelzáloghiteleket ajánlanak. Több száz ezer lakásról van szó.

Madridtól nem messze van egy szellemváros, ahol több száz lakás áll üresen

A legnagyobbnak számító Santander például kétszobás, újépítésű lakásokat kínál 65 ezer euróért, akár 40 évre szóló, 100 százalékos hitelszerződéssel. Vagyis havi 242 euró a törlesztő részlet, ami kevesebb, mint hatoda a spanyol átlagfizetésnek. A lakásokhoz úszómedence-használat is jár az épület mellett. A bank szerint nagyon megugrott az érdeklődés.

A válság előtt legalább 120-130 ezer eurót kértek – és sokszor adtak is – a hasonló lakásokért. A Santander akkor legfeljebb 25 évre adott hitelt, legfeljebb a vételár 80 százalékára. Más bankok is követték a legnagyobb pénzintézet példáját és ma már elterjedt a nyomott ár és a 100 százalékos jelzáloghitel. Ez még jobb nekik, mintha hitel felajánlása nélkül adnák el az ingatlanokat.

Ingatlanközvetítők szerint a vásárlások nem csak azért növekednek látványosan, mert alacsonyak az árak. Inkább az a vonzó, hogy nagyon kicsi a jelzáloghitelek havi törlesztő részlete. A bankok gyakorlatilag nagy közvetítőkké léptek elő, velük egyszerűen nem tudnak versenyezni a magáneladók.