szerző:
hvg.hu

Közép-és Kelet-Európa lakáspiacát áttekintő kétrészes cikkünk második összeállításában megnézzük, miért túlélőek a lengyel és mennyivel lett olcsóbb a lakás Kijevben.

Lengyelországban kisebb sebet ütött a piacon a válság. Az egyik legnagyobbnak számító közvetítő hálózat, a REAS szerint a 2011 végén tapasztalt kínálati árak a hat legnépesebb városban 4,8 százalékkal csökkentek 2010-es képest. Ha négy évet vizsgálunk, akkor 2008-hoz képest 20-25 százalékos esés volt.

A lengyel helyzetet nehezíti ugyanakkor, hogy a fejlesztők nem olyan ütemben csökkentették projektjeit méretét, mint a kereslet ezt indokolta volna, így a túlkínálat sem mérséklődött a kívántnak megfelelően. A jelzálogpiac kifejezetten jól muzsikált az elmúlt években, de egyre több szakértő aggódik amiatt, hogy túl gyors a növekedési üteme, a bankok kissé előre szaladtak tavaly – közben pedig jelentősen romlott a helyzetük, főleg külföldi anyabankjaik megingása miatt.

Krakkóban jó a vásárlóerő, alig volt árcsökkenés
©

Lengyelországon belül három térség feltétlenül kiemelkedik. Az első természetesen Varsó, ahol folyamatos az építkezés, igaz, tavaly már nem olyan ütemű, mint 2007-2008-ban. Még mindig nincs ugyanakkor elegendő jó minőségű közép kategóriás lakás. Elég élénk a kerslet a felsőkategóriás vagy luxus otthonokra, ezzel is magarázható, hogy a központba tervezett nagy lakótorony lakásainak már jelentős része elkelt. Poznan és Krakkó, illetve Dél-Szilézia a másik két viszonylag jól futó terület, mindegyikben új lakóparki beruházások indultak, az árak pedig lassan visszakúsznak a válság kezdetének évében tapasztalt szintre.  

Magas hitelkamatok  Horvátországban

Horvátországban a lakásépítés iránt hosszabb távon növekszik csak a kereslet, mert bár a lakosság száma csökken, a háztartások száma nő a háztartás tagjainak csökkenése és a fiatal családok hamarabb függetlenné válása következtében – mutatott rá a Buildecon tanácsadó cég. Szakértői szerint ez növeli a keresletet a lakásépítés iránt, melyet azonban fékez, hogy magasak a kamatok és a hitelkorlátozás miatt csökkennek a finanszírozási lehetőségek.

Horvátország EU-csatlakozása és a válság enyhülése után viszont könnyebb lesz a hitelekhez való hozzáférés. A nagyobb horvát városokban beindított lakópark beruházások harmada vagy leállt vagy lelassult. Viszont amelynél a fejlesztő mégis a befejezés mellett döntött, ott jelentős profitesést kénytelen elszenvedni, hiszen a vevőcsalogató kedvezmények elviszik a nyereség nagy részét.

©

A fellendülés éveiben történt túlzott építési tevékenység miatt az eladatlan lakások állománya hatalmas, és bár úgy tűnik a kereslet középtávon felszívja ezt az állományt, nem számíthatunk arra, hogy ez az újjáéledés fellendülést hoz a lakásépítésben 2014-re. Ami a lakásépítési építési engedélyeket illeti, a 2011-ben kiadottak száma tovább csökkent, és évek óta először 10 000 alá süllyedt. Ez a közeljövőben várhatóan megakadályozza majd az ágazat jelentős növekedését még abban az esetben is, ha a finanszírozás biztos lesz.

Olcsóbbodás Kijevben

Ukrajnára, azon belül is főleg Kijevre sokan a foci EB miatt és politikai okokból is figyelnek, pedig érdemes a lakáshelyzetet is megismerni. Az egyes körzetek között nagyobbak az eltérések, mint Közép-Európában, bár az ok kicsit hasonló: a keleti országrész iparilag jóval fejlettebb, orosz többségű milliós városaiban az új lakónegyedekben akár 25-30 százalékkal is magasabbak az árak, mint az elmaradott nyugat-ukrajnai vagy kárpátaljai városokban.

Kijevben eközben kettős folyamat figyelhető meg: egyszerre nyernek teret a nálunk is ismert társasházi toronylakások illetve a városszéli vagy elővárosi lakóparkok. Van ugyan panelprogram is, de még gyerekcipőben jár.

Vitalij Klicsko luxuslakása: vannak még ehhez hasonló hajlékok a fővárosban
©

Egy-két éve, ha valakinek volt 50 ezer dollárja (Ukrajnában mindent ebben mérnek, noha a hivatalos fizetőeszköz a hrivnya) és bevállalt 15-16 ezer dollár hitelt, akkor legfeljebb a főváros legszélén tudott venni egy 1-1,5 szobás lyukat. Mi van ma? Egy karéjjal beljebb, (mondjuk pesti viszonylatban a XVII. kerületből Zuglónak a külső részére költözve) egy kétszobás lakást lehet vásárolni kb. 55-65 ezer dollárért. Márciusban az átlagár az újépítésű kijevi lakásoknál 1860 dollár volt négyzetméterenként, ez 11,7 százalékkal kisebb, mint februárban volt.

A használt lakásoknál kisebb volt az áresés az elmúlt évben: közel 10 százalékkal alacsonyabbak most az átlagárak a fővárosban. Itt is előretört a készpénzes vásárlás, noha a jelzáloghitelek nem drágultak elviselhetetlen mértékben. A gyakorlat szerint az eladónak akár 4-5 hónapot is várnia kell, ugyanis a vevők – akik maguk is eladók, hiszen eladni szándékozott lakásukat akarják egy másikra cserélni – válogatósak, felkészültebbek, mint korábban és természetesen további áresésben reménykedve húzzák az időt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Meghalt Baló György

Meghalt Baló György

Elege van Kukorelly Endrének az állami díj-mutyikból – felajánlott egymilliót egy független elismerésre

Elege van Kukorelly Endrének az állami díj-mutyikból – felajánlott egymilliót egy független elismerésre

Van a gépén WinRAR? Akkor frissítse, ha jót akar

Van a gépén WinRAR? Akkor frissítse, ha jót akar

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban