Fotó: műemlék lett Steve Jobs szülőháza

Fotó: műemlék lett Steve Jobs szülőháza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kalifornia történelmi örökségének része lett az Apple társalapítójának egykori Silicon Valley-i otthona. Itt nevelkedett és építette első számítógépeit Steve Jobs.

Los Altos városának műemléki bizottsága hétfő éjjel egyhangúlag megszavazta, hogy a házat védett emlékhellyé nyilvánítsák – írta a Palo Alto Daily News. Az egyszerű, vidéki stílusú otthon átépítéséhez ezután a város engedélye is szükséges.

Jobs és nevelőszülei 1968-ban költöztek be az 1951-ben épített házba, mely ma az Apple-alapító húga, Patricia Jobs tulajdona. A bizottságnak nem kellett a tulajdonos beleegyezését kérnie, hogy a villát történelmi emlékhellyé nyilvánítsa, bár Patricia Jobs fellebbezhet ellene.

©

Ennek a háznak a garázsában építette első száz számítógépét a 2011 októberében elhunyt Jobs húga és az Apple másik alapítója, Steve Wozniak segítségével. Az esemény jelentős része Kalifornia és az Egyesült Államok történelmi és kulturális örökségének – olvasható a ház történelmi emlékhellyé nyilvánításának indoklásában.

©

Az első számítógépek közül ötvenet a szomszédos Mountain View egyik boltjának adtak el, darabját ötszáz dollárért. Ebben a házban működött az Apple, amikor Jobs az első befektetőket igyekezett megnyerni, és 1976-ban itt kötötte meg az első együttműködési szerződését is. Később a vállalkozás a közeli Cupertinóba költözött.