szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar jogban nincs átfogó szabályozás az ingatlanok értékének meghatározására, a Kúria ezért egységes szempontrendszert akar létrehozni.

Egységes szempontrendszert kíván meghatározni a Kúria arra, hogy a bírók a kisajátítási perekben miként állapítsák meg az ingatlanok értékét - írta a Magyar Nemzet

A lap hétfői számában Kalas Tibor, a közigazgatási-munkaügyi kollégium vezetője elmondta, hogy a magyar jogban nincs átfogó szabályozás az ingatlanok értékének meghatározására. Ágazati rendszerek vannak, de például más tételeket alkalmaznak a bankok vagy az illetékhivatalok – mondta.  

A nemrég megalakult joggyakorlat-elemző csoport azt vizsgálja, mit vesz figyelembe az igazságszolgáltatás a közigazgatási határozatok törvényességének felülvizsgálatakor – tette hozzá. 

A 13 tagú csoportban bírák és igazságügyi szakértők mellett a Legfőbb Ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium és a közjegyzői kamara szakemberei is közreműködnek. 

Az ítélkezés egységéért felelős Kúria azt szeretné, ha a bírák a kisajátítási perekben azonos szemléletmódot, értékrendet alkalmaznának. A joggyakorlat elemzése hozzásegíthet ahhoz is, hogy a jog átfogóan rendezze az ingatlanok értékbecslését – írta a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!