szerző:
MTI

A magyar jogban nincs átfogó szabályozás az ingatlanok értékének meghatározására, a Kúria ezért egységes szempontrendszert akar létrehozni.

Egységes szempontrendszert kíván meghatározni a Kúria arra, hogy a bírók a kisajátítási perekben miként állapítsák meg az ingatlanok értékét - írta a Magyar Nemzet

A lap hétfői számában Kalas Tibor, a közigazgatási-munkaügyi kollégium vezetője elmondta, hogy a magyar jogban nincs átfogó szabályozás az ingatlanok értékének meghatározására. Ágazati rendszerek vannak, de például más tételeket alkalmaznak a bankok vagy az illetékhivatalok – mondta.  

A nemrég megalakult joggyakorlat-elemző csoport azt vizsgálja, mit vesz figyelembe az igazságszolgáltatás a közigazgatási határozatok törvényességének felülvizsgálatakor – tette hozzá. 

A 13 tagú csoportban bírák és igazságügyi szakértők mellett a Legfőbb Ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium és a közjegyzői kamara szakemberei is közreműködnek. 

Az ítélkezés egységéért felelős Kúria azt szeretné, ha a bírák a kisajátítási perekben azonos szemléletmódot, értékrendet alkalmaznának. A joggyakorlat elemzése hozzásegíthet ahhoz is, hogy a jog átfogóan rendezze az ingatlanok értékbecslését – írta a lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!