szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Indul az ingatlan-bérbeadási csúcsszezon, ám a könnyednek látszó pénzszerzés nem csupán haszonnal, hanem kötelezettségekkel is jár. Mutatjuk azokat a lényeges előírásokat, amelyeket figyelembe kell venni ingatlankiadás során.

Ingatlan bérbeadásakor minden esetben a felek között írásbeli szerződésnek kell létrejönnie, enélkül az ingatlan bérbeadása nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Sarkalatos kérdés – a legtöbb esetben a felek ezt sem veszik komolyan – és a jogviszony kötelező eleme, hogy a bérbeadó a bérbeadásról köteles számlát kiállítani és azt átadni a bérlőnek – írja a Napi.hu. Ehhez külön kérés vagy felszólítás sem kell.

A hatályos törvények alapján magánszemélyként, az ingatlan-bérbeadási tevékenységet ma Magyarországon egyéni vállalkozóként, adószám nélkül magánszemélyként vagy adószámos magánszemélyként lehet végezni.

Magánszemélyek 2010. augusztus 16-ától, a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén adószám kiváltása nélkül adhatják bérbe az ingatlanjukat, és a bérbeadásból származó összeg önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi áfatörvény az ingatlan bérbeadását tárgyi adómentes tevékenységnek minősíti. A magánszemély azonban dönthet úgy, hogy adóalannyá válik, ekkor áfa fizetésére lesz köteles, például ha gazdasági társaságnak adja bérbe az ingatlant, amely társaság a tulajdonostól kapott számla alapján számolja el a bérleti díjat. Ilyenkor adószámot szükséges igényelni az adóhivataltól.

Ha a bérbeadás gazdasági társaságok között történik, a bérbeadásból származó bevétel után a következő közterheket köteles megfizetni a bérbeadó:

  • 27 százalék áfa (amennyiben áfakötelezettséget választott),
  • 10 százalék társasági adó,
  • 2 százalék iparűzési adó.

Ha a társaság úgy dönt, hogy magánszemély részre adja bérbe az ingatlant, a kötelező érvényességi elemeken túl fontos hangsúlyozni, hogy a szálláshely-szolgáltatások (például szállodai szolgáltatás) minden esetben 18 százalékos áfakulcs alá tartoznak.

Albérlet, te drága: elviheti egy szülő fizetésének kétharmadát

Felpezsdült az ingatlanpiac, nőttek a reálbérek. Ami jó hír. Megugrottak az albérleti díjak. Ami a bérlőknek rossz hír. A felsőoktatási felvételi ponthatárok ma esti kihirdetése előtt arra voltunk kíváncsiak, hogy a nettó fizetésből mennyit visz el egy átlagos albérlet. Sokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!