Fotók: Szobrot és teret is kapott egykori lakhelyénél Papp László

Fotók: Szobrot és teret is kapott egykori lakhelyénél Papp László

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó Papp Lászlóról neveztek el egy teret egykori lakhelyén, a XIII. kerületben, ahol egy szobrot is állítottak neki.

Szobrot avattak és teret neveztek el Angyalföldön Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról, a XIII. kerület díszpolgáráról. A tér a Kassák Lajos utca és a Huba utca sarkán van, itt avatta fel Lelkes Márk alkotóművész bronzszobrát is pénteken délelőtt Tóth József, a kerület polgármestere és ifj. Papp László.

A több száz érdeklődő jelenlétében megtartott ünnepségen Tóth József elmondta, hogy Papp László gyerekkorában a tértől nem messze, a Kassák Lajos utca 48-ban lakott. Mint mondta, a szoborállításnak és a térelnevezésnek az ad aktualitást, hogy a 2003-ban elhunyt kiváló bokszoló 1948 augusztusában nyerte Londonban első olimpiai bajnoki címét, s idén emlékeznek születésének 90. évfordulójára.

©

A polgármester kiemelte, Papp László győzelemcentrikus személyiség volt, ugyanakkor a szolidaritás erényét is magába szívta, s már versenyzői pályafutása alatt példaképpé állították az egyszerű emberek számára. Kitért arra is, hogy a legendás bokszoló amatőrként 200 mérkőzéséből 191-et, profiként pedig 29 találkozójából 27-et nyert meg, kettő pedig döntetlenül végződött. Megemlítette azt is, hogy bár 1956-ban külföldre csábították, ő mégis itthon maradt. Végül azzal zárta szavait, hogy "Papp László az ökölvívóvilág legnagyobb úriembere volt".

©

Borbély Zoltán ügyvéd, a "Paplaci" című film rendezője megemlékezésében közölte, hogy Londonban, Helsinkiben és Melbourne-ben aratott győzelmének köszönhetően Papp László volt a világon az első ökölvívó, aki három olimpiai aranyérmet tudott nyerni, s ez azóta is csak két kubai bokszolónak sikerült. "Gyurkovics Tibor író szerint Papp Lászlónak legendaképző ereje volt" - fogalmazott Borbély Zoltán, aki hozzáfűzte: a nagyszerű ökölvívót, majd szövetségi kapitányt a siker sem tette gőgössé, s többek között olyan híres emberek is a példaképüknek tekintették, mint a kiváló francia színész, Jean-Paul Belmondo. 

Az ünnepségen részt vett többek között Szepesi György, a legendás rádióriporter, Gedó György, aki Papp László szövetségi kapitánysága alatt lett olimpiai bajnok, valamint Markovits László, a Vasas elnöke.

A téren korábban parkoló állt, ennek helyén az önkormányzat 1200 négyzetméternyi, díszburkolattal fedett és 600 négyzetméternyi zöldterületet alakított ki. A tér közepén állították fel az 5:4-es méretarányú bronzszobrot, Lelkes Márk szobrászművész alkotását, amely bokszolás közben ábrázolja Papp Lászlót. A tér kialakítására százmillió forintot költött Angyalföld-Újlipótváros önkormányzata.

Papp László 1926-ban született Angyalföldön, a Visegrádi utcában, aktív pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is szolgálta a magyar ökölvívósportot. A XIII. kerület önkormányzata 2001-ben a városrész díszpolgárává választotta a sportolót, aki 2003-ban hunyt el Budapesten.

©
Hozzászólások