szerző:
hvg.hu

Ahogy a Tesla nem autókat, hanem valójában négy keréken guruló, adatgyűjtő mobiltelefonokat gyárt, úgy a proptech megoldások sem csak kényelmünket szolgálják, hanem értékes adatbázisokat építenek majd belőlük.

Mindenki megnyugodhat, a kormányzat is nyomon követi az új iparág sorsát – derült ki az első közép-európai proptech, azaz property technology konferencián, melyet Budapesten tartottak az ingatlan.com és HWSW.hu szervezésében.

Major Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége – Szövetség a Digitális Gazdaságért főtitkára számos példával vázolta, milyen lehetőségek rejlenek a szektorban: van olyan okosotthon-megoldás, mely például felismeri az emberi arc hangulatát, és ahhoz igazítja a lakásban a fényerősséget. Úttörő a ring.com technológiája is: az Amazon által több mint 1 milliárd dollárért felvásárolt cég olyan – fejlesztői szemmel nézve nagyon egyszerű – kaputelefont gyárt, mely mobiltelefonon keresztül közvetíti a lakástulajdonosnak a becsöngető arcát, akivel beszélni is tud, és akár be is engedheti a lakásába. A coworking irodák a kihasználtságukról nyerhetnek fontos információt az irodaszékekbe rejtett érzékelőkön keresztül, míg a lakberendezők munkáját a VR-szemüvegek könnyíthetik meg a jövőben.

Major szerint a digitalizációt nem lehet fél gőzzel csinálni az ingatlanszektorban sem: ha valaki a régi világban marad, akkor lemorzsolódik a globális versenyben. Pomázi Gyula iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a digitális szemlélet elterjedése mellett a kormányzat lépéseket tesz az ingatlanpiacon és az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése ellen is: „A munkaerőhiány felszámolása érdekében a kormányzat támogatja a rövidebb időtartamú, munkahelyi képzéseket, a felsőoktatással együttműködve pedig szorgalmazza a vállalatok duális szakképzésben való részvételét.”

Kalmár Zoltán, az ingatlan.com értékesítési vezetője azt emelte ki, hogy a proptech először a kereskedelmi ingatlanoknál hozhat látványos változásokat, többek között azért, mert a digitális megoldások révén az épületeket, irodákat használó, bérlő cégek hatékonysága javulhat, és az ingatlanok rezsiköltsége is jelentősen mérsékelhető. A szakember szerint azonban nemsokára mindent behálóznak a szenzorok, melyek nagy mennyiségű adatot gyűjtenek be minden ingatlantípusról.

Az adatbiztonság kérdése azonban vélhetően nem fogja visszatartani azt a szegmenst az okosotthon kialakításától, amely Major szerint „akár minden megtakarítását képes lesz erre költeni”, viszont lesz egy olyan réteg is, aki adatait féltve, spórolásból, vagy egyszerűen érdektelenségből soha nem használ majd otthonában proptech megoldásokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
24 év után végre sikerült: az IBM bebizonyította, hogy mire képes a kvantumszámítógép

24 év után végre sikerült: az IBM bebizonyította, hogy mire képes a kvantumszámítógép

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában

Márki-Zay aláírt, megalakulhat a polgármester ellenzéki egyesülete

Márki-Zay aláírt, megalakulhat a polgármester ellenzéki egyesülete

Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását