szerző:
Balla Györgyi

Nem az VIII. kerület az egyetlen a fővárosban, ahol megadóztatják az Airbnb-t. Összeszedtük, melyek azok az önkormányzatok, amelyek sarcolnak.

A Józsefváros.hu beszámolójából derült ki, hogy Budapest VIII. kerületében, január elsejétől megadóztatják az Airbnb-t. A képviselők a testület november 29-i ülésén kivétel nélkül megszavazták a kerület fideszes polgármestere, Sára Botond előterjesztését. A helyi rendelet úgy szól, hogy az építményadó maximumát, 1898 forintot kell négyzetméterenként fizetnie évente annak, aki Airbnb-ben adja ki lakását. Ez azt jelenti, hogy jövőre egy 120 négyzetméteres lakás után 218 ezer forintot kell fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha Airbnb felületen, vagy más módon, rövidtávra adja ki lakását. A kerületnek így csaknem 120 millió forinttal lesz több adóbevétele.

A javaslat érdekessége, hogy nevesíti a szolgáltatást, úgy szól, hogy

az egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtása elsősorban a társasházi lakások rövid távú hasznosítása, jellemzően az AIRBNB és az egyéb szállásmegosztó portálok segítségével valósul meg.

Józsefvárosban 939 "egyéb szálláshely" üzemel, ezek tulajdonosai leginkább magánszemélyek. Nekik eddig is kellett a kiadásuk után kommunális adót fizetni, az építményadó alól azonban eddig mentesültek. A polgármester azért nyújtotta be javaslatát, mert szerinte az Airbnb kényelmetlenséggel jár a lakóközösségek számára, ezért az ebből befolyó pénzt is az ott élők javára – a társasházak felújítására – kellene fordítani.

Egyre népszerűbb az Airbnb

Nagyjából egy évtizede tarol az Airbnb Magyarországon, Budapest belvárosában egyre többen adják ki ilyen célra lakásukat. Megnéztük, hogy Józsefvároson kívül hol kell még adózni az Airbnb után.

1. Erzsébetváros a kezdetektől adó alá vont valamennyi szálláshelyként működő lakásingatlant, idegenforgalmi és építményadót kell fizetniük a tulajdonosoknak. Az önkormányzat a hvg.hu megkeresésére azt írta,

2016. évtől nem illeti meg a mentesség a magánszemély tulajdonost a lakás azon részére, amelyet szálláshely szolgáltatás keretében, bérbeadás útján vagy vállalkozási tevékenységhez kapcsolódóan hasznosít.

Az adó mértéke a törvényben meghatározott maximális mérték, négyzetméterenként 1853 forint.

2. A Budavári Önkormányzat is adóztatja az online foglalási rendszereken keresztül kiadó ingatlanok tulajdonosait, 2016 óta.

3. Óbudán is építményadó-köteles a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület. Az önkormányzat szerkesztőségünkkel azt közölte, hogy

ha a magánszemély tulajdonos nem kizárólag lakás céljára használja lakását, lakásrészét 2013. adóévtől építményadó fizetési kötelezettsége áll fenn. Ilyen eset például az is, ha a tulajdonos az Airbnb-n keresztül adja ki a lakását.

4. Budafokon az önkormányzat tudomása szerint az 10-et sem éri el azoknak az ingatlanoknak a száma, amelyeket Airbnb-ben hirdetnek meg, „így nem merül fel, hogy emiatt speciális szabályt alkosson a Képviselő-testület” - írták. A XXII. kerületi rendelet szerint „amennyiben a magánszemély tulajdonában álló ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lakásként, lakóházként szerepel, akkor kommunális adó hatálya alá tartozik”. A lakás nagyságától függően, sávosan kell fizetni: 9 ezer 245 forint a legkisebb összeg, 25 ezer 628 forint a legnagyobb. „Amennyiben a felépítmény a tulajdoni lapon nem lakásként szerepel (hanem pl. vendégházként, panzióként), akkor építményadót köteles a tulajdonos fizetni”. Ebben az esetben az éves adó a 100 négyzetmétert meg nem haladó ingatlan esetében évente, négyzetméterenként 1400 forint, míg a 100 négyzetméter feletti ingatlanok esetében 1580 forint.

5. Csepel sem a legfelkapottabb Airbnb kerület, a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet szerint

az a lakás, amelyikben nem a tulajdonos, vagy a vagyoni értékű jog jogosultja, illetve azok közeli hozzátartozója lakik életvitelszerűen nem mentes az építményadó alól. 

A belvárosi lakásokat keresik

Tavaly a budapesti Airbnb szállásokon eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette az 1,5 milliót, 35 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit. A legtöbb foglalás, 69 százalék, az V., a VI. és a VII. kerületben történik. Kerestük az V. és a VI. kerületi önkormányzatot is, nem kaptunk választ.

Az Airbnb piaci részesedése az eltöltött vendégéjszakákat tekintve a 2016-ban mért 10,2 százalékról 2017-re 14,3 százalékra nőtt, így az Airbnb piaci részesedése Budapesten az európai városokkal összevetve az élmezőnybe tartozik. Párizsban 15,2 százalék, Barcelonában 13,2 százalék volt ez az adat, míg Amszterdamban 11,7 százalék, Madridban 10,1 százalék, Londonban pedig csak 6,9 százalék.

A Colliers International Budapestre vonatkozó elemzése szerint a budapesti Airbnb-piacot inkább a professzionális bérbeadók mozgatják, 65 százalékuk ugyanis kettőnél több lakást ad ki. Ez a szám jelentősen meghaladja a legtöbb európai nagyvárosban jellemző, 40-50 százalékos átlagot.

Az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is az egyszobás, teljes lakás volt a legnépszerűbb, a foglalások csaknem 55 százaléka ilyen típusú szálláshelyre érkezett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dollármilliárdokat követelt, egy bocsánatkérést kapott a Wall Street óriásától a meglopott ország

Dollármilliárdokat követelt, egy bocsánatkérést kapott a Wall Street óriásától a meglopott ország

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat