szerző:
Tetszett a cikk?

Vagyonkezelőre bízza az LMP-s Ungár Péter a családja érdekeltségébe tartozó ingatlancégben meglévő részvénycsomagját, vagyis névleg kiszáll a Schmidt Mária, illetve családja érdekeltségébe tartozó társaságból – tudta meg a hvg.hu. Értesülésünket az ellenzéki országgyűlés képviselő megerősítette, és azzal indokolta döntését, hogy ezzel akar tiszta helyzetet teremteni. Forrásaink viszont látszatintézkedésnek tartják a lépést, amivel Ungár megpróbál messzebb lépni a kínosan NER-közelébe sodródott cégtől, szerintük ha komolyan gondolná, akkor simán eladhatta volna a tulajdoni hányadát.

Ungár Péter névleg kiszáll a családja érdekeltségébe tartozó ingatlanfejlesztő cégből: úgynevezett bizalmi vagyonkezelőre ruházza át a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben, röviden: a BIF-ben meglévő részvénycsomagját – tudta meg a hvg.hu.

Úgy tudjuk, hogy az LMP országgyűlési képviselőjeként politizáló Ungár azért döntött így, mert állandó hitelességi problémaként merült fel vele szemben, hogy részvényes az édesanyjához, Schmidt Máriához köthető társaságban. Aminek ráadásul egy sor más NER-kötődése is van, elég annyit kiemelni, hogy ősszel a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez sorolt Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 5,7 milliárd forint értékben vásárolt részesedést a cégben, így az ellenzéki képviselő Ungár kvázi üzlettársa lett a nemzet gázszerelőjének. A 24.hu írta meg, hogy emiatt az LMP néhány tagja még etikai vizsgálatot is kezdeményezett ellene, hogy tisztázzák „oligarchikus kapcsolatait”.

Információink szerint ezt az ordítóan egyértelmű támadási pontot szerette volna kezelni Ungár azzal, hogy magánszemélyként a BIF-ben meglévő 2,75 százalékos tulajdoni hányadát gyakorlatilag kiszervezi egy vagyonkezelőre. A BIF nagyrészvényese viszont a Schmidt Máriával és testvérével közös cége, a PIÓ-21 Kft., és ebben továbbra is tulajdonos marad.

Ungár Péter kérdésünkre megerősítette, hogy vagyonkezelőre ruházza a magánszemélyként tulajdonolt részvényeit, ahogy azt is, hogy az örökölt, Schmidt Máriával és testvérével, Ungár Annával közös cégben változatlanul megmarad a részesedése.

Ellenzéki politikusként lépnie kellett
©

"A legtisztább helyzetet állítottam elő"

„Már korábban is sokszor elmondtam, hogy a családi cégben lévő részesedésemhez édesapám korai halála miatt, örökség útján jutottam. Miután kisebbségi tulajdonos vagyok, a családi cég döntéseibe semmilyen érdemi beleszólásom nincs. Politikusi pályát választottam, de hogy politikai tevékenységemre ne vessen árnyékot a családtagjaim által vezetett nyilvános részvénytársaság tevékenysége, a nyilvános részvénytársaságban való közvetlen részesedésemtől a mai nappal megváltam” – mondta.

„Ezzel eleget tettem ígéretemnek, ami arra irányult, hogy az esetlegesen felmerülő összeférhetetlenségeknek elejét veszem, és a helyzetet megnyugtatóan rendezem. Miután a saját tulajdonrészemet vagyonkezelésbe adtam, innentől mindenki számára nyilvánvaló kell, hogy legyen, hogy a piaci döntésekbe semmilyen beleszólásom nincs” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy „ezzel a lépéssel a lehető legtisztább helyzetet állította elő”.

Hiába firtattuk, nem árulta el, hogy kire bízta a részvénycsomagot, arra hivatkozott, hogy a vagyonkezelő nem szeretne nyilvánosságra kerülni. Annyit mondott, hogy „BIF-hez közeli”, és a megállapodásuk határozatlan időre szól.

„Kamu az egész”

– minősítette sommásan a BIF-et közelről ismerő informátorunk a lépést, mert ezzel szerinte Ungár csak messzebb tolta magától a kínossá vált üzleti részesedést, hogy politikusként jobb színben tűnjön fel, de a családi cégen keresztül ugyanúgy köze van az egyértelműen átpolitizált üzletekben mozgó céghez.

A BIF nemcsak Mészáros Lőrinc bevásárlása miatt kínos az ellenzéki politikusnak, például a hvg.hu hozta nyilvánosságra, hogy az Orbán-kormány az Agrárminisztériumot pont a BIF irodaházába költöztette át, vagyis saját kormánybiztosa, Schmidt Mária – és a családi cégen keresztül így Ungár – is hasznot húz a közpénzből fizetett bérleti díjból. A 24.hu írt korábban arról, hogy az LMP néhány tagja még etikai vizsgálatot is kezdeményezett Ungár ellen a Takarékbank-biznisz után, mondván, hogy tisztázzák „oligarchikus kapcsolatait”.

Ha ki akarna szállni, simán eladja a tőzsdén?

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) elnöke, Dióslaki Gábor szintén látszatintézkedésnek nevezte a lépést. „Ennél a konstrukciónál a törvény kimondja, hogy a bizalmi vagyonkezelőnek a kedvezményezett javára kell kezelnie a vagyont. Valószínűleg Ungár Péter maradt a kedvezményezett, vagyis átruházta ugyan a részvénycsomagot, de ezt az ő javára kezelik továbbra is” – magyarázta.

Így az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint Ungár ebben az esetben valójában nem is mond le a vagyon hozamáról, ha neki ebből rendszeres jövedelme származik. „Ha tényleg ki akarna szállni, akkor simán eladná a tőzsdén, jelenleg jó áron kiszállhatna, hiszen a részvényeiért a mai árfolyamon 1 milliárd 611 millió forintot kaphatna” – számolta ki a BÉT adatai alapján. „Ha határozatlan idejű a vagyonkezelési megbízás, akkor már csak ezért sem komoly, hiszen bármikor megszüntetheti, akár már a jövő héten visszaveheti saját nevére” – tette hozzá.

Vas megyében/ből építené fel magát?

Az elnökség tagjaként a választások után etikai ügyekben megrángatott Ungár az utóbbi időben az LMP Vas megyei szervezetében tűnt fel, a helyi lapban jelentették be, hogy ott lesz tag, miután „kiemelten sokat foglalkozott Szombathely problémáival”. Ezzel párhuzamosan azzal próbálja építeni ellenzéki politikusi karrierjét, hogy több vidéki lapnál is feltűnt befektetőként, ezek közül az azonnali.hu-n jelentetett meg több, állásfoglalását tükröző publicisztikát, így például arról, hogy "migrációügyben nem szégyen a Fidesszel egyetérteni".

Szimbolikusan távolabb lépne Ungár
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!