szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csaknem nyolcezer egyszemélyes cég kezdte meg működését tavaly az építőipar területén, ezzel az ágazati céglétszám meghaladta a százezret. A Magyar Nemzet úgy értesült, a készülő Építésgazdasági stratégia a közös képzést és együttműködéseket állami támogatásokkal ösztönözné. Az ágazati szakszövetség szerint a vállalkozói képzések szervezése a kóklerek kiszűrésében is sokat segítene.

Egyetlen év alatt csaknem tízezerrel bővült az építőipari vállalkozások száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összegzése szerint a növekmény nagy részét az önálló vállalkozók teszik ki: 2017-hez viszonyítva 7700 ilyen egyszemélyes vállalkozás jelent meg a piacon, számuk ezzel csaknem 52 ezret tesz ki. A múlt év végén összességében 102 ezer építőipari céget tartottak nyilván, ami tízszázalékos bővülés 2017-hez viszonyítva- írja a Magyar Nemzet.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint a jelenségnek két oka van: az egyszemélyes vállalkozások hátterében sokszor adózási ok húzódik meg, mivel a katás egyéni vállalkozók, ha túllépik a 12 millió forintos bevételi határt, feleségük vagy gyermekük nevére is vállalkozást indítanak.

A másik ok szakmai: jelenleg könnyű munkát szerezni, ezért több szakmunkás gondolja úgy, hogy a saját maga főnöke szeretne lenni. Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó – mutatott rá Koji László, hozzátéve, hogy az ilyen vállalkozók nagy részének semmilyen vállalkozói ismerete nincs, nem rendelkezik pénzügyi tartalékkal, a kötelező felelősségbiztosításról és más munkaegészségügyi kérdésről nem is beszélve.

Az ÉVOSZ kötelező vállalkozói képzést szorgalmaz, már csak azért is, mert sűrűn érkeznek piaci-­jogszabályi változások, amelyeket sokan nem tudnak követni. Az efféle képzések a kóklerek kiszűrésében is nagy segítséget jelentenének – hangsúlyozta Koji László. Az ÉVOSZ elnöke szerint el kellene érni, hogy az olyan mikrovállalkozásokat, amelyek hajlandók közösen képzéssel, innovációval foglalkozni, azoknak ezt a fajta „közös fellépését” vissza nem térítendő támogatással is ösztönözze az állam. Emellett a közepes cégeket is ösztönözni kellene, hogy együttműködésekkel úgymond magukkal húzzák a kicsiket – mutatott rá Koji László, hangsúlyozva, hogy e felvetések jó eséllyel bekerülnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetésével készülő Építésgazdasági stratégiába.

Fontos lenne elérni, hogy olyan szervezeti struktúra legyen az építőiparban, hogy a cégek önmagukban vagy kisebb csoportokba összeállva alkalmasak legyenek összetett, nagyobb léptékű feladatok ellátására. A speciális szakipar ma annyira elaprózódott, hogy például egy lakásfejlesztésnél nyolc-tíz kisvállalkozást kell egybefogni a befejező feladatokra – mondta Koji László a lapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ascher Tamás szerint nem igaz, hogy kirúgott egy tanárt a politikai nézetei miatt az SZFE-ről

Ascher Tamás szerint nem igaz, hogy kirúgott egy tanárt a politikai nézetei miatt az SZFE-ről

Melyik tetszik jobban, a régi vagy az új BMW M4?

Melyik tetszik jobban, a régi vagy az új BMW M4?

200 ezer fertőzött? A mostani 15 ezerrel is alig bír lépést tartani az egészségügyi rendszer

200 ezer fertőzött? A mostani 15 ezerrel is alig bír lépést tartani az egészségügyi rendszer