szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még Budapest főépítésze is az Indextől értesült a budai panorámát módosító építkezésről.

Szinte észrevétlenül került új elem a budavári Hilton szálloda tetejére, amelyről Budapest főépítészének, Erő Zoltánnak sem volt tudomása – írja az Index, amely részleteiben mutatja be, miről van szó: egy tetőbárról.

A furcsa, lapos építményt először márciusban vette észre a lap újságírója, akkor azonban még nem volt biztos abban, hogy új vagy már régebb óta ott van, ezért a Hiltont üzemeltető Danubius Hotels Zrt.-hez fordult. A cikk szerint a céget meglepte, hogy egy kívülálló észrevette a fejlesztést, mert addig senki nem kereste őket miatta.

A portál megjegyezte: egy privát cég maga dönti el, hogy a magánerős beruházásairól mikor, mit kommunikál, ám egy ilyen építkezést az illetékes örökségvédelmi és építési hatóságoknak is véleményezniük, engedélyezniük kell.

„Mivel az építkezés megváltoztatja a szállodaépület homlokzatát, a tervet véleményezésre a kerületi önkormányzathoz is be kellett nyújtani. A Budavári Önkormányzat tervtanácsa tavaly májusban a tetőt az új funkcióra alkalmasnak nevezte, a tetőszint beépítését elfogadható tömegűnek ítélte” – olvasható az Index cikkében.

Csány Éva, a kerület főépítésze azt mondta a lapnak, hogy elfogadták, hogy mennyire jók a Hilton tetejének az adottságai, és hogy azt a szálloda hasznosítani akarja. A terveken a csigalépcső elhagyását kivéve a tervező elvégezte a kerület által kért módosításokat, a fővárosi kormányhivatal I. kerületi hivatala pedig a lépcső ügye fölött szemet hunyva tavaly júniusban engedélyezte az építkezést.

Budapest főépítésze, Erő Zoltán – akinek egyébként nincs az ügyben hatásköre – a budai panoráma új eleméről szólva azt mondta, hogy nem örül neki, mert megszakít egy egységes tetőgerincet, megváltoztatja a megszokott karaktert, „de soha rosszabbat. Én a Hiltont modern épületként teljes mértékben el tudom fogadni ott, ahol van, ahogy van”.

Az UNESCO Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi, kulturális örökségvédelmi szakértő intézménye az ICOMOS. A szervezet magyar nemzeti bizottságának elnöke, Nagy Gergely szintén a portáltól tudta meg, hogy a Hilton tetején van egy másik építmény, holott a magyar állam a világörökségi egyezményhez csatlakozása után 

kötelességként vállalta, hogy a világörökségi látványt befolyásoló változtatásokat egyezteti az UNESCO-val. Ez azonban a jelek szerint nem történt meg.

Az Index emlékeztetett, hogy az UNESCO már tavaly júniusban jelezte: annyira elégedetlen az örökségvédelemmel, azon belül is elsősorban az új épületek méretével, hogy akár el is vehetik a Duna-part és az Andrássy út világörökségi címét.

A kormány fél évet kapott az UNESCO-tól

Szigorú határozatot fogadott el az UNESCO Világörökség Bizottsága Magyarországgal kapcsolatban, a következő lépés Budapest világörökségi veszélyeztetettségi listára helyezése, utána a világörökségi cím elvétele jöhet.

A tetőbár 430 négyzetméteres, a vendégeket lift viszi fel. Az üzemeltető abban bízik, hogy a 120 székes, nem csak a szállodavendégeknek fenntartott rooftop bár akkora szenzáció lesz, amit senki nem akar majd kihagyni. Erre azonban egy évet még várni kell, a beruházás ugyanis áll. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!