szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy, a Puskás Akadémia által a YouTube-on megosztott videofelvétel hátterében feltűnik az épülő „Ifjúsági Sportszálláshely”. Az akadémia első körben 1,5, aztán már 4 milliárd forint tao-támogatást kért és kapott rá, a belsejéről annyit tudni, hogy komoly wellness-részleget rendeltek hozzá.

Interjút készített a Puskás Akadémia a csapat saját nevelésű holland játékosával, Yoel van Nieff-fel. A videó hátterében fel-feltűnik egy készülő épület – szúrta ki a 444.hu.

Minden bizonnyal az Ifjúsági Sportszálláshely nevű építményről van szó. Amihez a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA, a fociakadémia üzemeltetője) árajánlatokat kért „medencetechnológia és wellnessgépészet” beszerelésére. Három tételes árajánlat jutott a hvg.hu birtokába, ezeket ugyanaz a cég készítette, a végösszegük 91,5 és 118,6 millió forint közé esik. (A több ajánlat ártárgyalásokra utal.)

A rendelés az alábbi főbb tételekből állt:

  • Szűrő-forgató gépészet – egyebek mellett szivattyúk, tartályok, csövek stb.: összesen több mint 40 millió forint.
  • Az úszómedence világítása: körülbelül 1,5 millió forint.
  • A pezsgőmedence világítása és berendezései: több mint 4,5 millió forint.
  • A finn szauna berendezései: közel 5 millió forint.
  • Az infraszauna felszerelése: több mint 2 millió forint.
  • A gőzkabin gépei: közel 1,5 millió forint.

Mindehhez jönnek a szerelési, beüzemelési díjak: több mint 14 millió forint.

És mindez csak a gépészeti megoldások ára, ebben nincs benne a létesítmények megépítése, például a medence kialakítása. A hvg.hu által megkérdezett szakemberek szerint az ajánlatok a piaci árak alapján alapvetően reálisak, bár kisebb furcsaságok akadnak bennük: van olyan tétel, ami kicsit drágának, van olyan, ami kicsit olcsónak tűnik. Fontos megjegyezni, hogy csak árajánlatokról van szó. Az akadémia 2018-2019-es sportprogramja szerint a szálláshelynek 2019. július végére kellett elkészülnie. A 2019 decemberében nyilvánosságra hozott, 2019-2020-as sportprogramban viszont már 2020. július 30-ai várható befejezésről írtak.

©

A százmilliós összeg soknak tűnhet, de ahhoz képest nem az, hogy az alapítvány 2018-2019-es sportprogramja szerint 2,15 milliárd forintot szántak az Ifjúsági Sportszálláshely felhúzására. Nagyrészt közpénzből, az alapítvány ugyanis a fejlesztésre tao-támogatást kért és kapott a labdarúgó-szövetségtől (MLSZ) 1,5 milliárd forint összegben. Ez a pénz kevésnek bizonyult, a támogatási igényt 3,96 milliárdra növelték, a projekt öszköltségét pedig 5,65 milliárdra – írta meg 2019 végén a Futballsznob blog.

©

Az akadémia sportprogramja szerint az ifjúsági szálláshelyre a konferenciaközpont kiegészítésére van szükség. „A szálláshely közvetlen a Center pálya, valamint a Sport és Konferencia Központ szomszédságában épül fel, ezáltal is biztosítja az ide érkező vendégek kényelmes kiszolgálását.” Még annyit említenek a beruházással kapcsolatban, hogy „sportolók számára biztosít szálláshelyet”, illetve hogy „szükséges az akadémiai edzőtáborozás lebonyolításához”. Azt nem részletezik, mindehhez miért van szükség úszómedencére, pezsgőmedencére, kétféle szaunára és gőzkabinra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem biztos, hogy az a legegészségesebb, ha egybefüggően alszunk 8 órát

Nem biztos, hogy az a legegészségesebb, ha egybefüggően alszunk 8 órát

Zivatarok miatt másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

Zivatarok miatt másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

Radikálisan felforgatja a tengeri táplálékláncot a globális felmelegedés

Radikálisan felforgatja a tengeri táplálékláncot a globális felmelegedés