Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Úszómedence, pezsgőmedence, kétféle szauna és gőzkabin gépészeti rendszereire kért árajánlatot a felcsúti focialapítvány az épülő sportszálláshelyéhez. A hvg.hu birtokába jutott ajánlatok 100 millió forint körüli összegről szólnak, a beruházásra 1,5 milliárd forint közpénz áll rendelkezésre.

Komoly wellnessrészleget foglalhat magában a felcsúti focikomplexum részét képező Ifjúsági Sportszálláshely – legalábbis erre utal, hogy a Mészáros Lőrinc elnökölte Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA, a fociakadémia üzemeltetője) árajánlatokat kért „medencetechnológia és wellnessgépészet” beszerelésére. Három tételes árajánlat jutott a hvg.hu birtokába, ezeket ugyanaz a cég készítette, a végösszegük 91,5 és 118,6 millió forint közé esik. (A több ajánlat ártárgyalásokra utal.)

A rendelés az alábbi főbb tételekből állt:

 • Szűrő-forgató gépészet – egyebek mellett szivattyúk, tartályok, csövek stb.: összesen több mint 40 millió forint.
 • Az úszómedence világítása: körülbelül 1,5 millió forint.
 • A pezsgőmedence világítása és berendezései: több mint 4,5 millió forint.
 • A finn szauna berendezései: közel 5 millió forint.
 • Az infraszauna felszerelése: több mint 2 millió forint.
 • A gőzkabin gépei: közel 1,5 millió forint.
 • Mindehhez jönnek a szerelési, beüzemelési díjak: több mint 14 millió forint.
©

És mindez csak a gépészeti megoldások ára, ebben nincs benne a létesítmények megépítése, például a medence kialakítása. A hvg.hu által megkérdezett szakemberek szerint az ajánlatok a piaci árak alapján alapvetően reálisak, bár kisebb furcsaságok akadnak bennük: van olyan tétel, ami kicsit drágának, van olyan, ami kicsit olcsónak tűnik. Fontos megjegyezni, hogy csak árajánlatokról van szó. Az akadémia 2018-2019-es sportprogramja szerint a szálláshelynek 2019. július végére kellett elkészülnie. A 2019 decemberében nyilvánosságra hozott, 2019-2020-as sportprogramban viszont már 2020. július 30-ai várható befejezésről írnak.

Az akadémia nem válaszolt kérdéseinkre, amelyek többek közt azt firtatták, milyen felszereltséggel rendelkezik (majd) az épület, illetve kik és milyen feltételekkel vehetik igénybe a szolgáltatásait.

A konferenciaközpont vendégeinek szánják

A százmilliós összeg soknak tűnhet, de ahhoz képest nem az, hogy az alapítvány 2018-2019-es sportprogramja szerint 2,15 milliárd forintot szánnak az Ifjúsági Sportszálláshely felhúzására. Nagyrészt közpénzből, az alapítvány ugyanis a fejlesztésre tao-támogatást kért és kapott a labdarúgó-szövetségtől (MLSZ) 1,5 milliárd forint összegben. Egyébként a sportszálláshely mellett az alapítvány egy újabb sportcsarnok építésére is szeretett volna támogatást szerezni az MLSZ-től, de ezt elutasították. (A tao-támogatások rendszere úgy működik, hogy a magyarországi vállalkozások felajánlhatják a társasági adójuk egy részét sportszervezeteknek, a pénzt az adott cégnek így nem kell befizetnie az államkasszába.)

Az akadémia sportprogramja szerint az ifjúsági szálláshelyre a konferenciaközpont kiegészítésére van szükség. „A szálláshely közvetlen a Center pálya, valamint a Sport és Konferencia Központ szomszédságában épül fel, ezáltal is biztosítja az ide érkező vendégek kényelmes kiszolgálását.” Még annyit említenek a beruházással kapcsolatban, hogy „sportolók számára biztosít szálláshelyet”, illetve hogy „szükséges az akadémiai edzőtáborozás lebonyolításához”. Azt nem részletezik, mindehhez miért van szükség úszómedencére, pezsgőmedencére, kétféle szaunára és gőzkabinra.

A kétmilliárdos luxusszállás árával kapcsolatban azért érdemes megemlíteni, hogy a felcsúti sportkomplexum ékköve, a stadion (hivatalos nevén: Pancho Aréna) 3,8 milliárdba került (amiből 2,7 milliárd volt tao-támogatás). Igaz, a stadiont 2014-ben adták át, akkoriban még olcsóbb világ volt az építőiparban.

©

Azért a kolit is felújították

A friss, 2019-2020-as sportprogramra visszatérve, a tao-rendszer működése óta az alapítványnak ez a legszolidabb programja, csak csupán 1,1 milliárd forint értékű fejlesztéshez kértek jóváhagyást – írta meg az Mfor.hu. A pénzt az alábbiakra költik:

 • 375 milliót előfinanszírozott ingatlanberuházásra, -felújításra fordítják,
 • 311 milliót előfinanszírozott tárgyi eszköz beszerzésre,
 • 254,1 millió az utánpótlás-nevelés feladatait szolgálja,
 • 106 millió a személyi jellegű ráfordításokat fedezi,
 • 76 millió forintot pedig utófinanszírozott ingatlanberuházásra, -felújításra fordítanak.

Az Ifjúsági Szálláshely építése mellett érdekes, hogy a program szerint felújítják a 2006-ban épült bentlakásos kollégiumot 255 millió forintért. Sőt elvileg már fel is újították, a dokumentum szerint a munkák július elsején kezdődtek, és szeptember elsejére be is fejeződtek.

Emellett építettek egy „futódomb, lépcső elnevezésű felépítményt” több mint 106 millió forintból. A „felépítmény” a sportolók képességfejlesztését szolgálja, ami a valóságban egy kb. 31 méter hosszú, 17 méter széles domb, melynek legmagasabb pihenőrésze 2,25 méter magas.

Ennél valamivel költségesebb terv a stadion pályája körüli LED-fal beszerzése és telepítése, optika kiépítése, elosztó átalakítása. Teljes bekerülési értéke a dokumentum szerint 269 forint. 200 millióból solarlámpát, pályavilágítót vesznek, 109 millió forintból nagybuszt is beszereznének a kisebb tételeket jelentő fűkasza, permetezőgép, fűnyíró és kondicionáló eszközök mellett.

Pénzesőben fürdik a felcsúti foci

A százmilliós wellnessgépészettel felszerelt milliárdos szálláshely persze nem küldi padlóra az alapítványt, a FUNA szó szerint fürdik a pénzben. Az alapítvány 2018-as beszámolója és közhasznúsági jelentése szerint 13,3 milliárd forint volt a bevétel. 2017-ben még csak 6 milliárd folyt be, mondjuk az se volt kis összeg, abban az évben a teljes magyar NB I.-nek 15 milliárd forint volt az árbevétele. 2018-ban rekordot döntöttek az adományok begyűjtésében is, 6,3 milliárd forintot ajánlottak fel különböző gazdasági szervezetek a felcsúti foci támogatására. Emellett 7,7 milliárd forintot tao-támogatásként tüntettek fel. A bevételből aztán költöttek is, de így is 8,8 milliárd forint nyereségről számoltak be.

A friss sportprogram tanúsága szerint 2019-re előzetesen összesen 9,6 milliárd forint bevétellel kalkulálnak – szinte kizárólag tao-pénzből és „egyéb” támogatásból.

A felcsúti alapítvány 1,1 milliárdja egyébként messze a legnagyobb összeg, amit az MLSZ jóváhagyott (legalábbis eddig, a támogatások összege még változhat, szokott is). A második helyezett Gyirmót FC már csak 365 millió forint tao-támogatást költhet, a harmadik Soroksár SC 325-öt – derül ki a G7 összegzéséből. Az alapítvány a tao-rendszer 2011-es bevezetése óta összesen 23 milliárd forint (köz)pénzhez jutott ebből a forrásból. Plusz majdnem ugyanennyi „egyéb” támogatás, felajánlás, adomány.

©

A sportteljesítmény sajnos nem közelíti meg az anyagit: a 2018-2019-es hazai bajnokságban a felnőttcsapat hatodik lett az NB I.-ben. És jellemzően vásárolt légiósokat játszatnak, nem pedig saját nevelésű fiatalokat.

Mészáros Lőrincet (aki a labdarúgóklub és az alapítvány kuratóriumának elnöke) különösen nehéz mikrofon- vagy kameravégre kapni, mióta nem polgármester Felcsúton. A december 8-i Fradi–Puskás Akadémia-mérkőzés után azonban sikerült.

Nyitóképünkön a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló eszéki focicsapat stadionjának látványterve látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei