szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar építőipari vállalatok labdába sem rúgnak a régió többi országában, de két Mészáros-érdekeltség magyarországi előkelő helyezésének köszönhetően így is befér a régiós top 20-ba.

Nemcsak Magyarországon, hanem az egész Közép-európai régióban a nagy építőipari közbeszerzések döntő többségét hazai cégek nyerik el – derül ki a G7 elemzéséből, amelyet nyolc ország (a visegrádi négyek mellett Románia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria) 2018-as elérhető adatai alapján készítettek.

Hiába tűnik úgy, hogy Magyarországon a NER-hez kötődő vállalkozások aránya óriási az építőiparban, a nyolc vizsgált ország közül ötben még nagyobb a helyiek sikeressége, és csak Szlovákiában, illetve Lengyelországban van ez máshogy. Azt viszont megerősítik a számok, hogy a magyar cégek a régió többi országában nem tudnak megrendelést elnyerni – írja a lap. Hasonló mozdulatlanságot csak a román cégek mutatnak, minden más térségbeli ország cégeinek sikerült legalább kisebb munkákat elcsípni egymás területéről.

A közép-európai építőipar királyának az osztrák Porr és a Strabag tűnik. A vizsgált szerződéseken belül náluk nagyon feltűnő, hogy a megrendeléseik nagyobb részét külföldön szerzik. A két cég a régió szinte minden vizsgált országában kapott 2018-ban állami megbízást.

A magyar cégek közül a Duna Aszfalt a regionális toplistánk 9. helyezettje, de az első 20-ba még két Mészáros Lőrinc-érdekeltség is befért: az R-Kord Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. A magyar közbeszerzések legnagyobb nyertesei mégsem a Mészáros-cégek, hanem a Duna Aszfalt, a Colas és a Strabag, de a negyedik és ötödik helyen azért a két Mészáros-érdekeltség áll.

Mészáros Lőrinc és a felesége válnak

A válásuk részleteiről nem kívántak nyilatkozni, azt írják, hogy közös döntést hoztak.

A verseny intenzitása Magyarországon átlagosnak mondható, épp akkora ugyanis, mint a többi ország átlaga: egy közbeszerzésre átlag 3,2 ajánlat érkezik. Magyarországon viszont kimagasló az EU támogatások szerepe, az építőipari kiírások 39 százalékához adott pénzt Brüsszel, miközben a régió átlaga csak 26 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Ingázó igazolvánnyal" segítené a határ mentén dolgozókat Románia

"Ingázó igazolvánnyal" segítené a határ mentén dolgozókat Románia

Az Uzsoki kórházban az intenzív ügyelet biztosítása is kérdéses lett az átcsoportosítások miatt

Az Uzsoki kórházban az intenzív ügyelet biztosítása is kérdéses lett az átcsoportosítások miatt

Örményország teljes mozgósítást rendelt el a Hegyi-Karabahban történt összecsapások miatt

Örményország teljes mozgósítást rendelt el a Hegyi-Karabahban történt összecsapások miatt