Fontos győzelmet arattak az Airbnb megregulázását szorgalmazók az Európai Bíróságon

Fontos győzelmet arattak az Airbnb megregulázását szorgalmazók az Európai Bíróságon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két párizsi lakástulajdonos támadta meg a francia szabályozást, ami alapján megbírságolták őket. A párizsi polgármester szerint fordulópont történt az Európai Bíróságon.

„A hosszú távú bérlakáshiány leküzdése olyan közérdekből fakadó nyomós ok, ami igazolja az ilyen jogszabályok meghozatalát” – jelentette ki az Európai Bíróság. A testület elutasította azoknak a párizsi lakástulajdonosoknak a keresetét, akik azt a helyi szabályozást támadták meg, amely alapján megbírságolták őket, mert a város engedélye nélkül adták ki rövid távra az apartmanjaikat. A bíróság szerint a francia szabályozás összhangban áll az uniós joggal – jelentette a France24.

Huszonkét európai város szövetkezett arra, hogy szigorúbb szabályok közé szorítsa az Airbnb-t és más hasonló rövid távú bérleti platformokat, mivel szerintük szállodákká változtatják a lakóhelyeket, és ezzel nagyban hozzájárulnak az ingatlanárak emelkedéséhez.

„Ez a sok város által várt győzelem fordulópont jelent a rövid távú bérbeadás megregulázásában, és komoly lépés a mindenkit megillető lakhatáshoz való jog megvalósulása felé” – reagált a döntésre a Twitteren Anne Hidalgo párizsi polgármester.

Magyarországon július közepén fogadta el a parlament a rövid távú lakáskiadást szabályozó törvényt, ami az önkormányzatok hatáskörébe tolja a kérdést. Az önkormányzatok egyelőre mérlegelik, milyen módszerekkel szabályozzák az ágazatot, ehhez számos szempontot kell figyelembe venniük: vasszigor, kifehérítés, közteherviselés, a turizmus, a lakhatás, az együttélés kultúrája.

Hozzászólások