szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon az energetikai felújítások többsége nem tervezett, és alapvetően esztétikai megújítást jelent.

A következő öt évre több mint 1,4 millió lakástulajdonos tervez összesen 3000 milliárd forint értékben valamilyen energetikai korszerűsítést – derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Hazai Felújítási Hullám című tanulmányában olvasható 2020-as reprezentatív lakossági felmérés eredményeiből, amelyet a Masfelfok.hu ismertetett.

A kutatás ugyanakkor az elmúlt évek felújításait is vizsgálva azt mutatta, hogy a hazai energetikai felújítások döntő része csak részleges felújítás, ami energetikai tervezés nélkül készül el.

A portál azt írja, hogy Magyarországon az energetikai felújítások többsége nem tervezett, hanem „reaktív” esemény: elromlik a kazán, és újat kell venni; omlik a vakolat stb., emellett a felújítás szó alapvetően esztétikai felújítást jelent, és kevesebben gondolkoznak kifejezetten energiahatékonysági célú fejlesztésekben.

A 2020 májusában a RenoHUb projekt keretén belül végzett kutatásból az derül ki, hogy a legfontosabb motiváció, hogy az eredmény szép legyen, ezt követi szorosan a komfortszint növelése, harmadik helyen áll az energiamegtakarítás.

Utóbbi tekintetében a laikusok komoly információhiánnyal és bizonytalansággal küzdenek, ami sokkal nehezebbé és kockázatosabbá teszi a döntéseket.

A RenoHUb projekt keretében végzett piackutatás során a válaszadók azt kifogásolták, hogy össze kell vadászniuk a megfelelő szakembereket, ami rengeteg időt és utánajárást jelent. Többen a műszaki tartalmakat és árajánlatokat összehasonlításához sem értenek, és szintén nehézséget okoz a különböző szereplők koordinálása, az időpontok egyeztetése, a várakozások, majd az ezekből fakadó csúszások vagy rosszul elvégzett munkálatok.

A 2020-as felmérésből az derült ki, hogy 200 ezerrel többen kezdenének energetikai felújításba, ha könnyen elérhető lenne a szakértői támogatást.

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!