szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Új várfal, lépcsősorok, kilátóteraszok és nagy kert is épül, de egy tó is várja majd a látogatókat.

A Gellért-hegy fejlesztési koncepciójának részeként elkészült a Citadella leromlott állapotú erődjének rekonstrukciós terve.

A rondellát (kiugró, kerek bástyát) a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező múzeummá, a Citadella belső, jelenleg nem hasznosított területét parkká alakítják át a koncepció szerint - írja a Telex.

Mivel a Citadella gyakorlatilag elválasztja a Gellért-hegy két oldalát, a nyugati rondella és a bástyák közötti kurtina (összekötő gát) fal megbontásával átjárót nyitnak a rondella és a meglévő épületek között, az északi és déli irányú tengely meghosszabbításával pedig a Gellért-hegy parkjával is szerves egységet alkothat az erőd.

Az északi lépcsősor a Gellért-hegy parkjaihoz, és a Tabán irányába épített sikló fogadóállomásához vezet, míg a déli lépcsősor az erőd szoknyarészére tervezett szőlőskerthez visz a tervek szerint. A keleti rondella falának részleges elbontásával egy lépcsősort építenek, ahol le lehet menni a Szabadság-szoborhoz.

Új kilátóteraszok alakulnak: az északi bástyáról az Erzsébet hídra és a pesti oldalra, a keleti teraszról a Szabadság hídra, a déli bástyáról Kelenföldre, míg a múzeum épületének tetőteraszáról a Margit-szigetre, a Budavári Palotára és a Széna térre lehet rálátni. A lődombról nyugatra a Széchenyi-hegy, északra a Budavári Palota és a Gellért-hegy déli oldalára nyílik kilátás.

Újjáépítik a várfalakat 3000 négyzetméteren, óriási kert épül 13 770 négyzetméter burkolt és 13 390 négyzetméternyi zöldfelülettel. Lesz egy másfél méter mély, 400 négyzetméter felületű tó és egy 200 négyzetméteres udvari medence, vízgépészettel. Emellett állítanak egy 35 méter magas nemzeti lobogót is az erődbe.

A Citadellát kormányzati megbízás alapján újítják meg, a felújítására kiírt 20 milliárd forintos megbízást Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. és Garancsi István vállalkozása, a Market Zrt. közösen nyerte meg. A koncepció szerint az építkezés 2021 második felében kezdődhet el, az első ütemben a park kialakítása várhatóan 2022 márciusáig tart, a múzeum teljes befejezésének határideje pedig 2023. április 15.

A Telex képeket is közölt a tervekről, amelyeket itt tud megnézni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!