szerző:
Bankmonitor
Tetszett a cikk?

Április 21-től bővült a támogatott otthonfelújítási hitelbe adóstársként bevonható személyek köre. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy mikor és miért lehet előnyös ez a módosítás.

Az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően a gyermeket nevelő szülők féláron újíthatják fel otthonukat, pontosabban a korszerűsítési munkálatok költségeinek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszakaphatnak utólag az államtól. Mivel a támogatás utólagos, valamilyen más forrásból a költségeket meg kell tudniuk finanszírozni az igénylőknek. Ha nincs elegendő saját megtakarítás, akkor ki lehet használni például a támogatott felújítási hitelt is. Az igényelhető hitelösszeg maximum 6 millió forint, a futamidő pedig nem haladhatja meg a 10 évet. A kamat igen kedvező: a futamidő végéig fix 3%. Ráadásul április 21-től a támogatott személyeken kívül más szereplő is bekerülhet a hitelügyletbe adóstársként.

Ki lehet adóstárs az otthonfelújítási hitelnél?

A támogatás igénylője mindenképpen adós lesz a hitelügyletben, ugyanakkor a rendelet április 21-ig nem tette lehetővé, hogy rajta kívül más, nem támogatott személy adóstársként bekerüljön. Ez azonban megváltozott, így már a támogatott személyeken – a szülők együttesen is támogatott személyek lehetnek – más is bekerülhet társigénylőként. Ehhez az alábbi feltételeknek kell teljesülniük:

  • A társigénylőnek a támogatott személy közeli hozzátartozójának kell lennie. (Közeli hozzátartozó az egyenesági rokon – szülő, nagyszülő, gyermek, unoka stb. -, valamint a testvér.) Rajtuk kívül az igénylő élettársa is lehet adóstárs akkor is, ha egyébként nem minősül támogatott személynek.
  • Az adóstárs nem lehet másik otthonfelújítási hitel adósa.
  • Vállalja, hogy a jövőben sem köt szerződést másik támogatott felújítási hitelre.
  • Ezen kívül nem lehet adóstárs másik otthonfelújítási kölcsönben sem.
  • Elfogadja, hogy személyes adatait ellenőrzés céljából a bank átadja a kormányhivatalnak és az Államkincstárnak.

Látható, hogy kizárólag közeli hozzátartozó lehet adóstárs. Ráadásul a kérdéses személy nem veheti igénybe – se korábban, se a későbbiek során – az otthonfelújítási támogatott hitelt. (Ettől függetlenül a felújítás támogatást akár ki is használhatja.)

Mikor segíthet az adóstárs?

A támogatott hitel igénylésekor nem elég teljesíteni a jogszabályban meghatározott személyi feltételeket, meg kell felelni a bank hitelbírálati elvárásainak is. Például a jövedelmünknek el kell bírnia a törlesztőrészletet, míg az ingatlannak a kölcsön terhét.

Előfordulhat például, hogy a támogatott személyek jövedelme nem elégséges a kölcsön törlesztőrészletéhez: a maximális, 10 millió forintos hitelösszeg törlesztője 10 éves futamidő esetén nagyságrendileg 58 ezer forint. Ugyanakkor a jövedelem terhelhetőség szempontjából figyelembe kell venni a már meglévő kölcsönök havi részleteit is. Sőt, a meglévő hitelkártyák és folyószámlahitelek teljes hitelkeretének 5 százalékát is törlesztőrészletnek tekintik a bankok.

Arra is van előírás, hogy a jövedelem legfeljebb mekkora részét lehet hiteltörlesztésre fordítani, az erre vonatkozó előírást nevezik JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – szabálynak is. A jogszabály alapján az adósságfék 500 ezer forint alatti jövedelem esetén 50%-nál ránt be, vagyis maximum felét tehetik ki a hiteltörlesztők. (A bankok azonban lehetnek ennél óvatosabbak természetesen.)

Így könnyen elképzelhető, hogy egy már hitellel rendelkező család jövedelme nem bírja el az új kölcsön részleteit. Számukra április 21-től megoldás lehet az is, hogy az igénylők egyik közeli hozzátartozója bekerül az ügyletbe adóstársként. Így az ő fizetését is figyelembe vennék a jövedelem terhelhetőség számításánál, vagyis a család nagyobb hitelösszegre lehetne jogosult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!