szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színművész szülőházát lebontják egy irodaházprojekt keretében, de környékén kialakított parkot róla nevezik el.

Psota Irénről elnevezett zöld közösségi térrel bővül Józsefváros a Corvin Innovation Campus irodafejlesztés keretében. Az új generációs irodaház a Szigony utca, Tömő utca, Apáthy István utca, valamint Balassa utca által határolt területen épül fel, amelynek főbejáratánál kap majd helyet a színművész nevét viselő, 1500 négyzetméteres emlékpark.

A 2016-ban elhunyt kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, akit a Nemzet Színészei közé is beválasztottak, a Tömő utcában született 1928. március 28-án. A Psota család a 23-as szám alatti bérház egyik pincelakásában lakott 1921-től 1933-ig – akkor jelentős lakbérelmaradásuk miatt kitették őket az ingatlanból. A leromlott állagú épületet, amely a Jozsefvaros.hu cikke szerint nem állt védettség alatt, és amelynek falán emléktábla sem őrizte a színművész nevét, a beruházás részeként lebontják.

Az irodaházat megvalósító Futureal azt közölte, hogy az emlékparkot fákkal, trópusi faanyagból készült ülőhelyekkel, közösségi funkciókkal is megtöltik, Psota Irén tiszteletére pedig egy emléktárgyat is elhelyeznek majd a helyszínen. A terület központi eleme egy vízjátékkal kialakított találkozóhely lesz.

A beruházó tervei szerint a közel 30 ezer négyzetméter irodaterületű épület körül futó Apáthy István utca árnyas fasorral, kiszélesített járdákkal, valamint új, modern lámpákkal frissíti fel a környék látványát.

©

A Corvin Innovation Campus – amelynek első üteme várhatóan 2022 őszére, míg a második fázis 2023 harmadik negyedévére készül el – a Corvin Sétány meghosszabbítása lesz, amely az ígéretek szerint figyelembe veszi a kerületre jellemző keretes beépítésű, udvaros kialakítást, megtartva, helyenként pedig megnövelve a zöldterület nagyságát.

Ahogy nemrég hírt adtunk róla, a II. kerületben utcát neveznek el Psota Irénről – a Fő utca 59-61. és a Bem rakpart közötti területet. A Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park közötti sétányt Szabó Magda sétánynak fogják hívni, a Józsefhegyi utca 26 és 28/a között lesz a Komlós Juci köz, a Frankel Leó út 47. és 80., a Harcsa utca közötti terület pedig a Solt Ottilia tér nevet veszi fel. Az önkormányzat azután döntött így, hogy megkérdezték az ott lakókat, kikről neveznének el közterületet. A kérésük az volt, hogy a szavazók nőket javasoljanak, hiszen Budapesten a valós személyek neveit viselő utcáknak még csupán 11 százalékát nevezték el nőkről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!