szerző:
hvg.hu

13 "ökonak" nevezett tisztítószert tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete abból a szempontból, hogy valójában mennyire tekinthető zöldnek az összetételük. A teszten több termék is elbukott, némelyik tartalmazott irritatív vagy allergén anyagokat is, nem igazán tüntették fel az összetevőket és volt olyan is, amely nem is rendelkezett független öko minősítéssel.

Egy öko tisztítószertől elvárás, hogy ne tartalmazzon irritatív anyagokat, viszonylag sok természetes összetevő legyen benne, mentes legyen bármilyen szintetikus színezéktől és illatanyagtól. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 öko általános tisztítószert vizsgált meg legújabb tesztjében.

A 13 tisztítószert az összetétel, címkézés és független minősítő védjegy alapján értékelték, de a termékek között igen jelentős különbségek voltak: pár cég csupán a legkárosabb anyagokat vonta ki a termékéből, más gyártók viszont valóban természetes összetevőkből, maró hatás nélküli tisztítószert készítettek.

A teszt során mindegyik termék 10 pontról indult, ebből vontak le, vagy adtak hozzá pluszpontokat. Azok a termékek, amelyek magukra öko/bio/környezetbarát megnevezéseket használtak, de nem rendelkeztek független minősítéssel, automatikusan az utolsó helyre kerültek, azok a termékek viszont, amelyek több független minősítő által kiadott ökocímkével is rendelkeztek, plusz pontot kaptak. Pontlevonás járt, ha a terméken nem jelölték a tisztítószer biztonsági lapján szereplő valamelyik lehetséges veszélyt, ha egyáltalán nem jelezték a biztonsági lapon szereplő veszélyeket és bizonyos kritikus anyagokért is. Pluszpontot kaptak a termékek, ha a csomagoláson nem csak általánosságban jelölték a összetételt, hanem pontosan felsorolták az összetevőket.

©

A teszten a legtöbb pontot, 12-t a Sodasan általános tisztítószer kapta, mögötte végzett 11 ponttal a Sonett általános tisztítószer, 9 ponttal a KLAR univerzális tisztítószer és az ECOVER tisztítószer, míg a Citromax általános tisztítószer és nature Denkmit (DM) - folyékony tisztítószappan 8-8 pontot szerzett. A Rossmann domol nevű márkája és az Orgalco bio cleaner általános tisztítószer 7-7 pontot szerzett, az Ahimsa - Tulasi, az Almawin tisztítószer, a Frosch univerzális tisztítószer, az iecologic mosogatószer, valamint a Zöld Lomb - általános öko tisztítószer viszont 0 ponttal zárta a tesztet.

Általánosságban elmondható, hogy az összetevőket nem tüntetik fel elég konkrétan, ezért pontlevonás járt a félinformációkért, valamint a félrevezető információkért, de az iritatív és az allergén összetevők miatt is. A tisztítószerteszten pontot vontak le a 11-es PH-nál erősebb lúgosságért, ugyanis ez a természetes, öko, azaz szelídnek pozícionált szerhez képest túlzottan maró hatásnak tekinthető.

A Rossmann és a Zöld Lomb termékben is megtalálható a Methylisothiazolinone nevű tartósító és biocid/fertőtlenítő hatású anyag, ami több kutatás szerint allergizál, sőt egyes kutatások szerint mérgező az idegrendszerre nézve. Több zöld- és fogyasztóvédő szervezet is felhívta a figyelmet, hogy ajánlatos lenne ezt az anyagot kivonni a tisztítószerekből.

A szintetikus illatanyagok közül szintén több allergizáló anyagot találtak: ilyen volt például a Rossman Bomol termékében található Butylphenyl methylpropional, ami ráadásul az immunrendszert is károsíthatja.

A színezékek közül a Tulasi termékében volt CI 19140, azaz tartrazin, melyről ismert, hogy gyermekeknél hiperallergiát okoz és allergén hatású, emiatt több ország is korlátozta a használatát. Szintén a címke szerint a Tulasi terméke tartalmazott CI 42090-et, (brillant kék), aminek lehetséges mérgező hatásai vannak az USA élelmiszerbiztonsági hatósága szerint.

A tesztben pár termék annak ellenére, hogy öko tisztítószernek nevezi magát, összetétele nem ezt indokolja, ezen kívül több zöldnek mondott termék nem rendelkezik tanúsítvánnyal, pedig környezetbarátnak csak tanúsított terméket lehet nevezni. A hatályos jogszabály kimondja, hogy „környezetbarát megjelölés (29/1997. (VIII. 29.) KTM rendelet) meghatározott minősítési eljárást követően tüntethető fel a terméken, vagy ennek csomagolásán”.

A TVE felhívja a figyelmet, hogy tisztítószerek esetében a legelterjedtebb minősítő címkék az EU Ecolabel, a magyar Környezetbarát Termék címke, valamint a különböző uniós és nemzeti bió (ökológia termelésből származó) tanúsítványok, a vizsgált termékek közül az Ahimsa, Almavin, Frosch, Iecologic, és a Zöld Lomb márkájú termékeken viszont nem volt független, megbízható tanúsításból származó ökocímkw, ugyanakkor a termékeken kifejezetten a „környezetbarát” vagy „öko”, „bio” megnevezés szerepelt.

Mint írják, ajánlatos odafigyelni arra is, hogy a tanúsításokat nem márkák, vagy termékcsaládok kapják, hanem egyes termékek, így például van tanúsított Frosch tisztítószer, de nem mind az.

A TVE a teszt során a mosóhatást nem értékelte, így előfordulhat, hogy a lepontozott termékek - bár kevésbé ’zöldek’ - mégis hatékonyabban tisztítanak. További részleteket a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvashat.

Vajna Tímea szerint Andy lelke beleköltözött Zoliba

Vajna Tímea szerint Andy lelke beleköltözött Zoliba

Ismét sérülést okozott a választások előtt átadott óriáscsúszda

Ismét sérülést okozott a választások előtt átadott óriáscsúszda

Hatékonyabb lehet a leukémia kezelése egy magyar kutatásnak köszönhetően

Hatékonyabb lehet a leukémia kezelése egy magyar kutatásnak köszönhetően

Nélküle nem lett volna ilyen az AC/DC – 40 éve halt meg Bon Scott

Nélküle nem lett volna ilyen az AC/DC – 40 éve halt meg Bon Scott

NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről

NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót