Véletlenül feltaláltak egy új színt

Véletlenül feltaláltak egy új színt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A létrehozásában szerepet kapó anyagok vegyjele alapján “YInMn kék” névre keresztelték el az amerikai vegyészek az általuk felfedezett új színt.

A magnézium-oxid elektromosságával kapcsolatban folytattak kutatásokat az Oregoni Állami Egyetemen, ehhez pedig 1200 fokosra kellett hevíteniük az anyagot. Az egyik kísérlet során ittrium, indium és mangánt kevertek össze, és az anyagból vett minta szokatlan színén a kutatást vezető Mas Subramanian is meglepődött.

Az anyagtudomány professzora azt mondja, a kutatásukban egyáltalán nem foglalkoztak a színekkel, így ez a felfedezésük teljesen véletlenül történt.

Az ittrium, indium és mangán vegyjeleinek rövidítéséből megalkotott “YInMn” kék nem csak azért különleges, mert egy korábban nem azonosított árnyalatról van szó. A létrehozásához szükséges anyagok együttese visszaveri az infravörös fényt, így az ilyen kék színű festékkel bevont épületek az eddigieknél könnyebben hűvösen tarthatók.

Az egyetem közlése szerint már le is védették a színt, az egyik nagy festékgyártó, a Sheperd Color Company pedig már meg is látta benne a fantáziát, és a licencmegállapodás megkötése után hamarosan belefognak a gyártásba.