szerző:
Népszabadság
Tetszett a cikk?

Az ügyészség szerint 122 millió forintos vagyoni hátrányt okozott egy ingatlanügylettel saját városának Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere, aki a legrégebben hivatalban lévő magyarországi városvezető. Az ügyész keddi vádbeszédében felfüggesztett börtönbüntetést kért a települését 1965 óta irányító Pásztorra. A polgármester ügyvédje szerint nemhogy hűtlen kezelés nem történt az ügyben, de még gyarapodott is a város vagyona – írja a szerdai Népszabadság.

A perbeszédekkel folytatódott a 72 éves Pásztor Béla büntetőpere kedden a Budapest Környéki Törvényszéken, a korábbi Pest Megyei Bíróságon. A polgármester ellen 2008-ban indult büntetőeljárás, az ingatlanügyletet kétszer is vizsgálta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, és mindkétszer vádemelési javaslattal küldte tovább a megyei főügyészségnek. Ott viszont mindkétszer megszüntették a nyomozást, bűncselekmény hiányára hivatkozva.

A feljelentők azonban panasszal éltek a megszüntető határozat ellen a Legfőbb Ügyészségnél, ahol 2010 nyarán kivették az ügyet a Pest megyeiek kezéből, és az aktákat átküldték a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségre. Szolnokon végül különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt vádat emeltek Pásztor Béla ellen.

Az ingatlanügy 1996-ig nyúlik vissza, akkor értékesített a veresegyházi önkormányzat egy 2,5 hektáros belterületi ingatlanegyüttest egy kft-nek. A szerződést aláíró polgármester erről csak utólag tájékoztatta a testületet, pontosabban annak csak a tényéről, ám részleteket nem kötött a képviselők orrára. Így arról sem beszélt, hogy a szerződésben az önkormányzat 13 napos határidővel vállalta az eladott telkek teljes közművesítését. Sőt, az is szerepelt a dokumentumban, hogy a vevő napi 100 ezer forintos kötbért érvényesíthet az önkormányzattal szemben, ha a város nem teljesíti a közművesítési kötelezettségét – olvasható a cikkben.

Ezt a munkát végül csak 2002-ben fejezték be, de a vevő eleinte nem tett jogi lépéseket a kötbérrel kapcsolatban. Csak 2003-ban fordult bírósághoz, a polgármester szerint azért, mert megromlott a viszonya a vállalkozóval. Az ügyben végül peren kívül egyeztek meg 2006-ban.

Papp Gábor, Pásztor Béla ügyvédje szerint sokat elárul az a tény, hogy a Pest Megyei Főügyészség korábban két alkalommal is bűncselekmény hiányában szüntette meg a büntetőeljárást. A védő ezúttal is azzal érvelt, hogy Pásztor Béla nem szegte meg az önkormányzat vagyonkezelési szabályait, ráadásul összességében nem érte vagyonvesztés a várost. A bíróság január 23-án hirdet ítéletet az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!