szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Védett madarakat mérgeztek meg Kisvárda határában; az ügyben természetkárosítás, állatkínzás és méreggel való visszaélés miatt rendőrségi feljelentést tett a természetvédelmi őrszolgálat - közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának illetékese hétfőn.

Tucatnyi madár pusztult el az ismeretlenek által kihelyezett, mérgezett csirkefejektől az észak-szabolcsi város közelében lévő héthektáros, mocsaras erdőben - mondta Habarics Béla, a fehérgyarmati központtal működő Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője.    

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának munkatársa tizenegy egerészölyv, egy széncinege és egy kárókatona tetemét találta meg március 14-én. Az elpusztult védett madarak természetvédelmi értéke meghaladja a százezer forintot.    

Habarics Béla hozzátette: a madarak a mérgezésre jellemző görcsös testtartásban, többnyire a "csalifalattól" néhány centiméterre pusztultak el. A természetvédelmi tájegység vezetője megjegyezte, hogy a mérgek nemcsak a vadon élő állatokra jelentenek veszélyt, hanem a táplálékláncba jutva akár az ember szervezetébe is bekerülhetnek. Az ügyben a kisvárdai rendőrkapitányság indított nyomozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!